Ελληνική ΒικιΠαιδεία.

Πάνε χρόνια από τότε που άρχισα να επισκέπτομαι την ΒικιΠαιδεία. Εδώ και μερικούς μήνες παρακολουθώ διάφορα θέματα στα οποιά μπορώ να συνεισφέρω, συγκεκριμένα σε θέματα ιστορίας, τεχνολογίας και επιστήμης των υπολογιστών και ειδικότερα και σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και λογικής. Μέχρι στιγμής ελάχιστη είναι η συνεισφορά μου και αυτή σε όχι ιδιαίτερου βάρους θέματα. Συζητώντας με φίλους σκέφτηκα πως ένας πολύ καλός τρόπος να αναπτυχθεί η φτωχή και χαμηλού επιπέδου κατα μέσον όρο ελληνική ΒικιΠαιδεία, πέραν από την ιδιωτική/ατομική πρωτοβουλία είναι η συγγραφή άρθρων από μαθητές: η καθηγήτρια ορίζει ένα θέμα/εργασία, οι μαθητές ερευνούν και συγγράφουν το θέμα, η καθηγήτρια διαβάζει και διορθώνει και μετέπειτα στην τάξη γίνεται μια συλλογική συγγραφή του άρθρου προς έκδοση στη Βικιπαιδεία.
Ο παραπάνω τρόπος εμπλουτισμού της ΒικιΠαιδείας πιστεύω πως είναι ιδιαίτερα θεμιτός. Αφ’ενός πολλές εργασίες, κάποιες αρκετά υψηλού επιπέδου, μαθητών γυμνασίου και λυκείου ‘χάνονται’ πέραν από την ολοκλήρωση και βαθμολόγησή τους από τον εκάστοτε καθηγητή. Αφ’ετέρου οι μαθητές, αν και ίσως δεν έχουν την δυνατότητα συγγραφής ενός μεγάλου, θεματικά, εύρους, θεμάτων που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση, κρίση/ωριμότητα, εμπειρία, μπορούν σίγουρα να συνεισφέρουν καλύτερα από πολλά μέρη του πληθυσμού σε πλειάδα θεμάτων. Όχι μόνον αυτό αλλά το κάνουν καθημερινά, με τις εργασίες τους, έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν και η παραπάνω πρόταση συμπεριλαμβάνει μια ιδιαίτερα έγκριτη επικύρωση της εγκυρότητος των κειμένων: ελέγχονται τόσο από τη τάξη όσο και από τον εκάστοτε καθηγητή.
Εχθές το βράδυ επισκέφθηκα τις σελίδες της ελληνική ΒικιΠαιδείας και απελπίστηκα διαπιστώνοντας πως έιναι πρακτικά κενή από θέματα και πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας (από το 1830 και μετέπειτα) ενώ υπάρχουν διάφορα θέματα που βρίσκονται λόγω του ειδικού ενδιαφέροντος κάποιου επισκέπτη και πιθανόν να μην απασχολήσουν τους αναγνώστες της ΒικιΠαιδείας. Χωρίς να θέλω να μειώσω την αξία αυτών των άρθρων, συμφωνώ και επικροτώ την προσπάθεια ενός παλιόυ φίλου για την περαιτέρω ανάπτυξη της ΒικιΠαιδείας στα ελληνικά.
Προσωπικά σκοπεύω, όποτε αυτό είναι δυνατό, να συνεισφέρω είτε διορθώνοντας είτε ξεκινώντας νεα άρθρα. Θα τα πούμε στην ΒικιΠαιδεία λοιπόν!