Παραδειγματική ανευθυνότης.

Δε παρακολουθώ τον ελληνικό τύπο (έντυπο ή ηλεκτρονικό). Ό,τι μαθαίνω για την Ελλάδα το μαθαίνω από τον διεθνή τύπο και τα λιγοστά ελληνόφωνα sites που διαβάζω συχνά και εκτιμώ· αποφεύγω έτσι τη λαϊκίστικη, προσβλητική κάλυψη των καναλιών, τις ατελείωτες συζητήσεις με ανεγκέφαλους καλεσμένους και δημοσιογράφους, τις πολωμένες, γεμάτες σκοπιμότητα απόψεις διατυπωμένες σε άρθρα εφημερίδων. Κυρίως όμως με ενοχλεί το πόσο απροκάλυπτη είναι η αδιαφορία, η διαφθορά και η ανικανότητα των ελλήνων πολιτικών.
Για τη περίπτωση του βίντεο της Ομόνοιας, έμαθα μέσω του blog του κ. Βρυώνη το Σάββατο το απόγευμα. Είναι ειρωνικό πως ένα video αρκεί για να φουντώσει η αντίδραση του κόσμου, όσο εφήμερη και επιφανειακή μπορεί να είναι αυτή, και να αρχίσουν οι ρητορείες από τους πολιτικούς. Διάβασα για ‘παραδειγματική τιμωρία’ και ταυτόχρονα για ‘διαθεσιμότητες’ και ‘ΕΔΕ’. Φυσικά λίγο ιδρώνει το αυτί αυτών που ευθύνονται, είτε ποινικά είτε διοικητικά· τέτοια φαινόμενα θαρρώ πως είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα απλά ποτέ δε τα ακούμε και όταν τα διαβάσουμε δε σε κάποιο ιστολόγιο ή τόπους όπως το Ιndymedia τα απορρίπτουμε ως προπαγάνδα των κάποιων ακραίων θαμώνων τους και ανακριβή. Και όχι άδικα καθώς, ως γνωστόν, ένα σημαντικό μέρος των όσων γράφονται στο διαδίκτυο συχνά έχει μια — ας την χαρακτηρίσουμε — κακή σχέση με τη πραγματικότητα.
Διαβάζω σήμερα λοιπόν (μέσω του buzz) στα Νέα:

Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης φοβούνται ότι θα υπάρξουν και άλλα παρόμοια βίντεο, καθώς σύμφωνα με πηγές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου το «τράβηγμα» παρόμοιων σκηνών έχει εξελιχθεί σε ένα είδους χόμπι για ορισμένα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες, μετα την αποκάλυψη του βίντεο της Ομόνοιας, στο οποίο αρχιφύλακας εμφανίζεται να κακοποιεί δύο κρατουμένους, ο κ. Β. Πολύδωρας έδωσε αυστηρές οδηγίες σε όλους τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσουν σε επιχείρηση μαζικών ελέγχων για την ανακάλυψη και καταστροφή παρόμοιων βίντεο.

Εμφαση δική μου.

Πραγματικά δε μπορώ να διανοηθώ πιο γελοία αντιμετώπιση από το κράτος, των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζει η Ελληνική Αστυνομία, από την εθελοτυφλία και την ανευθυνότητα που διακρίνουν την παραπάνω ‘διαταγή’. Ανακάλυψη και καταστροφή;
Δε συλλαμβάνω πως έχουν το θράσος να δηλώσουν κάτι τέτοιο δημοσίως. Είναι τόσο μα τόσο ανεγκέφαλοι που πραγματικά πιστεύουν πως ο κόσμος είναι τόσο βλάκας; (Βέβαια το γεγονός πως τα δύο αυτά κόμματα αποσπούν το 80% των ψήφων μάλλον συμφωνεί με τις εκτιμήσεις τους για τον ‘κόσμο’ και όχι με τη δική μου). Το απροκάλυπτο της διαφθοράς, της υποκρισίας, της αδιαφορίας και της συγκάλυψης είναι αδιανόητο!
Όταν βγήκε το θέμα στην επιφάνεια το σαββατοκύριακο θεώρησα — ασχέτως της άποψης που μπορεί να έχει κανείς για το εν λόγω πρόσωπο, τη πολιτική ιδεολογία του ή το παρελθόν του — πως η κριτική που ασκήθηκε στον υπουργό δημ. τάξης το Σάββατο σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό, τόσο από δημοσιογράφους όσο και από την, πλέον τραγελαφική, αντιπολίτευση, ήταν άδικη. Αφ’ενός δεν θα μπορούσε να γνωρίζει και να ευθύνεται για τα όσα πιθανόν κάνει ένας υπάνθρωπος αστυφύλακας σε κάποιο αστυνομικό τμήμα και αφ’ετέρου μόλις έγινε γνωστό έπραξε άμεσα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Θεσμική Ανοχή

Εκεί όμως που ο κ. Πολύδωρας έχει ευθύνες — και προφανώς έχει πάρα πολλές, αρκετές ώστε να έπρεπε να έχει παραιτηθεί μηνες τώρα — αυτές έχουν να κάνουν πρωτίστως με την αντίδραση του στα παλαιότερα συμβάντα που βγήκαν στο φως αλλά και την όποια θεσμική αλλαγή έχει αυτή επιφέρει στην Αστυνομία εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο. Και εκεί είναι που ο κ. Πολύδωρας φαίνεται απίστευτα αλαζονικός, ερειστικός αλλά και φαινομενικά ανίκανος. Κάθε φορά που γίνεται κάτι ακούμε για ‘μεμονωμένα’ περιστατικά, για ‘εξαιρέσεις’ ενώ πραγματική εξαίρεση είναι η περίπτωση που η αστυνομία φέρεται ανθρώπινα αλλά και αποτελεσματικά. Ενώ δε δύναται να τον κρίνουμε μερικές ώρες μετά την αποκάλυψη ενός video στο οποίο κακοποιούνται δύο μικροεγκληματίες από την Αστυνομία, μπορούμε να τον κρίνουμε για το θεσμικό του έργο σχετικά με την εξαφάνισης τέτοιων συμβάντων (καθώς και για όχι τη καταστροφή/εξαφάνιση των αποδεικτικών στοιχείων αυτών!). Η διαταγή του υπουργείου περι ‘ανακάλυψης και καταστροφής’ ενέχει — ουσιαστικά — θέση απόδειξης πως το επίμαχο video δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αποτυπώνει μια σχεδόν συχνή, εαν όχι τυπική, αντιμετώπιση μεταναστών, εγκληματιών και ιερόδουλων από την αστυνομία αλλά και την έλλειψη πάσης βούλησης εξάλειψης τέτοιου είδους συμπεριφοράς. Τέλος λοιπόν ο λόγος περι ‘μεμονωμένων περιστατικών’. Με αυτό το κριτήριο οφείλουμε να τον κρίνουμε. Με τις ενέργειες που έχει κάνει (ή καλύτερα που δεν έχει κάνει) αφότου ένα σωρό ‘εξαιρετικά’ συμβάντα έχουν βγεί στην επιφάνεια με τον έναν ή τον άλλο τρόπο (‘ζαρτινιέρες’, ΜΑΤ στην Ευελπίδων, πορεία φοιτητών κλπ) αλλά και την παντελή έλλειψη προσπάθειας εξάλειψης αυτών των τόσο συχνών — αλλά κατα τα άλλα μεμονωμένων — περιστατικών.
Η παραπάνω δήλωση ξεπερνά κάθε όριο ανοχής και λογικής και καθιστά τη συζήτηση σε τέτοια βάση ανευ αξίας. Αν αληθεύει λοιπόν και η αναφορά των Νέων δεν αποτελεί εικασία ή κάποιο κακόγουστο σουρρεαλιστικό ανέκδοτο, νομίζω πως μπορούμε να μιλάμε ανοιχτά για Παραδειγματική Ανευθυνότητα.