Οδήγηση εν Ελλάδι: Φλάς, όχι αλάρμ!

Είναι ευρύτατα απόδεκτό πως στατιστικά οι έλληνες δεν γνωρίζουν οδήγηση. Όχι απλώς από τεχνικής πλευράς, αλλά κυρίως δε γνωρίζουν τους κανόνες, τον Κώδικα, όπως δεν έχουν και τους τρόπους και την παιδεία να ανταπεξέλθουν στις όποιες καταστάσεις βρεθούν κατα την διάρκεια της επαφής τους με το αυτοκίνητο. Αυτό σίγουρα δεν οφείλεται σε κάποια ανικανότητα από πλευράς τους, οφείλεται στη νοοτροπία (‘δε βαριέσαι, όλοι έτσι πάνε’, ‘και τι έγινε που προσπέρασα από δεξιά;’, ‘εντάξει, τώρα τον μονοδρομήσανε, που να το ξέρω’ κλπ) και στο σύστημα που αφ’ενός δεν τους εξοπλίζει με τα παραπάνω (βλ. κακή εκπαίδευση, κακή εξέταση) καθώς και δεν τους διορθώνει όταν σφάλλουν (έλλειψη αστυνόμευσης).

Αυτό το γνωρίζετε, και, δυστυχώς, ίσως και εσείς να σκέφτεστε παρομοίως ή εντάσσετε τον εαυτό σας στους ‘μάγκες’ που απλά επιλέγουν να τα παραβλέψουν.

Σήμερα θα αναφερθώ σε ένα ιδιαίτερως συχνό, σπανίως επικίνδυνο, αλλά μονίμως εκνευριστικό και κουραστικό, λάθος των ελλήνων οδηγών: τη χρήση των ‘αλάρμ’.

Τα αλάρμ τα χρησιμοποιούμε όταν:

1. έχουμε σταματήσει.
2. υπάρχει κάποιο ιδιαίτερης σημασίας θέμα για το οποίο επιβάλλεται η προσοχή των διερχομένων οχημάτων, π.χ. όταν σε έναν αυτοκινητόδρομο σβήσει ο κινητήρας του οχήματος, ή όταν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση και θέλουμε να προειδοποιήσουμε σχετικά τους οδηγούς πίσω μας ώστε να ελαττώσουν εγκαίρως τη ταχύτητα τους.

Τα αλάρμ ΔΕ τα χρησιμοποιούμε:

1. όταν θέλουμε να παρκάρουμε δεξιά. Γι’αυτό ανάβουμε δεξί φλάς.

2. όταν θέλουμε να παρκάρουμε αριστερά (στο απέναντι ρεύμα). Αυτό δεν είναι απλώς ηλίθιο είναι εγκληματικό καθώς τα αλάρμ θα οδηγήσουν οποιοδήποτε νοήμων οδηγό να βγάλει αριστερό φλάς και να επιταχύνει για να προσπεράσει και μη γνωρίζοντας πως είμαστε ηλίθιοι, πιθανόν να προκληθεί ατύχημα. Κανονικά εδώ ανάβουμε αριστερό φλάς εγκαίρως και κόβουμε ταχύτητα σταματώντας ακριβώς δίπλα στη διαχωριστική γραμμή (ή τη μέση του δρόμου όταν αυτή δεν φαίνεται).

3. όταν βρισκομαστε στην αριστερή λωρίδα του αυτοκινητοδρόμου και ξαφνικά μας έρχεται η ιδεά ότι θέλουμε να σταματήσουμε στον χώρο στάθμευσης στα δεξια για να δοκιμάσουμε τα τυροπιτάκια της θείας Αγλαΐας.

4. 5-10 λεπτά (ή δευτερόλεπτα) πριν σταματήσουμε.

Παραθέτωντας από τον ΚΟΚ (Ν.2696/99):

Φώτα έκτακτης ανάγκης (σύστημα φωτεινού συναγερμού): Τα φώτα του οχήματος που αναβοσβήνουν και χρησιμοποιούνται όταν το όχημα έχει ακινητοποιηθεί και και δημιουργείται κίνδυνος για τους τρίτους από την ακινησία του οχήματος.

Δυστυχώς μου έχουν τύχει και οι τρεις περιπτώσεις κακής χρήσης των ‘αλάρμ’. Η πρώτη είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη αλλά όχι και τόσο επικίνδυνη και η χρήση των αλάρμ ίσως καθίσταται απαραίτητη λόγω των ανεγκέφαλών που κολλάνε πίσω σου όταν πας να σταθμεύσεις. Η δεύτερη μου έτυχε πριν από αρκετά χρόνια με ένα φίλο (που οδηγούσε) σε έναν παραλιακό δρομο διπλής κατεύθυνσης και φτάσαμε πολύ κοντά στο να έχουμε ατύχημα. Η τελευταία μου έτυχε πριν από κάποια λεπτά στον Αθηνών-Κορίνθου. Ευτυχώς βρισκόμουν αρκετά πίσω του εν λόγω αυτοκινήτου.

Δυστυχώς η κακή χρήση των αλάρμ δεν φαίνεται να συνδέεται με κακή χρήση (ή έλλειψή χρήσης) των φλας, της κόρνας, ή γενικότερα άγνοια των κανόνων. Είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο και δυστυχώς αφορά τους περισσότερους οδηγούς που συναντώ καθημερινά.

Από εδώ και περα λοιπόν: Προσέξτε πότε χρησιμοποιείτε τα αλάρμ και χρησιμοποιείστε τα φλας όταν θέλετε να σταθμεύσετε, να βγείτε από τον δρόμο ή να αλλάξετε κατεύθυνση.

4 Responses to “Οδήγηση εν Ελλάδι: Φλάς, όχι αλάρμ!”

 1. Kostis says:

  Χεχε. Να σου πω, ψιλοδιαφωνω. Δηλαδη, προφανως εχεις δικιο. Ειδικα στο 2—εκει προφανως και πρεπει να βγαλει φλας. Στα αλλα δυο ομως γιατι οχι; Στο 1 ειδικα, απο τη στιγμη που ολοι το κανουνε και ολοι πιστευουν πως ετσι λειτουργει το συστημα, το να κανεις κατι διαφορετικο ειναι πιθανως επικινδυνο. Πιθανως να πιστεψουν πως θα στριψεις στο επομενο στενο, και να μην ειναι αρκετα προετοιμασμενοι για το πληρες σταματημα σου. Και στο 3, φυσικα και το να εχεις την απαιτηση ξαφνικα να βρεθεις απο την αριστερη λωριδα στη δεξια ειναι κακη ιδεα. Αλλα θα προτιμουσες να το επιχειρησει χωρις να κανει τιποτα; Να μου πεις, ενα δεξι φλας θα ηταν καλυτερο, οποτε παλι δικιο εχεις.

  Τεσπα, παντως ναι, εχει γελιο το θεμα.

 2. cosmix says:

  Δε προσπαθώ να αλλάξω τους κανόνες, ούτε απλώς να μεταφέρω την άποψη μου. Βασίζομαι στις γνώσεις μου περι οδήγησης όπως ορίζονται από τον ισχύοντα Κ.Ο.Κ.

  Οι περιπτώσεις 2 και 3 δεν έιναι απλώς παράβαση του νόμου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Δε καταλαβαίνω γιατί θεωρείς το 3 αποδεκτό. Από την αριστερή (γρήγορη) λωρίδα αλάρμ και αλλαγή σε δεξιά (αργή) είναι τραγικό. Τα αλάρμ έχουν συγκεκριμένη χρήση. Υποδεικνύουν ‘κατάσταση εκτάκτου ανάγκης’. Το να ανάψει κάποιος τα αλαρμ στην αριστερή λωρίδα αντί φλας δεν έιναι απλώς ‘χειρότερο’ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο γιατί ο επόμενος οδηγός δε γνωρίζει τι συμβαίνει και που θα πας. Επίσης οι επόμενοι οδηγοί στις δεξιότερες λωρίδες δεν έχουν ιδέα τι σκέφτεσαι.

  Σχετικά με το 1 δε νομίζω πως είναι πιο επικίνδυνο το να ανάψεις δεξι φλας για να σταθμεύσεις από το να ανάψεις τα αλάρμ και να ψάχνεις επι 2 λεπτά (ή είκοσι) για θέση. Καταργείται έτσι η σημασία αυτών των σημάτων.

  Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τη κόρνα. Η περιπτώσεις στην οποία επιτρέπεται είναι πολύ λίγες όμως η χρήση της από το κάθε βιαστικό στα φανάρια συνήθης. Είναι κρίσιμης σημασίας; Όχι. Είναι παράνομο και εκνευριστικό; Ναι και πάρα πολύ.

  Θα προτιμούσα γενικότερα ο κόσμος να γνωρίζει και να ακολουθεί τον Κ.Ο.Κ, που είναι και θεσμικά ο κοινώς αποδεκτός κώδικας και όχι τον κώδικα που πιστεύουν αυτοί επειδή έτσι τους τη βάρεσε, έτσι είδαν κάποιον να το κάνει ή έτσι τους είπε ο θέιος ο Λάκης (ο άντρας της Αγλαΐας).

 3. Athenian says:

  Η συμπεριφορά των οδηγών (και των πεζών) στο δρόμο είναι ένα ακριβές αντίγραφο της Ελληνικής κοινωνίας. Ανεύθυνοι, επικίνδυνοι και δυστηχώς (ιδίως για όσους προσπαθούν να τα δικαιολογήσουν) ηλίθιοι.

 4. S G says:

  ο κωστης εχει ενα μικρο δικιο για το οτι δεν σε καταλαβαινουν. Οποτε οδηγω στην Ελλαδα και παω να παρκαρω σχεδον παντα ο απο πισω μου κολλαει και δεν μαφηνει να παρκαρω, γιατι νομιζει οτι το φλας το βαλα ξερω γω καταλαθος ή θελω να στριψω καπου…
  Ωρες ωρες θελω να ειχα κανα βαρυ ΚΟΚ να τους τον πεταγα στο κεφαλι…

Have your say.

Write in the language of the post. Comments are meant to encourage on-topic discussion. For general comments, observations, complaints (e.g. about the site), you can use the form found in the Contact page. Make sure you've read the Terms of Use before commenting.

Comments Feed for this post Comments Feed for this entry.

DigitalOcean. Affordable, Fast, SSD VPS