Κόπωση και blogs

Διάβασα πρόσφατα στο metablogging.gr ένα μpost-ερώτηση σχετικά με το εαν παρατηρείται ευρέως ένα φαινόμενο ‘κόπωσης’ στον χώρο των blogs και μου έδωσε την αφορμή για να γράψω κάποιες από τις σκέψεις μου πάνω στο θέμα.

Η εκθετική αύξηση του αριθμού των ελληνικών blogs (άνω των 20,000 μέσα σε έναν χρόνο) δίνει μια πρώτη ιδέα σχετικά με τη αντίληψη του μέσου ως τρόπο έκφρασης από το ευρύ κοινό. Παράλληλα όμως έχουν συμβεί αρκετές σημαντικές αλλαγές στον χώρο: η αίσθηση της μικρής και σχετικά γνώριμης κοινότητας των bloggers, άτομα που παρά τις όποιες διαφορές τους είχαν αρκετά να πουν και να συζητήσουν μεταξύ τους, είχαν με άλλα λόγια ουσιαστικές βάσεις διαλόγου παράλληλα με την ανθρώπινη επικοινωνία στα πλαίσια μιας νεας μορφής επικοινωνίας, έναν νέο τρόπο ευρύτερου κοινωνικού διαλόγου έχει προ πολλού χαθεί. Ήδη πριν κλείσει το monitor του Παναγιώτη Βρυώνη τον περασμένο Ιανουάριο ο ρυθμός των posts είχε αρχίσει να γίνεται ενοχλητικά μεγάλος ώστε να μπορεί κανείς να τον παρακολουθήσει.

Το aggregation έπαψε πολύ νωρίς να έχει οποιαδήποτε χρηστική αξία — αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που αποφάσισα να φτιάξω το ΜΠΛΟΟΓΚΛ: όπως έγινε αντίστοιχα και με το WWW το 1995-1996, η παροχή της πληροφορίας έπαψε να είναι επαρκές κριτήριο ανάγνωσης και τη θέση της πήρε η αυτοματοποιημένη (βλ. μηχανές αναζήτησης όπως το ΜΠΛΟΟΓΚΛ κλπ.) ή η ανθρώπινη/κοινωνική (βλ. το buzz ή το cull.gr μεταξύ άλλων) επεξεργασία/επιλογή/κατάτμηση αυτής. Με άλλα λόγια ο όγκος της πληροφορίας έγινε ο κατασταλτικός παράγοντας για την επιβίωση και ανάπτυξη του χώρου και χρειάστηκαν εργαλεία που επέτρεπαν στον καθένα να επιλέξει ποιά από τη διαθέσιμη πληροφορία θα διαβάσει αλλά και νέους τρόπους εξερεύνησης του χώρου των blogs.

Ο ρόλος των ΜΜΕ στον κόσμο των blogs ήταν θέμα προς συζήτηση στην εκπομπή Digital Planet του BBC τη περασμένη άνοιξη. Τη βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και νομίζω πως αξίζει να την ακούσετε.

Τρίτον, και πολύ βασικό, εμφανίσθηκαν περισσότερες πλατφόρμες έκφρασης στο διαδίκτυο: από την ευρύτερη χρήση των διεθνών αλλά και εγχώριων social bookmarking εργαλείων, που σε πολλές περιπτώσεις εξαφανίζουν την ανάγκη πολύ μικρών posts (τα γνωστά σε κάποιους miniposts ή asides) μέχρι την εμφάνιση του Twitter και συναφών centralised microblogging εργαλείων, την άνοδο των επίσης centralised social networking πλατφόρμων όπως το MySpace και το Facebook που επιτρέπουν την δημοσίευση πληροφοριών στα πλαίσια της κοινότητας που φιλοξενούν/φυλακίζουν.


Στο cosmix.org παραδείγματος χάρην, γίνεται διαχωρισμός της έκδοσης πληροφοριών σε τρία βασικά επίπεδα: άρθρα, τα οποία έχουν κάποια δεδομένη ελάχιστη έκταση και απαιτούν σχετικά μεγάλο χρόνο συγγραφής και έρευνας, miniposts τα οποία αποτελούν κυρίως παραπομπές σε άλλα άρθρα ή ενδιαφέροντα web sites και τα οποία συνοδεύονται με κάποιον, σχετικά μικρό σχολιασμό, και σύνδεσμοι, μέσω του del.icio.us [feed]. Συγκεκριμένα, τους τελευταίους μήνες γίνεται ιδιαίτερη χρήση της εν λόγω υπηρεσίας για δημοσίευση ενδιαφέροντων συνδέσμων που δεν χρειάζονται (ή αξίζουν) σχολιασμό και που μέχρι πρόσφατα θα αποτελούσαν miniposts. Παρόμοιες επιλογές, είτε μέσω της χρήσης υπηρεσιών όπως το buzz, to cull.gr, αλλά και τα διεθνή digg, reddit, del.icio.us, twitter κ.ο.κ. έχουν κάνει πολλοί από τους ‘παλαιότερους’ bloggers που αρχίζουν να προσδίδουν μεγαλύτερη βαρύτητα στη δημοσίευση άρθρων από αυτή που ίσως προσδίδουν οι νεώτεροι. Αυτό ίσως εξηγεί, εν μέρει την αντίληψη μειωμένης ενεργητικότητας στα blogs.

Τέλος, θεωρώ πως τα blogs αν και προσφάτως εμφανιζόμενα στη χώρα μας, αποτελούν — όπως πολλά πράγματα δυστυχώς — μόδα. Μπορεί ο αριθμός των blogs να μεγαλώνει, όμως αυτό δε συνεπάγεται απαραίτητα αντίστοιχη άυξηση στη δημιουργία έργου από τους έλληνες bloggers. Δε πιστεύω πως οι έλληνες χρήστες κάνουν ουσιαστική χρήση των blogs, είτε ως συγγραφείς ή ως αναγνώστες σε σχέση με άλλους λαούς. Σπανίζουν τα σοβαρά άρθρα, η πλούσια θεματολογία, τα εξειδικευμένα blogs, ο ουσιαστικός σχολιασμός και τα trackbacks. Ίσως απλά να μην υπάρχει η κρίσιμη μάζα ακόμη, ίσως να φταίει η κακή νοοτροπία και η έλλειψη καλών τεχνικών υποδομών που ακόμη και σήμερα αποτρέπει πολύ κόσμο να δεί το διαδίκτυο ως το βασικό κοινωνικό αγαθό που είναι σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες (παρόμοιο με τον ηλεκτρισμό ή το τρεχούμενο νερό).

Όπως και να έχει, δε νομίζω πως υπάρχει ευρύτερη κόπωση, αλλά δέχομαι πως ίσως πολλοί από εμάς που γράφουμε χρόνια ίσως έχουμε αρχίσει να διοχετεύουμε την ενέργεια μας αλλιώς (ή αλλού) δίνωντας την εντύπωση της αδράνειας μεταξύ της μικρής κοινότητας που πρωτοπόρησε στα πλαίσια της Ελλάδος και των ελληνόφωνων blogs. Παρ’όλα αυτά με καθαρά στατιστικά κριτήρια σήμερα — αν μη τι άλλο — έχουμε περισσότερα blogs — και περισσότερα posts — από ποτέ.

Creative Commons License

6 Responses to “Κόπωση και blogs”

 1. atma says:

  Κατ’εμέ η προσέγγιση σου, είναι λάθος. Μπορεί να blogs να είναι μόδα, αλλά δεν καταλαβαίνω τι εννοείς όταν λες ότι οι Έλληνες bloggers δεν παράγουν έργο. ΤΙ έργο να παράγουν; Ένα blog είναι ένα ημερολόγιο on-line, κι όπως αρμόζει σε ένα ημερολόγιο συνήθως είναι abstract by definition. Αν ήθελα να γράφω posts μόνο για GNU/Linux και howto θα ήταν πολύ καλύτερο ένα wiki. Αν γράφω αποκλειστικά για την επικαιρότητα θα μπορούσα να πληρώνομαι από κάποια εφημερίδα online για να το κάνω. Υπάρχουν blogs που έχουν συγκεκριμένο χαρακτήρα και σκοπό. Υπάρχουν άλλα με υψηλού τεχνικού ή φιλοσοφικού(?) επιπέδου περιεχόμενο. Αν θέλω να διαβάσω ένα review όμως, πάω στην arstechnica ή σε κάποιο άλλο “γνωστό” website που υποτίθεται ότι φέρει κάποια ευθύνη παραπάνω. Δεν μπορώ να έχω την ίδια απαίτηση για “αληθης” και αντικειμενική πληροφόρηση από έναν blogger κι από έναν εκδοτικό οίκο! Πρόσεξε δεν μιλάω για το τι “κάνουμε” αλλά για το τι μπορούμε να “απαιτούμε”. Το αν εμπιστεύομαι τον ΧΥ blogger είναι δικό μου θέμα/πρόβλημα.
  Δεν πιστεύω ότι μπορεί να ασκηθεί κριτική σε ένα blog με κριτίρια του “είναι καλό είναι κακό”. Πιος θα το κρίνει αυτό και πως; Τα hits; Οι λίστες προσβασιμότητας; Ακόμη και σε αυτές ήμουν εναντίων αλλά σε ελεύθερο κόσμο ζούμε, ας κάνει ο καθένας ότι θέλει.

  Σε όλα τα άλλα που γράφεις συμφωνώ ειδικότερα στν τελευταία παράγραφο συμφωνώ

 2. Sugar says:

  Οι Έλληνες δεν έχουν ακόμα ιδέα τί είναι το blog.

  Ερχόμενη σε καθημερινή επαφή με έλληνες bloggers καθημερινά από το Pathfinder Blogs παρακολουθώ τις κινήσεις τους. Χωρίζονται σε ορισμένες κατηγορίες, αν το κοιτάξεις λίγο παραπάνω:

  – Αυτοί που γράφουν όσο πιο δυσνόητα γίνεται, με την ελπίδα να θεωρηθούν φιλόσοφοι.
  – Αυτοί που χρησιμοποιούν το blog σαν forum για να έχουν μια semi-private πλατφόρμα ανταλλαγής σχολίων με τους φίλους τους.
  – Αυτοί που μετατρέπουν τα blogs σε fan clubs, γεμίζοντάς τα με ασύμμετρες εικόνες και καρδουλίτσες που πετάνε εδώ κι εκεί με javascript.
  – Αυτοί που γράφουν ανέκδοτα, συνταγές, copy paste νέα και embedded videos με την ελπίδα να γίνουν το νέο μεγαλύτερο ελληνικό blog, θεός φυλάξοι.

  Η ελληνική μπλογκόσφαιρα (απαίσια έκφραση) είναι ένα big fat joke. Και ας με πουν γκρινιάρα αν θέλουν.

  It will go down, fast, και τα μόνα που θα μείνουν είναι τα blogs που συντηρούνται από διαφημίσεις και αυτά που έχουν πραγματικό content (που είναι ελάχιστα).

 3. SebKom says:

  Sugar, όταν λες ελάχιστα τί ακριβώς εννοείς; Ελάχιστα σε σχέση με το σύνολό τους ή ελάχιστα με τη γενική έννοια του όρου; Συν το ότι το “πραγματικό content” είναι πολύ υποκειμενική έκφραση.

  Αν λες ότι ελάχιστα ελληνικά blogs έχουν πραγματικό content, διαφωνώ πλήρως. Tόσο με την πρόταση στο σύνολό της, όσο και με τα επιμέρους τμήματά της.

 4. Sugar says:

  @SebKom: Ας καθορίσω τί εννοώ με το πραγματικό content, πάντα σύμφωνα με την ταπεινή μου άποψη.

  Πραγματικό content είναι αυτό για το οποίο ο blogger έχει δουλέψει, έχει ασχοληθεί, έχει κάνει την έρευνά του, έχει κάτσει κάποιο χρόνο πάνω από την οθόνη για να το γράψει. Όχι απαραίτητα τεχνικό, το blogging είναι πάνω απ’όλα σκέψεις, αλλά ένας ορυμαγδός από άσχετα μεταξύ τους πράγματα βαφτισμένα blog εμένα δεν μου λέει τίποτα.

  Για μένα, content δεν είναι τα copy-paste νέα, η φαγωμάρα, τα inside jokes και το γλείψιμο των bloggers του εξωτερικού.

  Έχω κάνει και γω τέτοια posts, αλλά δεν είμαι περήφανη γι’αυτό.

  Εμμένω στην άποψή μου, τα ελληνικά blogs των οποίων το αντικείμενο έχει κάτι να μου πει είναι ελάχιστα. Έχω λιγότερα από 10 στο NNW και δεν σκοπεύω να τα αυξήσω σύντομα.

 5. S G says:

  ο αριθμος των μπλόγκ οντως μεγαλωσε εκρηκτικα αλλα δεν νομιζω οτι αυτο θα σημαινει οτι δεν θα υπαρχουν πια κοινοτητες γνωστων μεταξυ τους μπλογκερς. Οταν η αθηνα εγινε τερατουπολη πολλοι προεβλεπαν πληρη καταρρευση των κοινωνικων σχεσεων. Στην πραγματικοτητα ειχαμε μαλλον βελτιωση, ειχες περισσοτερο κοσμο για να διαλεξεις και ετσι “καλυτερες” φιλικες σχεσεις.

  Ενα προβλημα ομως που υπαρχει σιγουρα ειναι οτι με τοσα πολλα μπλογκς μπορεις ανετα πια να αγνοεις πληρως την υπαρξη πολλων, που σημαινει οτι οι ανθρωποι παλι χανουν την σφαιρικη ενημερωση και διαβαζουν μονο αυτα που θελουν, διαλυεται δηλαδη ισως ο διαλογος μεταξυ αντιθετων φωνων.

 6. atma says:

  Όλα είναι σχετικά δεν μπορείς να κρίνεις εύκολα. Θα έπρεπε να διεξάγουμε μια εκτεταμένη έρευνα σε πολλά επίπεδα για να απαντήσουμε με ασφάλεια στο ερώτημα αυτό. Αλλά δεν είναι δυνατό, ούτε κι έχει τόσο νόημα. Πάντως έχω σταματήσει να κοιτάζει engines σαν το sync.gr ή άλλες προ πολλού. Έχω κολλήσει στα 5 blogs που διαβάζω και μόνο από link αυτών θα πέσω σε άλλο blog ή από googling για troubleshooting, sample code, etc.

Have your say.

Write in the language of the post. Comments are meant to encourage on-topic discussion. For general comments, observations, complaints (e.g. about the site), you can use the form found in the Contact page. Make sure you've read the Terms of Use before commenting.

Comments Feed for this post Comments Feed for this entry.