Μακ, υποβαθμίστηκες. Hello iPhone.

Το trend δεν ήταν κάτι νέο. Τα σημάδια ήταν εδώ και καιρό εμφανή. Από το 2003 και έπειτα η απότομη, τρομακτική για κάποιους αλλαγή της θρυλικής εταιρίας που μόλις πριν από λίγα χρόνια είχε αρχίσει να ευθυγραμμίζεται και να ανακαλύπτει εκ νέου το κοινό της ήταν γεγονός: ο Mac, το βασικό για σχεδόν είκοσι έτη και το μοναδικό από τη κατάργηση του Newton, το 1998 μέχρι και την παρουσίαση του iPod τον Οκτώβριο του 2001, προϊόν της Apple έπαψε να είναι η κινητήριος, το βασικό στρατηγικό προϊόν της εταιρίας του Cupertino. Ο νέος ‘αντίζηλος’, το iPod, πέραν από πρωτοποριακό lifestyle gadget ήταν και πολύ καλό εμπορικό όπλο, προσκομίζωντας στην Apple εντυπωσιακά κέρδη σε πολύ λίγο χρόνο και αποκτώντας σημαντικό μέρος του mindshare της εταιρίας. Ακολούθησε το iTunes Music Store (σήμερα iTunes Store) και η νεα εποχή της εμπορικής εκμετάλλευσης της συμπιεσμένης μουσικής — και αργότερα ταινιών και υλικού video — είχε ξεκινήσει για τα καλά.

Σήμερα γιορτάσαμε (θριαμβευτικά) την απόλυτη υποβάθμιση του Μακιντος με την παρουσίαση — κυρίως — του iPhone. Δε θυμάμαι άλλο Macworld στο οποίο ο Mac να αναφέρεται μόνον στην αρχή, ως μέρος της ‘αναδρομής’ του Steve. Και όσο χαρισματικός και αν είναι ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Apple δύσκολα θα μπορούσε, έστω και προσωρινά, να καθησυχάσει ένα διεθνές κοινό που με αγωνία περίμενε ένα σωρό ανακοινώσεις που δεν έγιναν, αν δεν τους εντυπωσίαζε επαρκώς με ένα επαναστατικό προϊόν.
Apple iPhone
Τα κατάφερε; Περίπου. Παρ’ότι το iPhone σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί επαναστατική τεχνολογία και είναι εμφανώς αμερικανοκεντρικό, φαίνεται πως ξεπερνά τις προσδοκίες των περισσοτέρων ως το απόλυτο all-in-one iPod-Mobile-Organiser gadget που περίμεναν. Και το κάνει με ιδιαίτερο στύλ: η νεα τεχνολογία multi-touch, οι αισθητήρες γωνίας και απόστασης από το πρόσωπο, το καταπληκτικό γραφικό περιβάλλον, το buttonless interface, ο μινιμαλισμός στον σχεδιασμό, οι εντυπωσιακές διαστάσεις. Το δίωρο keynote του Jobs ήταν, περισσότερο απ’όσο μας έχει συνηθίσει, μια πολύ καλοσχεδιασμένη παράσταση (τη κορυφαία ίσως) στην οποία το μεγαλύτερο μέρος αφιερώθηκε σε ένα προϊόν που, εαν εξελιχθεί και πωληθεί σωστά ίσως προώθησει τον σχεδιασμό και τη λειτουργικότητα των πολυλειτουργικών φορητών συσκευών περισσότερο από κάθε άλλη συσκευή τα τελευταία χρόνια.

Το iPhone συνδυάζει πολλά από τα χαρακτηριστικά που κατα καιρόυς κάνουν το κόσμο να στρέφει το βλέμμα προς την Apple με θαυμασμό. Πολλά από τα καλά και εντυπωσιακά χαρακτηριστικά που αφορούν στην εργονομία, την αισθητική, τον πρωτοποριακό σχεδιασμό, την ευχρηστία μιας συσκευής. Το iPhone όμως έρχεται και με πολλά από τα κακά: τον αμερικανικοκεντρικό χαρακτήρα των συσκευών της εταιρίας — παράδειγμα στη περίπτωση αυτή αποτελεί η παντελής έλλειψη (αδιαφορία ίσως) για το UMTS/3G, το πρότυπο κινητής κυψελωτής τηλεφωνίας νέας γενίας που παρ’ότι εμπορικά υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια στην Ευρώπη, σταδιακά κερδίζει έδαφος έναντι των προηγούμενων δικτύων GSM (2G, 2.5G), την — απ’ότι φαίνεται — κλειστή πλατφόρμα που δεν φαίνεται να επιτρέπει third party development παρ’όλο που η συσκευή τρέχει μια περιορισμένη έκδοση του OS X και κάνει χρήση λειτουργιών όπως Core Animation μεταξύ άλλων. Το τελευταίο αποτελεί έλλειψη που βαραίνει — για μένα — τη πιο σαγηνευτική πλευρά του iPhone: τη πλευρά του μινι-υπολογιστή, του σύγχρονου Newton, του επεκτάσιμου ψηφιακού βοηθού που είναι πάντα μαζί σου και προσαρμόζεται στις ανάγκες σου. Το περιορίζει σε ένα ακόμη τηλέφωνο. Όχι smartphone. Όχι PDA. Όχι τον απόγονο του Newton. Ένα υπερτηλέφωνο, εξέλιξη των πρόσφατων high-end W-series τηλεφώνων της Sony Ericsson ή των αντίστοιχων της Nokia, σχεδιασμένο με στύλ, την απόλυτη αισθητική, την γραφική τεχνολογία του OS X και τη τη τεχνογνωσία της Apple σε σαφώς ανώτερο hardware. Είναι αρκετό; Για high-end τηλέφωνο ναι, σίγουρα και με το παραπάνω. Για iPod ναι. Για PDA όχι. Για digital companion όμως; The Ultimate Digital Device? όχι. Και είναι κρίμα. Ακριβώς επειδή είναι πρωτοποριακό σχεδιαστικά, ακριβώς επειδή τρέχει OS X. Ακριβώς επειδή μπορεί να αλλάξει την αγορά, όχι μόνον των τηλεφώνων, όχι μόνον των personal {music, video} players αλλά την ευρύτερη αγορά των digital companion gadgets.

Στο σημερινό keynote παρουσιάστηκε και το μέχρι σήμερα γνωστό ως iTV, πλεον μετονομαζόμενο σε AppleTV. Το AppleTV με αφήνει παντελώς αδιάφορο, όπως με άφησε και το Airport Express μερικά χρόνια νωρίτερα. Αποτελεί προϊόν ευθυγραμμισμένο με την πολιτική πώλησης media της Apple μέσω του iTunes Store και — δυστυχώς — ταυτόχρονα στερείται όλων των λειτουργιών που θα ήθελα (π.χ. αναπαραγωγή XviD, DivX κ.ο.κ., αρκετά μεγάλη χωρητικότητα, αναπαραγωγή 1080p, λειτουργικότητα TiVo κ.ο.κ.).

Η εντύπωση μου από το MWSF Keynote είναι συνολικά θετική, λόγω του iPhone, παρ’ότι ως συσκευή δε με εντυπωσιάζει όσο θα περίμενα/ήθελα. Η έλλειψη της οποιασδήποτε αναφοράς σχετικά με το Leopard, τις σειρές iWork και iLife, το επαγγελματικό τους λογισμικό, νέο υλικό όπως 8-way MacPro και νέες οθόνες είναι ξεκάθαρο δείγμα της νεας στρατηγικής που η Apple πλέον ξεκάθαρα ακολουθεί και στην οποία ο Μακιντος δεν είναι παρά μόνον ένα (ίσως σχετικά μικρό) μέρος μιας ευρύτερης προσφοράς υλικού, λογισμικού ως οχήματα για τη παροχή/πώληση/ενοικίαση (;) πολυμέσων και όχι ο βασικός πυλώνας της στρατηγικής της Apple που ήταν έξι χρόνια νωρίτερα όταν παρουσιαζόταν η πρώτη έκδοση του Mac OS X. Και όχι άδικα. Η άυξηση του μεριδίου αγοράς της Apple στους προσωπικούς υπολογιστές έχει σίγουρα χαμηλό πλαφόν και θα ήταν τρομερά δύσκολη, όσο εξελιγμένοι, όμορφοι και λειτουργικοί και αν είναι οι υπολογιστές της. Αντίθετα, μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να κερδίσει τη μερίδα του λέοντος στην (νεα) αγορά των personal music players με το iPod και βάσει της επιτυχίας της αυτής και την αγορά των personal video players. Προφανώς πιστεύει πως με το iPhone μπορεί να κερδίσει σημαντικό ποσοστό και της αγοράς κινητών τηλέφώνων πριν οι ανταγωνιστές της καταστήσουν το iPod όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα άκρως ξεπερασμένο. Και παρ’ότι η αγορα των κινητών τηλεφώνων είναι ήδη πολύ ώριμη, φαντάζομαι πως είναι ευκολότερη από αυτή των προσωπικών υπολογιστών. Το ίδιο φαίνεται πως φαντάζονται και στην Apple και αν κρίνω από τη πρώτη τους προσπάθεια μπορεί και να τα καταφέρουν, όσο και αν η έλλειψη σημασίας που δίνουν στον Mac και το λογισμικό του με ενοχλεί.

Η αλλαγή του ονόματος είναι — θαρρώ — το κερασάκι στη τούρτα και η επίσημη πλέον απόδειξη του πόσο άλλαξε η Apple τα τελευταία χρόνια.

Update: Φαίνεται πως δεν είμαι ο μόνος που γράφει για την υποβάθμιση του Μακ.

Update 2: Έγραψα μερικές επιπλέον επεξηγήσεις πίσω από την άποψη μου στο σχετικό άρθρο του Γιώργου στο Reality-Tape. Το σχόλιό μου θα το βρείτε εδώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το keynote σε mpeg4/quicktime εδώ
Image © Apple Inc.

Creative Commons License

15 Responses to “Μακ, υποβαθμίστηκες. Hello iPhone.”

 1. yorgos says:

  Nice writeup. Αυτό το περί κλειστής πλατφόρμας, όμως, από πού προκύπτει;

  Αν το interface αφής είναι όσο λειτουργικό φάνηκε στο demo, το iPhone είναι επαναστατικότατο.

  Από κινητά είμαι ψιλοάσχετος: σε τι υπερτερεί το UMTS/3G του TCP/IP, assuming equal coverage?

 2. cosmix says:

  Hey. Thanks.

  Αυτό το περί κλειστής πλατφόρμας, όμως, από πού προκύπτει;

  Άκουσες/διάβασες πουθενά κάτι περι SDK, ή τέλος πάντων δυνατότητα ανάπτυξης και εγκατάστασης third party software;

  Αν το interface αφής είναι όσο λειτουργικό φάνηκε στο demo, το iPhone είναι επαναστατικότατο.

  Δεν διαφωνώ απαραίτητα μαζί σου. Θα πρέπει να το δώ με τα μάτια μου για να κρίνω. Δε θεωρώ τη *τεχνολογία* τους επαναστατική. Η εφαρμογή είναι σίγουρα τρομερά καλογυαλισμένη.

  Από κινητά είμαι ψιλοάσχετος: σε τι υπερτερεί το UMTS/3G του TCP/IP, assuming equal coverage?

  Αναφέρεσαι σε δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Το UMTS είναι σύστημα τηλεπικοινωνιών, ο διάδοχος του GSM. Το TCP/IP είναι πρωτόκολλο στα επίπεδα 3 (IP) και 4 (TCP) του μοντέλου OSI και δεν αφορά σε κάποιο συγκεκριμένο underlying interface.

  Ίσως να εννοούσες ποιά η σχέση του με το EDGE το οποίο υποστηρίζει το iPhone. Μικρή σχέση έχουν καθώς το EDGE είναι απλά μετεξέλιξη του GPRS με καλύτερο modulation ώστε να έχει καλύτερη επίδοση. Χρησιμοποιείται κυρίως στη Β.Αμερική και θεωρείται τεχνολογία 2.75G (γελοίο το ξέρω). Γενικά είναι σαφώς κατώτερο σε εύρος ζώνης από UMTS/3GSM.

 3. papo says:

  γενικα διαφωνω οτι ο Mac πέθανε…it was just a show….ο καιρος των software θα έρθει σύντομα με την ελευση του Leopard . και φυσικα ολοκληρωτικό integration. Ο MacBookPro 2 δεν έχει ουτε 6 μηνες απο τοτε που παρουσιάστηκε…και μπορω να σε βεβαιώσω οτι πράγματι ειναι ενα απο τα καλυτερα μηχανήματα…για δουλεια and fun!

  Ειμαι ετοιμος να αγοράσω το iTv αλλά που έγραψες με προβλημάτισε…no DivX?

  χμμμμμ

 4. yorgos says:

  cosmix: α οκ – είναι σε χαμηλότερο layer. ας πούμε λοιπόν σε σύγκριση με το WiMax;

  για SDK δεν άκουσα, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε στα σίγουρα. διάβαζα τώρα το ρεπορτάζ του Markoff, που ήταν στην κλειστή συνέντευξη μετά το keynote κι έλεγε ότι ο Jobs απέφυγε να το ξεκαθαρίσει αυτό. σε κάθε περίπτωση, τα 3rd party apps είναι ένα option (και δεν ξέρω σε τι βαθμό θα μπορέσει η apple να τα μπλοκάρει, ακόμα κι αν δεν τα θέλει).

 5. Μιχάλης says:

  αυτό, αντίθετα, θα είναι πολύ πιο φθηνό (~350 EUR) και ανοιχτό σε μετατροπές (η χαρά του προγραμματιστή). εντάξει, δεν θα έχει το super γραφικό περιβάλλον της Apple, ούτε απ’ευθείας σύνδεση με iTunes, αλλά θα είναι πολύ πιο κοντά στη λογική του digital companion. άλλα features περιλαμβάνουν multi-touch οθόνη κι ενσωματωμένο A-GPS.

  Links:

  Cheap, hackable Linux smartphone due soon
  FIC’s Linux-based Smartphone
  Multi-Touch Interaction Research

 6. cosmix says:

  @papo

  Πέθανε; Ποιός πέθανε; Ήμουν πολύ προσεκτικός στον τρόπο με τον οποίο εκφράστηκα παραπάνω και δε νομίζω πως πουθενά έγραψα ή υπονόησα πως ο μακ πέθανε. Για το ότι υποβαθμίστηκε σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες και τη στρατηγική της Apple όμως είμαι απολύτως βέβαιος. :)

  Η υψηλή (ή χαμηλή) ποιότητα κατασκευής δεν είναι — απαραίτητα — απόδειξη μειωμένης στρατηγικής σημασίας ενός προϊόντος. Ούτε στο ελάχιστο. Το ότι είσαι ευχαριστημένος με το Macbook Pro σου είναι άσχετο με το άρθρο μου. Παρα ταύτα, οφείλω να παρατηρήσω πως το C2D Macbook Pro είναι μακράν το πλέον προβληματικό φορητό της Apple των τελευταίων 5 ετών και η γενικότερη πτώση στη ποιότητα κατασκευής των προϊόντων της έχει προκαλέσει κάποια σχόλια κατα καιρούς σχετικά με το πόσο ενδιαφέρεται η Apple για την διατήρηση της πολύ καλής φήμης που είχε σχετικά με τη ποιότητα κατασκευής. Τα τελευταία MBP C2D σίγουρα δεν αποτελούν ποιοτικώς τυπικά δείγματα προϊόντων της Apple. Και δε το αναφέρω ως άποψή μου, το αναφέρω ως άποψη χιλιάδων αγοραστών που διαμαρτυρήθηκαν εντόνως, τα επέστρεψαν/άλλαξαν δύο και τρείς φορές μέχρι που η Apple άρχισε να σβήνει τα threads διαμαρτυρίας από τα discussion fora στις 28 Δεκεμβρίου 2006, όπως είχε πράξει και μερικά χρόνια νωρίτερα με τα iBook, με τα υπερθορυβώδη PowerMac G4 MDD, και πολλά άλλα. Την εμπειρία μου από το Apple Store του Λονδίνου την έγραψα εδώ.

  @yorgos. Σύγκριση με το WiMAX δεν είναι δυνατή γιατί μιλούμε για εντελώς διαφορετικές εφαρμογές αν και — ναι — αν θέλεις να το δείς σε επίπεδο OSI είναι κοντά (χοντρικά πες πιάνουν τα 3 χαμηλότερα επίπεδα).

  Τώρα το ζήτημα του SDK είναι καυτό κατα την άποψή μου καθώς χωρίς αυτό το iPhone χάνει μεγάλο μέρος της αίγλης του για πολύ κόσμο, δεδομένης της τιμής του, αλλά χάνει και και το δικαίωμα σύγκρισης με τα smartphones που τόσο εύγλωττα ειρωνεύτηκε ο Στήβ καθώς αποτελεί μονολιθικό προϊόν έναντι επεκτάσιμων υπολογιστών.

  Το αν θα καταφέρει να το μπλοκάρει δεν είναι το ζήτημα — τεχνικώς, όπως έγινε και με το OS X σε x86 beige boxes, ίσως να είναι κάποια στιγμή εφικτό. Το θέμα είναι αν αυτό θέλουμε: ημιπαράνομες, ερασιτεχνικές εφαρμογές για iPhone ή μια ‘βιομηχανία’ ανοιχτού και κλειστού λογισμικού και περιφερειακών γι’αυτό. Εγώ προτιμώ το δεύτερο και το θεωρώ βασικό ειδικά δεδομένου του λογισμικού και του hardware που αγοράζω.

  Υπάρχει και η συνέντευξη του CNBC στην οποία φάνηκε αρκετά ήρεμος και ευθύς και είπε πως αν το board τον θέλει θα παραμείνει. Βέβαια, μια ημέρα πριν το keynote ο προαναφερθής δημοσιογράφος διέρρευσε ανησυχητικά νέα σχετικά με την άποψη/απόφαση του prosecutor..

  Όπως και να έχει είναι η πρώτη τους προσπάθεια και γι’αυτό δεν θέλω να είμαι απόλυτος. Αργά ή γρήγορα σίγουρα θα ακολουθηθεί από νεώτερες συσκευές που σίγουρα θα ικανοποιήσουν την απαίτηση για 3G κλπ. και ελπίζω την ανάγκη για δημιουργία μιας αγοράς λογισμικού γύρω από αυτές.

  @Μιχάλης:

  Ενδιαφέρον, θα το έχω υπ’όψην μου! Φυσικά δεν είναι μόνον το γραφικό περιβάλλον της Apple το οποίο λείπει. Είναι η συνολική θετική εμπειρία που συχνά λείπει από προϊόντα ανοιχτού λογισμικού τέτοιου είδους και τα κάνει συχά να θυμίζουν ερασιτεχνικό project αντί ενός προσεκτικά σχεδιασμένου προϊόντος. Και είναι πιστεύω το ιδιαιτέρως καλογυαλισμένο προϊόν, η προσοχή στη λεπτομέρεια, η αψεγάδιαστη λειτουργικότητα της Apple που τελικά κερδίζει πολλούς από εμάς πολλές φορές έστω και αν δε προσφέρει όλες τις τεχνικές δυνατότητες που προσφέρει ο ανταγωνισμός. Kαι — φυσικά — η ανάπτυξη σε OS X, τα πολύ κσλοσχεδιασμένα APIs και οι απαιτήσεις του κοινού που απορριπτουν άμεσα ένα άσχημο, δυσλειτουργικό πρόγραμμα, είναι νομίζω καταλυτικός παράγοντας για τον οποίο βλέπεις τόσες πολλές και καλές εφαρμογές για το OS X και τόση υποστήριξη από εταιρίες. Το ζήτημα του SDK μπορεί να ενδιαφέρει εμένα (είναι σίγουρα ιδιαίτερα σημαντικό), εσένα και μερικές χιλιάδες άλλους τεχνόφιλους αυτό καθεαυτό, αλλά για τον περισσότερο κόσμο έχει να κάνει μόνον στη δυνατότητα αγοράς ή τέλος πάντων προσθήκης καλών, εύχρηστων εφαρμογών από τρίτους: και εκεί δυστυχώς ούτε το λίνουξ δεν έχει να επιδείξει πολλά καθώς οι περισσότεροι όικοι/ομάδες προγραμματισμού εφαρμογών γραφείου/κινητής τηλεφωνίας/κ.ο.κ. δύσκολα θα πεισθούν — πιστεύω — χωρίς την εταιρική υποστήριξη, μια πολύ καλή και ολοκληρωμένη πλατφορμα και τις απαραίτητες βιβλιοθήκες να καλύψουν και μια τέτοια αγορά. Παρα ταύτα φαίνεται εντυπωσιακή προσπάθεια και ελπίζω να εξελιχθεί σε βιώσιμο, εμπορεύσιμο προϊόν (σε αντίθεση με άλλες, παρόμοιες προσπάθειες του παρελθόντος).

 7. yorgos says:

  Αυτή είναι η απορία μου – ποιές είναι αυτές οι διαφορετικές εφαρμογές και γιατί δεν μπορούν να δουλέψουν καλύτερα over IP; Θέλω να πω, αν είχαμε καλό wifi/wimax coverage δε θα ήταν καλύτερο απ’ τα διάφορα EV-DO, 3G κλπ;

  (btw εδώ η Nextel ξεκινάει να κάνει roll out WiMAX και το αποκαλεί 4G)

 8. cosmix says:

  Γιώργο, απ’όσο ήξερα, το WiMAX ήταν προσπάθεια ανάπτυξης μιας εναλλακτικής του wired broadband (cable, xDSL) για το last mile, δηλαδή την απόσταση μεταξύ LE και σπιτιού, για περιοχές όπου η δημιουργία ενσύρματου δικτύου ήταν δύσκολη (ή πολύ ακριβή).

  Τώρα, φαίνεται πως έχεις δίκιο σχετικά με τις προσπάθειες της Nextel στις ΗΠΑ αν και — απ’όσο μπορώ να καταλάβω με μια γρήγορη ματιά — αποτελούν προσπάθεια για ασύρματο backhaul/trunk και όχι end-user σύστημα. Χωρίς να έχω κάποια εξειδίκευση στο WiMAX (πάνε χρόνια που έχω σταματήσει να ασχολούμαι ενεργά με ασύρματες τηλεπικοινωνίες) φαντάζομαι πως για να έχεις την απόδοση του WiMAX και στην απόσταση που φαίνεται να λειτουργεί η ισχύς του πομποδέκτη θα είναι σημαντική και προτιμώ τον εγκέφαλό μου ωμό κατα κανόνα :)

  Κάποιος με μεγαλύτερη ειδίκευση σε WiMAX μπορεί να μας διαφωτίσει σχετικά αν και μετά το θόρυβο σχετικά με την επικινδυνότητα του TETRA δεν είμαι σίγουρος πως οι εταιρίες δίνουν τη πρέπουσα σημασία σε θέματα υγείας. Το Wikipedia (όπως πολύ συχνά συμβαίνει στις ημέρες μας) έχει ένα ενδιαφέρον γράφημα mobility και ταχύτητας μεταξύ πολλών κοινών τεχνολογιών εδώ.

 9. atma says:

  Είχα διαβάσει και σε πολλά αγγλικά blogs για την υποβάθμιση των Macintosh. Η αλλαγή ονόματος δεν αφήνει περιθώρια. Για το iTV συμφωνώ, είναι μια “αστεία” συσκευή, η οποία δεν προσφέρει απολύτως τίποτε.
  Όλα καλά για το iPhone. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί το παρουσιάζουν από τώρα αφού δεν μπορείς να το αγοράσεις?! Στο #macosx@Freenode διάβασα ότι θα είναι available το καλοκαίρι του 2007. Έλεος!

 10. atma says:

  Κάτι ακόμη που ήθελα να γράψω, είναι ότι ο Jobs το έχει “πιάσει” το νόημα εδώ και χρόνια. Όταν βγήκε το iPod δεν είχε απολύτως τίποτε το πρωτοποριακό. Μάλιστα νομίζω, πως στην πρώτη έκδοση του, δεν είχε καν δυνατότητες αρχειοθέτησης, όπως έκανε αργότερα με τα podcasts, calendars κτλ. Ήταν απλώς ένα mp3 player.
  Αλλά και στην τελευταία του μορφή, πάλι ένα mp3 player είναι. Από άποψη τεχνολογίας, αν βγάλεις τον σκληρό του δίσκο (iPod nano) δεν νομίζω ότι έχει κάποια καινοτομία. Η ουσία είναι πως το παρουσιάζεις και το user experience που έχει κάποιος με το iPod.
  Το ίδιο κάνει τώρα με αυτό τo… Smart Phone. Δεν παρουσιάζει τίποτε καινούριο, τεχνολογικά. Παρουσιάζει ένα (υποθετικά μιλάμε, αφού δεν το δοκιμάσαμε) user experience που είναι ανώτερο από όλα τα άλλα.

 11. cosmix says:

  Ατμα, τις ημερομηνίες τις ανακοίνωσε ο Στήβ Τζόμπς στο keynote, δε χρειαζόσουν το IRC για να τις μάθεις. Η πρόωρη ανακοίνωση δεν είναι τυχαία ή σφάλμα. Είναι στρατηγική, μια πάρα πολύ καλή στρατηγική που αφ’ενός προετοιμάζει το αγοραστικό κοινό, αφ’ετέρου μειωνει τρομακτικά τη δυνατότητα προώθησης προϊόντων των ανταγωνιστών της Apple.

  Τώρα σχετικά με το iPod θα διαφωνήσω. Ήταν η πρώτη συσκευή με σκληρό δίσκο 1.8″, μικρό βάρος, τόσο μεγάλη χωρητικότητα και τρομερό σχεδιασμό που το έκανε φορητό και εύχρηστο. Ήταν το πρώτο φορητό music jukebox — το Creative Nomad εν συγκρίσει στα τέλη του 2001 ήταν ένα βαρύ, ογκώδες και χαμηλής αυτονομίας τούβλο. Από τη πρώτη στιγμή λειτουργούσε παράλληλα και ως σκληρός δίσκος. Σίγουρα η παρουσίαση ήταν (και παραμένει) βασικό χαρακτηριστικό των προϊόντων της Apple αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν ενισχύεται κατα κανόνα από υψηλή λειτουργικότητα. Φυσικά σήμερα η επιλογή του iPod έναντι ενός εναλλακτικού gadget γίνεται για εντελώς διαφορετικούς λόγους.

  Το iPhone είναι επίσης ιδιαίτερα καινοτόμο τεχνολογικά, όμως οι καινοτομίες αφορούν στην διεπαφή ανθρώπου-μηχανής. Συμφωνώ, όπως γράφω και παραπάνω, πως οι λειτουργίες που παρέχει η συσκευή δεν είναι επαναστατικές (ούτε καν νέες), αλλά ο τρόπος με τον οποίο τις προσφέρει σίγουρα ξεχωρίζει.

{Ping,Track}backs

Have your say.

Write in the language of the post. Comments are meant to encourage on-topic discussion. For general comments, observations, complaints (e.g. about the site), you can use the form found in the Contact page. Make sure you've read the Terms of Use before commenting.

Comments Feed for this post Comments Feed for this entry.

Linode. Affordable, Fast, SSD VPS