tsai.gr


Μια από τις απολαύσεις που δύσκολα ικανοποιεί κανείς στην Ελλάδα είναι το τσάι. Δεν είναι μόνον το γεγονός πως είναι δύσκολο (εαν όχι ακατόρθωτο) να βρεί κανείς ποιοτικό, καλό τσάι στην Αθήνα (πόσο μάλλον εκτός αυτής), οι διαθέσιμες ποικιλίες στο εμπόριο είναι ελάχιστες· πραγματικό τσάι (βλ. καλής ποιότητας τσάι εισαγωγής — τσάι που ποτέ δεν είναι συσκευασμένο σε σακουλάκια) δε θα βρεί κανείς σε κανένα supermarket. Στην καλύτερη θα βρεί κανείς κάποιο Earl Gray ή ‘Generic’ Πράσινο ‘τσάι’ σε συσκευασίες των 100 ή 200γρ. που συχνά στερείται τόσο της γεύσης όσο και της ποιότητας που κάνει το τσάι επιθυμητό.

Με ελάχιστες, κακές ή πολύ ακριβές ‘δήθεν’ επιλογές που ελάχιστα έχουν να κάνουν με το τσάι, συχνά φρόντιζα να αγοράζω μεγάλες ποσότητες τσαγιού στα ταξίδια μου στο εξωτερικό. Ένα πρόβλημα με αυτή τη λύση είναι πως το τσάι παλαιώνει και με τον καιρό χάνωνται αρκετά από τα χαρακτηριστικά — η γεύση και μυρωδιά του και η ικανότητά του να τα απελευθερώνει.
Τη περασμένη εβδομάδα έκανα μια παραγγελία στο ελληνικό tsai.gr για δοκιμή. Και θεωρώ πως το εν λόγω δικτυακό κατάστημα με εντυπωσίασε αρκετά ώστε να αποφασίσω να εξακολουθήσω να το προτιμώ στο εγγύς μέλλον (έστω δοκιμαστικά) αλλά και να γράψω εδώ σχετικά. Η παραγγελία μου ετοιμάστηκε και παραδόθηκε μέσα σε λιγότερο από 2 ημέρες, σε μια καλόγουστη χάρτινη συσκευασία από κάποιον ταχυ-μεταφορέα (το κόστος μεταφορικών για περίπου 300γραμμάρια ήταν €3.95 — σίγουρα όχι ευκαταφρόνητο). Το τσάι ήταν συσκευασμένο σε χάρτινες σακουλίτσες, με χρήσιμες ενημερωτικές ταμπελίτσες που αναγράφουν τόσο το όνομα όσο και τη ποσότητα που απαιτείται για την προετοιμασία του αλλά και τη θερμοκρασία του νερού. Στη συσκευασία περιέχονταν και ένα δείγμα από κάποιο άλλο τσάι που δεν είχα παραγγείλει — ίσως επειδή είμαι νεος πελάτης ή ως πάγια πολιτική· δε γνωρίζω. Όπως και να έχει ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.
Δοκιμάζωντας το τσάι του εν’λόγω δικτυακού καταστήματος μπορώ να πω με βεβαιότητα πως η ποιότητά του — τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις επιλογές που έκανα — ήταν εξαιρετική. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως το κατάστημα έχει εκατοντάδες ήδη τσαγιού που πολύ δύσκολα θα έβρισκε κανείς στην Ελλάδα — χαρακτηριστικό παράδειγμα θαρρώ πως είναι το Jasmine Pearl (είδος πράσινου τσαγιού με γιασεμί), σε τιμή που παρ’ότι αρκετά τσιμπημένη δεν είναι άπιαστη.
Εαν μπορεί κανείς να προσάψει κάτι αρνητικό στο δικτυακό κατάστημα από αισθητικής και εργονομικής πλευράς είναι ίσως η μέτρια, αδιάφορη εμφάνιση του ιστοτόπου, οι κακές επιλογές τυπογραφικών στοιχείων (βλ. Tahoma παντού) και η σχετικά κουραστική δομή που επιβάλλει η χρήση του πακέτου osCommerce που χρησιμοποιεί το κατάστημα.
Ως εμπορικό κατάστημα, δεδομένου του σαφώς περιορισμένου κόστους που συνεπάγεται η διαδικτυακή παρουσία (σε σχέση με τη φυσική παρουσία), το tsai.gr είναι ιδιαίτερα ακριβό· σε σύγκριση τιμών με το κατάστημα ‘ο Δρόμος του Τσαγιού’, οι τιμές του tsai.gr ήταν γύρω στο 25% ακριβότερες κατα μέσο όρο, πέραν των μεταφορικών. Οι αγορές στο tsai.gr πραγματοποιούνται μέσω PayPal/πιστωτικής κάρτας ή αντικαταβολή (με επιπλέον χρέωση 1 ευρώ). Δεδομένου του κόστους αγοράς και μεταφορικών, θεωρώ πως παραγγελίες από το tsai.gr αξίζει να γίνονται μόνον σε ποσότητες μεγαλύτερες των 300-500 γραμμαρίων και μόνον.
Παρ’ότι η ελληνική αγορά ηλεκτρονικών καταστημάτων αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν — είναι μικρή, γεμάτη με κακοφτιαγμένα, άσχημα και δυσλειτουργικά καταστήματα που κατα κανόνα δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη στον καταναλωτή και συχνά είναι δίχως στοκ ή ποικιλία προϊόντων σε σχέση με τα αντίστοιχα του εξωτερικού — εξαιρέσεις όπως το tsai.gr νομίζω πως διατηρούν την ελπίδα πως στο μέλλον περισσότεροι έλληνες θα δραστηριοποιηθούν παρέχωντας υπηρεσίες και προϊόντα διαδικτυακά με τρόπους και σε αγορές που το παραδοσιακό εμπόριο αποτυγχάνει.
Εαν είστε φίλος του τσαγιού και ψάχνετε για κάποιον εγχώριο έμπορο που επικεντρώνεται στο ρόφημα και όχι μια παρελκόμενη εικόνα εξωτικού προϊόντος, πολυτέλειας ή πλούτου που ίσως αυτό συνεπάγεται για πολλούς τότε θαρρώ αξίζει να δοκιμάσετε το tsai.gr. Το μόνον που μας αποτρέπει από το να προτείνουμε το tsai.gr ως βασικό προμηθευτή τσαγιού είναι οι τιμές του, κάτι που ελπίζουμε πως θα αλλάξει στο εγγύς μέλλον.
Disclaimer: Το άρθρο αποτελεί ανεξάρτητη κριτική του δικτυακού τόπου tsai.gr από το cosmix.org. Ως συνήθως, δεν έχω καμία σχέση με το εν λόγω κατάστημα/εταιρία — πέραν αυτή του πελάτη.