Οδήγηση εν Ελλάδι: Φλάς, όχι αλάρμ!

Είναι ευρύτατα απόδεκτό πως στατιστικά οι έλληνες δεν γνωρίζουν οδήγηση. Όχι απλώς από τεχνικής πλευράς, αλλά κυρίως δε γνωρίζουν τους κανόνες, τον Κώδικα, όπως δεν έχουν και τους τρόπους και την παιδεία να ανταπεξέλθουν στις όποιες καταστάσεις βρεθούν κατα την διάρκεια της επαφής τους με το αυτοκίνητο. Αυτό σίγουρα δεν οφείλεται σε κάποια ανικανότητα από πλευράς τους, οφείλεται στη νοοτροπία (‘δε βαριέσαι, όλοι έτσι πάνε’, ‘και τι έγινε που προσπέρασα από δεξιά;’, ‘εντάξει, τώρα τον μονοδρομήσανε, που να το ξέρω’ κλπ) και στο σύστημα που αφ’ενός δεν τους εξοπλίζει με τα παραπάνω (βλ. κακή εκπαίδευση, κακή εξέταση) καθώς και δεν τους διορθώνει όταν σφάλλουν (έλλειψη αστυνόμευσης).

Αυτό το γνωρίζετε, και, δυστυχώς, ίσως και εσείς να σκέφτεστε παρομοίως ή εντάσσετε τον εαυτό σας στους ‘μάγκες’ που απλά επιλέγουν να τα παραβλέψουν.
Σήμερα θα αναφερθώ σε ένα ιδιαίτερως συχνό, σπανίως επικίνδυνο, αλλά μονίμως εκνευριστικό και κουραστικό, λάθος των ελλήνων οδηγών: τη χρήση των ‘αλάρμ’.
Τα αλάρμ τα χρησιμοποιούμε όταν:
1. έχουμε σταματήσει.
2. υπάρχει κάποιο ιδιαίτερης σημασίας θέμα για το οποίο επιβάλλεται η προσοχή των διερχομένων οχημάτων, π.χ. όταν σε έναν αυτοκινητόδρομο σβήσει ο κινητήρας του οχήματος, ή όταν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση και θέλουμε να προειδοποιήσουμε σχετικά τους οδηγούς πίσω μας ώστε να ελαττώσουν εγκαίρως τη ταχύτητα τους.
Τα αλάρμ ΔΕ τα χρησιμοποιούμε:
1. όταν θέλουμε να παρκάρουμε δεξιά. Γι’αυτό ανάβουμε δεξί φλάς.
2. όταν θέλουμε να παρκάρουμε αριστερά (στο απέναντι ρεύμα). Αυτό δεν είναι απλώς ηλίθιο είναι εγκληματικό καθώς τα αλάρμ θα οδηγήσουν οποιοδήποτε νοήμων οδηγό να βγάλει αριστερό φλάς και να επιταχύνει για να προσπεράσει και μη γνωρίζοντας πως είμαστε ηλίθιοι, πιθανόν να προκληθεί ατύχημα. Κανονικά εδώ ανάβουμε αριστερό φλάς εγκαίρως και κόβουμε ταχύτητα σταματώντας ακριβώς δίπλα στη διαχωριστική γραμμή (ή τη μέση του δρόμου όταν αυτή δεν φαίνεται).
3. όταν βρισκομαστε στην αριστερή λωρίδα του αυτοκινητοδρόμου και ξαφνικά μας έρχεται η ιδεά ότι θέλουμε να σταματήσουμε στον χώρο στάθμευσης στα δεξια για να δοκιμάσουμε τα τυροπιτάκια της θείας Αγλαΐας.
4. 5-10 λεπτά (ή δευτερόλεπτα) πριν σταματήσουμε.
Παραθέτωντας από τον ΚΟΚ (Ν.2696/99):

Φώτα έκτακτης ανάγκης (σύστημα φωτεινού συναγερμού): Τα φώτα του οχήματος που αναβοσβήνουν και χρησιμοποιούνται όταν το όχημα έχει ακινητοποιηθεί και και δημιουργείται κίνδυνος για τους τρίτους από την ακινησία του οχήματος.

Δυστυχώς μου έχουν τύχει και οι τρεις περιπτώσεις κακής χρήσης των ‘αλάρμ’. Η πρώτη είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη αλλά όχι και τόσο επικίνδυνη και η χρήση των αλάρμ ίσως καθίσταται απαραίτητη λόγω των ανεγκέφαλών που κολλάνε πίσω σου όταν πας να σταθμεύσεις. Η δεύτερη μου έτυχε πριν από αρκετά χρόνια με ένα φίλο (που οδηγούσε) σε έναν παραλιακό δρομο διπλής κατεύθυνσης και φτάσαμε πολύ κοντά στο να έχουμε ατύχημα. Η τελευταία μου έτυχε πριν από κάποια λεπτά στον Αθηνών-Κορίνθου. Ευτυχώς βρισκόμουν αρκετά πίσω του εν λόγω αυτοκινήτου.
Δυστυχώς η κακή χρήση των αλάρμ δεν φαίνεται να συνδέεται με κακή χρήση (ή έλλειψή χρήσης) των φλας, της κόρνας, ή γενικότερα άγνοια των κανόνων. Είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο και δυστυχώς αφορά τους περισσότερους οδηγούς που συναντώ καθημερινά.
Από εδώ και περα λοιπόν: Προσέξτε πότε χρησιμοποιείτε τα αλάρμ και χρησιμοποιείστε τα φλας όταν θέλετε να σταθμεύσετε, να βγείτε από τον δρόμο ή να αλλάξετε κατεύθυνση.