Οι Ιεραρχικές Παρεμβάσεις

Ο E-Lawyer γράφει για τη ανησυχία και την επερχόμενη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κρίσιμο θέμα της ιδιωτικότητας και με αφορμή τη χρήση των καμερών στους δρόμους, τη παράιτηση των μελών της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κλπ.
Την ίδια στιγμή η Ευρωβουλή κατακρίνει με απόφασή της τη κατάχρηση εξουσίας από την Επιτροπή καθώς και τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών, όπως αυτή πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια μέσω της θέσπισης νομοθεσίας με συνοπτικές διαδικασίες (χωρίς δημόσιο διάλογοι), και συγκεκριμένα νόμων που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα καθώς και τη “δίκαιη δίκη”. Σχετικά με το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα γίνεται αναφορά στη χρήση μεθόδων παρακολούθησης καθώς και την διακίνηση προσωπικών, ευαίσθητων δεδομένων μεταξύ κυβερνητικών οργανισμών με πρόφαση την εθνική ασφάλεια και την πάταξη της τρομοκρατίας.
Η σημασία της απόφασης της Ευρωβουλής είναι μεγάλη καθώς αποτελεί το μοναδικό δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το Συμβούλιο αποτελεί δημοκρατικό θεσμό μόνον έμμεσα και έχει ιδιαίτερα περιορισμένες αρμοδιότητες ούτως ή άλλως). Βρίσκω τον συμβολισμό της χρονικής σύμπτωσης αν μη τι άλλο ενδιαφέρωντα και ελπίζω πως η παρέμβαση τόσο της Επιτροπής στην Ελλάδα, όσο και της Ευρωβουλής στην Επιτροπή θα έχουν θετικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς, στη δεύτερη περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δε φαίνεται να έχει την ισχύ που θα έπρεπε ώστε να ελέγχει αποτελεσμάτικά την Επιτροπή, ως οφείλει.