HOL eVoice. Τρομερή ιδέα, ελλιπής υλοποίηση

Εδώ και αρκετούς μήνες έχω αποκτήσει έναν λογαριασμό VoIP τηλεφωνίας από την Ηellas On Line, και συγκεκριμένα από την υπηρεσία της eVoice. Η ιδέα είναι πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα: η HOL σου παρέχει αριθμό τηλεφώνου στην Ελλάδα εντελώς δωρεάν, χωρίς πάγιο ή άλλο κόστος εγγραφής, και από εκεί και πέρα πληρώνεις τα τηλεφωνήματα αν και όταν τον χρησιμοποιείς για εξερχόμενες κλήσεις.
Αντίστοιχες υπηρεσίες SIP τηλεφωνίας στην χώρα μας υπάρχουν, όμως καμία δεν παρέχει — απ’όσο γνωρίζω — δωρεάν τον αριθμό. Οι τιμές της HOL για εξερχόμενες κλήσεις είναι αρκετά καλές, αν και όχι κάτι το εντυπωσιακό, δεδομένων των πάρα πολλών καλών εναλλακτικών επιλογών. Αν αναλογισθεί κανείς πως με την εγγραφή σου ‘χαρίζουν’ και 3 ευρώ δωρεάν κλήσεις, θα έλεγε κανείς πως η HOL έχει αποφασίσει να προσφέρει πραγματικά καλές υπηρεσίες στον τομέα αυτό.
Δυστυχώς κάπου εκεί σταματούν οι ευχάριστες εκπλήξεις και αρχίζει η απογοήτευση που χαρακτηρίζει τις περισσότερες υπηρεσίες/προϊόντα στον τόπο μας: η υπηρεσία χρησιμοποιεί μοντέλο προ-πληρωμής όπως και πολλές άλλες υπηρεσίες του είδους (π.χ. Skype, Gizmo κ.ο.κ.). Σε αντίθεση με όλες τις υπηρεσίες που σέβονται τον εαυτό τους, η HOL δε θέλει τα χρήματα σας με τον φυσιολογικό τρόπο (δηλ. πιστωτική κάρτα μέσω διαδικτύου) αλλά παρέχει τις εξής επιλογές: είτε θα καταθέσετε τα χρήματα σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό της Eurobank, ή, drum roll, θα στείλετε ΦΑΞ μια φωτοτυπία ταυτότητας και πιστωτικής κάρτας. Χμμ ναι. Αυτό είναι συνήθιο αρκετών εταιριών στη χώρα μας. Και προφανώς θεωρούν αυτές οι εταιρίες πως είναι ο μοναδικός τρόπος να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα ενός υποψήφιου πελάτη τους και να μειώσουν το κόστος από κλεμμένες κάρτες/οικονομική απάτη. Προσωπικά το βρίσκω εντελώς απαράδεκτο. Ιδιαίτερα στη περίπτωση της HOL το βρίσκω κάπως παράδοξο. Επιπλέον δεν αναγράφεται πουθενά στις σελίδες του eVoice πως πρέπει να κάνεις ακροβατικά για να αγοράσεις χρόνο. Μόνον ένας σύνδεσμος με τίτλο ‘Αγορά Χρόνου’ υπάρχει στα αριστερά της σελίδας ο οποίος σε πετάει στο πορτοφόλι ‘eMoney’ όπου φυσικά δε μπορείς να προσθέσεις χρήματα. Φανταστικό.

Έχουμε 2007. Και ως γνωστόν το ΦΑΞ είναι ένα παρωχημένο μέσο που στις περισσότερες χώρες τις Ευρώπης και τις Η.Π.Α. αποτελεί ιστορική τεχνολογία. Το ΦΑΞ είναι απολύτως ανασφαλές. Και η ημιμάθεια και παράνοια του μέσου έλληνα που φοβάται να βάλει τον αριθμό της κάρτας του σε έναν ευυπόληπτο δικτυακό τόπο σε μια ασφαλή φόρμα με κρυπτογράφηση 128 ή 256bit που θα τα επεξεργασθεί ένας υπολογιστής, δίχως να φτάσουν στα χέρια υπαλλήλων, αλλά ευχαρίστως στέλνει το ΦΑΞ του με όλα του τα ευαίσθητα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα μέσω ανοιχτής τηλεφωνικής γραμμής για να φτάσουν τυπωμένα σε ένα γραφείο όπου αρκετοί — πιθανόν — υπάλληλοι θα κάτσουν να τα αντιγράψουν, επεξεργασθούν κ.ο.κ. Ο αναχρονισμός της HOL (και παρα πολλών άλλων εταιριών στην Ελλάδα· σήμερα είναι η τιμητική της HOL) δεν έχει όρια: Εαν έχετε πρόβλημα με κλεμμένες πιστωτικές κάρτες, φροντίστε το τραπεζικό σύστημα που χρησιμοποιείτε να ανταπεξέρχεται σχετικά. Όπως κάνει ο υπόλοιπος κόσμος. Τουλάχιστον ο πολιτισμένος. Σε λίγο θα μας ζητούν και Telex με ψηφιοποιημένα, uuencoded και rot13’d τα παραπάνω δεδομένα. Και λίγη ιστορία: πριν από 3-4 χρόνια, τότε που ξεκινούσε το Skype, είχαν τρομερό πρόβλημα με credit card fraud από διάφορες υποανάπτυκτες χώρες. Και για κάποια περίοδο σταμάτησαν να δέχονται Visa. Κάπου είχα διαβάσει πως είχαν χάσει απίστευτα λεφτά λόγω αυτής τους της ξεροκεφαλιάς και είχαν κερδίσει χιλιάδες posts στο forum τους από αγανακτησμένους χρήστες. Τελικά δέχθηκαν και τη Visa και υλοποίησαν το κλασσικό πλέον σύστημα επιβεβαίωσης της διεύθυνσης του αγοραστή, της σύνδεσης με το site της τράπεζας για παροχή του PIN κ.ο.κ. με τον επιπλέον — επίσης βλακώδη αλλά λιγότερο επίπονο — περιορισμό του ενός λογαριασμού ανα κάρτα. Το ερώτημα είναι, λοιπόν, πόσο ενδιαφέρει τη HOL το eVoice.
Πέραν του ζητήματος αυτού, μια ιδιαίτερη σημαντική — κατα την άποψή μου — έλλειψη είναι αυτή ενός flat-rate πακέτου που θα επέτρεπε απεριόριστες αστικές και υπεραστικές κλήσεις σε σταθερά τηλέφωνα της Ελλάδος για ένα μηνιαίο πάγιο, ακριβώς όπως κάνει η ίδια η HOL με το ‘HOL Voice GR Ελεύθερα’ αλλά και πολλές άλλες εταιρίες. Ας σημειωθεί πως η Altec παρέχει μια τέτοια υπηρεσία για χρήστες VoIP ονόματι ‘i-Call Unlimited’. Σχετικά με το θέμα αυτό επικοινώνησα προ ημερών με την εταιρία. Το τμήμα πωλήσεων δεν καταλάβαινε τι εννοούσα. Το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών κατάλαβε άμεσα τι εννοούσα αλλά δεν είχε ιδέα σχετικά με τα σχέδια της εταιρίας. Μετά από προτροπή της ευγενικής κυρίας του τμήματος εξυπηρέτησης, έγραψα στην εταιρία και περιμένω την απάντησή τους (την οποία θα δημοσιεύσω εδώ αν και όταν έλθει). Δυστυχώς παρέλειψα να αναφέρω το πόσο βλακώδες είναι το σύστημα πληρωμών τους…
Η Hellas On Line ανέκαθεν αποτελούσε τη πρωτοποριακή ‘μικρή’ εταιρία στον χώρο των ψηφιακών τηλεπικοινωνιών. Ήταν ο παροχέας μου για πολλά χρόνια, από το 1996 μέχρι το 2003. Οι οικονομίες κλίμακος, παρά την εξαγορά από την Ιντρακόμ, την έχουν πιέσει οικονομικά και λειτουργικά και θα περίμενε κανείς πως αυτό θα την οδηγούσε σε ακόμη ποιοτικότερες υπηρεσίες. Το eVoice αποτελεί απόδειξη της πρωτοπορίας της αλλά και της ανικανότητας της να παρέχει μια πραγματικά εύχρηστη υπηρεσία σε όσους από εμάς επιλέγουν τη χρήση VoIP. Δεδομένης της άγνοιας των υπαλλήλων της εταιρίας σχετικά με την υπηρεσία, την έλλειψη ουσιαστικότερων ‘flat-rate’ πακέτων για ανθρώπους που χρησιμοποιούν (και βασίζονται) στο VoIP και τέλος του απαράδεκτου, πρωτόγονου και εντελώς ανασφαλούς (για τον πελάτη) συστήματος πληρωμών φαντάζομαι πως το eVoice ούτε ιδιαίτερα επικερδές είναι αλλά ούτε αποτελεί επιχειρηματικά σημαντική υπηρεσία για την εταιρία. Και είναι κρίμα γιατί πραγματικά αξίζει και ως ιδέα και ως υπηρεσία στη χώρα μας. Εύχομαι πραγματικά το eVoice να βελτιωθεί — τόσο ως εμπειρία χρήσης VoIP υπηρεσιών, όσό και ως σειρά υπηρεσιών VoIP — στο εγγύς μέλλον.