σινε+

Ξεκίνησε σήμερα και το δεύτερο ψηφιακό κανάλι της ΕΡΤ Ψηφιακής, το σινε+.
Εκ πρώτης όψεως από το πρόγραμμα, το κανάλι φαίνεται πως θα έχει αρκετές ταινίες, ντοκυμαντέρ και παιδικά, 24 ώρες το 24ωρο, και όπως το πρίσμα+ δίχως διαφημίσεις. Ωραία όλα αυτά, όμως με πάνω από 5 ταινίες τη πρώτη ημέρα (άσχετα αν πολλές από αυτές τις ξαναέδειξε το πρίσμα+ από τότε που ξεκίνησε πριν από έναν μήνα) πως θα μπορέσει η ΕΡΤ να κρατήσει το επίπεδο του περιεχομένου (βλ. των ταινιών) υψηλό;

Ευτυχώς φαίνεται το ότι το κανάλι έχει αρκετές καλές σινεφίλ ταινίες στο πρόγραμμά που έχει ανακοινώσει για τις επόμενες ημέρες, κάτι που γενικά λείπει από την ελληνική τηλεόραση, καθώς και αρκετές εμπορικές (βλ. Άρχοντας των Δακτυλιδιών, Mulholland Drive, Being John Malkovich). Ελπίζω να διατηρήσει αυτό το επίπεδο ταινιών και αν κρίνω από τα trailer που έχει παρουσιάσει έχουν κάνει μια ιδιαίτερα καλή επιλογή ταινιών.

[poll=4]

Τεχνικά το σινέ+ δυστυχώς βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το πρισμα+, είναι δηλαδή απογοητευτικό: όπως έχω ξαναγράψει για το πρίσμα+, και το σινέ+ δε κάνει χρήση πολλών τεχνολογιών του προτύπου DVB-T (π.χ. DVB-SUB για επιλεγόμενους υπότιτλους ή DVB-EPG ώστε να έχουμε το πρόγραμμα του καναλιού μέσω του αποκωδικοποιητή), ο αριθμός συμβόλων είναι ιδιαίτερα χαμηλός και η ποιότητα μέτρια εώς κακή. Το σήμα είναι 4:3 (κάτι απαράδεκτο για ένα κανάλι με τέτοιο θεματολόγιο) και ο ήχος είναι 48KHz, 128Kbits MPEG1 Stereo (και όχι AC-3 όπως ίσως θα έπρεπε). Τέλος η ανάλυση είναι η (stretched σε 4:3) sub-SD, 544×576.
Αν και ακόμη αρχή, θεωρώ αστείες τις δηλώσεις περι πρωτοπορείας κλπ. που ακούμε/διαβάζουμε συχνά τον τελευταίο καιρό. Αν και αρχή οφείλω να παρατηρήσω πως ακόμη και τεχνικά δυστυχώς απέχει πολύ από το ευρωπαϊκό επίπεδο εκπομπής DVB-T και φοβάμαι πως η παρούσα κατάσταση θα παγιωθεί δεδομένης της άγνοιας και αδιαφορίας του τηλεοπτικού κοινού.