Κλιματιστικό = "Δωρεάν" Quasi-απεσταγμένο Νερό*

Μια split air-conditioning ‘οικιακής χρήσης’ μονάδα κλιματισμού της τάξεως των 8K BTU μπορεί να αποδώσει μέχρι και 10 λίτρα ημερισίως! Σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις (βλ. κεντρικός κλιματισμός σε κτήρια γραφείων) τα κλιματιστικά αποδίδουν μέχρι και 40 λίτρα ανά 100 τ.μ. Σαράντα λίτρα νερού που συχνά πάει χαμένο.
Αρκετό νερό για να ποτιστούν αρκετά μεγάλες εκτάσεις των καλλωπιστικών, μη-φαγώσιμων* φυτών. Νερό σχεδόν απεσταγμένο (με σχεδόν μηδαμινά ολικά διαλυμένα στερεά, αλλά ενδεχομένως κάποια μικρή ποσότητα βαρέων μετάλλων). Πέραν από το πότισμα είναι δεκάδες οι βιομηχανικές/εμπορικές χρήσεις του νερού αυτού.
Πόσα μεγάλα κτήρια στην Αθήνα αξιοποιούν το συμπύκνωμα των κλιματιστικών τους για το πότισμα των καλλωπιστικών φυτών γύρω τους ή για άλλες χρήσεις για τις οποίες σήμερα χρησιμοποιείται υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό της βρύσης; Πόσοι μαζεύουν το νερό των κλιματιστικών τους και το χρησιμοποιούν (π.χ. για να πλύνουν το αυτοκίνητό τους, για να σφουγγαρίσουν ή να καθαρίσουν εξωτερικούς χώρους ή φυσικά να ποτίσουν τον κήπο ή τα παρτέρια τους);
Το νερό του κλιματιστικού είναι σχεδόν απεσταγμένο, δίχως χλώριο ή άλλα χημικά που συχνά συναντούμε ακόμη και στο νερό της βρύσης. Χρησιμοποιείτε το όπου μπορείτε, μη το πετάτε. Για περισσότερες πληροφορίες κοιτάξτε αυτό (στα αγγλικά).
* Παρ’ότι το νερό που συμπυκνώνεται από τα κλιματιστικά δεν είναι επικίνδυνο για πλήθος χρήσεων, υπάρχει πιθανότητα μικρού κινδύνου που προέρχεται από σωματίδια που βρίσκονται στο νερό αυτό όπως βαρεά μέταλλα από τις κολλήσεις των coils καθώς και αρκετά σωματίδια τα οποία — εάν δεν συντηρείτε/καθαρίζετε το κλιματιστικό τακτικά — παραμένουν στην ‘αποχέτευση’ του κλιματιστικού και ενδέχεται κάνουν το νερό αρκετά βρώμικο. Προσέχετε, ιδιαίτερα μετά από χρόνια χρήση του νερού για άρδευση των φυτών. Γι’αυτό προτείνεται να μην χρησιμοποιείται για την άρδευση φαγώσιμων φυτών που ίσως έχετε, όπως π.χ. λαχανικά, δυόσμος/μέντα, θυμάρι κλπ. Τα φυτά που ποτίζονται αποκλειστικά με νερό που αποτελεί το συμπύκνωμα κλιματιστικού (όπως και με απεσταγμένο νερό) θα χρειαστούν συμπλήρωμα των ουσιών/αλάτων που στερούνται. Μην πιείτε ποτέ νερό που προέρχεται από κλιματιστικό, δεν είναι πόσιμο.