ΕΡΤ Ψηφιακή και DTT στην Ελλάδα.

ertdigitalΜετά το ολιγόημερο ταξίδι μου στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μπορεί κανείς να απολάυσει ποιοτική (και τεχνικώς αλλά και από πλευράς περιεχομένου, ιδιαίτερα εν συγκρίσει με τα δικά μας χάλια) ψηφιακή τηλεόραση, επέστρεψα στην Ελλάδα και είπα να ρίξω μια ματιά στο τι συμβάινει εδώ.

Η ΕΡΤ έχει από τις 16 Ιανουαρίου αρχίσει τις ‘πιλοτικές’ εκπομπές τριών νεων ψηφιακών καναλιών καθώς και το Δορυφορικό ΡΙΚ. Τα κανάλια εκπέμπουν στο πρότυπο DVB-T, το Ευρωπαϊκό πρότυπο για την ψηφιακή τηλεόραση και στην Αττική οποιοσδήποτε έχει κάποιον ψηφιακό δέκτη DVB-T μπορεί να τα βρεί στο κανάλι 48 (690MHz).
Αν και έχει ξεκινήσει η εκπομπή των καναλιών, αυτό δεν σημαίνει πως έχουν αρχίσει και το πρόγραμμα. Μέχρι τον Μάρτιο (για το ένα από αυτά, το δεύτερο ξεκινά τον Απρίλιο και τρίτο τον Μάιο), το μόνο πράγμα που μπορεί να δεί κανείς είναι ένα ολιγόλεπτο επαναλαμβανόμενο κλίπ που ‘παρουσιάζει΄ το εκάστοτε κανάλι. Από πλευράς ποιότητος εικόνας, και τα τρία κανάλια έχουν μέτρια εως κακή ποιότητα σε σχέση με τις Βρετανικές εκπομπές. Εκπέμπουν μεν σε MPEG-2, όπως και οι Βρετανοί, όμως είναι σαφές πως το περιεχόμενο στα κλίπ που παρουσιάζονται δε προέρχεται από πηγές υψηλής ανάλυσης. Πιθανόν αυτό να αλλάξει όταν ξεκινήσει η κανονική εκπομπή των καναλιών σε ένα μήνα. Από εδώ χρησιμοποιώντας πρόγραμμα ικανό να αναπαράγει MPEG-2 PS, μπορείτε να δείτε ένα πιστό δείγμα 7 δευτερολέπτων από το Πρισμα+, το πρώτο εκ των τριών καναλιών ώστε να πάρετε μια γεύση της ποιότητος των εκπομπών.

[poll=4]

Δυστυχώς, πέραν από τα λίγα που μπορεί να διαβάσει κανείς από τον σχετικό δικτυακό τόπο της ΕΡΤ, δεν υπάρχει κάτι άλλο από κάποια επίσημη πηγή σχετικά με την γενικότερη μετάβαση της τηλεόρασης σε ψηφιακή. Τα υπόλοιπα μεγάλα κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης δεν αναφέρουν πουθενά τα σχέδια τους για το μέλλον.
Παράλληλα οι Ιταλοί ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν τη μετάβαση σε ψηφιακή τηλεόραση φέτος (αν και πιθανόν να παρατείνουν τις αναλογικές εκπομπές για ένα ή δύο έτη), οι Βρετανοί απολαμβάνουν πάνω από 25 δωρεάν ψηφιακά κανάλια, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών καναλιών, ιστορίας, μουσικής, καθώς και τα γενικού ενδιαφέροντος, BBC, Channel 4, Sky κλπ. Οι Γάλλοι, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, και οι λοιποί ευρωπαίοι εταίροι μας και αυτοί έχουν αρχίσει κανονικές ψηφιακές εκπομπές και ήδη έχουν πολλά εκατομμύρια δεκτών εν λειτουργία.
Ως συνήθως είμαστε από τους τελευταίους στην Ευρώπη και αυτό που με απασχολεί δεν είναι μόνον η κωλυσιεργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης ή των υπόλοιπων φορέων, είναι η γενικότερη αδιαφορία και άγνοια του κόσμου: η πλειοψηφία του γενικού πληθυσμού δεν γνωρίζει καν τι είναι η ψηφιακή τηλεόραση, πόσο μάλλον τα πλεονεκτήματα της τόσο ποιοτικά όσο και από πλευράς των διαδραστικών υπηρεσιών που αυτή προσφέρει.
Αυτό που με χαροποιεί είναι πως τα νέα κανάλια φαίνονται, τουλάχιστον στο πιλοτικό στάδιο, να μην έχουν διαφημίσεις, και δείχνουν πως, προς το παρόν, θα έχουν αρκετά υψηλό επίπεδο προγραμμάτων. Oταν κάτι έιναι σε εμβρυακό επίπεδο στην Ελλάδα το επίπεδο είναι υψηλο, μετά, το χάος.
Τέλος, το DVB-T επιτρέπει μεγαλύτερη αξιοποίηση των συχνοτήτων, δίνοντας την δυνατότητα περισσότερων καναλιών ανα ‘κανάλι’. Ίσως αυτό οδηγήσει την ΕΡΤ και τα υπόλοιπα μεγάλα κανάλια στην δημιουργία καναλιών ‘ειδικού τύπου’, π.χ. εκπαιδευτικά κανάλια με ντοκυμαντέρ, κάποια αφιερωμένα στον πολιτισμο (αλα Βουλή), κάποια αφιερωμένα στην τρίτη ηλικία και λοιπούς πνευματικά αδρανείς συμπολίτες μας (βαρετές ελληνικές σειρές, λαική μουσική, τηλεπαιχνίδια, ειδήσεις που κρατούν μιάμιση ώρα και παρουσιάζουν λεπτομερώς το νέο μποξεράκι του Ρουβά κλπ), κάποια ειδησεογραφικά κλπ.
Ίσως πάλι όχι, και απλώς θα δούμε μια μεταφορά του χάους των παραθύρων, των σαπουνόπερων, των φθηνών εισαγώμενων διαφημήσεων για την εκπληκτική σκούπα ή τη κρέμα αδυνατίσματος σε ψηφιακό σήμα. Το σίγουρο είναι πως τουλάχιστον τεχνικά η ψηφιακή τηλεόραση θα φέρει ένα ευκρινέστερο και υψηλότερο επίπεδο θέασης, πλησιάζοντας το επίπεδο των DVD.
[Εικόνα-Βίντεο © ΕΡΤ. Χρήση στα πλαίσια του fair use]