GPS Πλοήγηση στην Ελλάδα

Πριν από χρόνια, όταν αγόρασα ένα iPAQ στη Βρετανία, πήρα μαζί ένα κουπόνι αγοράς λογισμικού το οποίο και κατανάλωσα — εν μέρει — σε μια εφαρμογή της εταιρίας Tomtom ονόματι Τomtom Citymaps London. Η εφαρμογή αυτή, όπως προδίδει το όνομα της είχε σε επίπεδο δρόμων χάρτη ολόκληρου του Λονδίνου, μιας περιοχής με έκταση 60×40 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων. Όταν την αγόρασα η εφαρμογή βρισκόταν στα ‘τελευταία’ της καθώς η εν λόγω εταιρία προωθούσε τις νέες της εφαρμογές, που βρίσκονται προς πώληση ακόμη και σήμερα, Tomtom Navigator (για Windows Mobile, Palm) και τις ολοκληρωμένες συσκευές πλοήγησης για αυτοκίνητα Τomtom Go.

Πέρυσι είδα και έκανα χρήση του Tomtom Navigator 3 μέσω ενός φίλου όσο ήμουν στη Βρετανία. Ήταν ένα καταπληκτικό πρόγραμμα: ιδιαίτερα γρήγορο στην απόκριση του, πολύ καλοσχεδιασμένο, λειτουργικό και όμορφο. Δε το αγόρασα καθώς δεν είχε ελληνικούς χάρτες και καθώς θα επέστρεφα στην Ελλάδα ήθελα να έχω δυνατότητα χρήσης εκεί. Λίγες ημέρες αφού πρωτοείδα το 3 η tomtom ανακοίνωσε το 5 και είχα την ελπίδα πως — επιτέλους — θα είχε υποστήριξη για ελληνικούς χάρτες. Δυστυχώς μάταιη ήταν και πάλι η αναμονή. Μετά από επικοινωνία μου με την εν λόγω εταιρία μου είπαν πως οι χάρτες των προμηθευτών τους (TeleAtlas) δεν ήταν ικανοποιητικοί ώστε να τους προσθέσουν στο προϊόν τους. Περιέργως μια από τις ‘συσκευές’ Go που πουλούσαν τότε είχε ελληνικούς χάρτες, τουλάχιστον απ’όσο έλεγε ο δικτυακός χώρος της εταιρίας.
Γυρίζωντας στην Ελλάδα η αναμονή για κάποιο προϊόν μετετράπη σε απογοήτευση. Η υποστήριξη του ελληνικού οδικού δικτύου είναι ιδιαίτερα περιορισμένη (αν όχι ανύπαρκτη) στις περισσότερες εταιρίες ανάπτυξης λογισμικού πλοήγησης.
Εκτός από το Destinator δηλαδή. Το Destinator είναι ενα_ακομη πρόγραμμα πλοήγησης από την Destinator Technologies (έτσι λέγεται φέτος η εταιρία που το φτιάχνει· πέρυσι θυμάμαι να είχε κάποιο άλλο ακόμη πιο ‘αμερικάνικο’ όνομα που περιελάμβανε όρους όπως homeland security).
Ως πρόγραμμα μέχρι και την έκδοση PN (μόλις βγήκε η 6), είναι απαράδεκτο, ερασιτεχνικό, ιδιαίτερα αργό και με σαφώς λιγότερες λειτουργίες από το tomtom. Όμως, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, χαίρει της υποστήριξης μιας ελληνικής εταιρίας, της NGI η οποία έχει αναπτύξει δικούς της χάρτες για το ελληνικό οδικό δίκτυο. Τώρα, οι χάρτες της NGI φαίνονται (και ακούγεται πως είναι) σαφώς καλύτεροι από αυτούς άλλων διεθνών προμηθευτών χαρτών, όπως η TeleAtlas ή η NavTeq. Όμως εδώ έγκειται και το βασικό πρόβλημα.
Αντί η NGI να ‘πουλήσει’ τους χάρτες της (ή να δώσει άδεια χρήσης αυτών) σε κάποιον προμηθευτή χαρτών, πουλάει μια ‘ελληνική’ έκδοση του Destinator στην Ελλάδα. Η έκδοση αυτή κοστίζει περίπου όσο η ευρωπαϊκή έκδοση δηλαδή περι τα €160 και συμπεριλαμβάνει μόνον ελληνικούς χάρτες. Εκεί δηλαδή που ένας π.χ. Γάλλος θα αγοράσει το πρόγραμμα από κάποιο δικτυακό κατάστημα (π.χ. Expansys) για περίπου €160 και θα έχει ολόκληρη την Ευρώπη, ο αντίστοιχος Έλληνας χρήστης καλείται να πληρώσει περίπου €350 για τους αντίστοιχους χάρτες, συν αυτούς της Ελλάδος από την NGI.
Επιπλέον, δε γνωρίζω πόσοι θα επέλεγαν το Destinator αν είχαν φυσικά τη δυνατότητα επιλογής, όταν υπάρχουν σαφώς καλύτερα προγράμματα όπως π.χ. το Tomtom Navigator ή ολοκληρωμένες συσκευές πλοήγησης άλλων κατασκευαστών. Δε θα μπώ καν στον κόπο να αναφερθώ στην ιδιαιτέρως καθυστερημένη διάθεση του Destinator PN στην Ελλάδα από την NGI (αρχές 2006) όταν το προϊόν κυκλοφορούσε για έναν χρόνο στον υπόλοιπο κόσμο. Ένας φίλος που αγόρασε το PN προ μηνών μου είπε πως η NGI έχει υποσχεθεί δωρεάν αναβάθμιση στο 6 όταν αυτό είναι διαθέσιμο και φημολογείται πως θα αρχίσει να το κυκλοφορεί στην Ελλάδα τον Ιούλιο. Μακάρι.
Είναι σαφές σε εμένα πως η NGI κοιτάζει το συμφέρον της και προφανώς οφείλει να αμοιφθεί για τη δουλειά που έχει κάνει. Όμως από τη μια το υπέρογκο κόστος αγοράς των προϊόντων της, καθώς και ο απαράδεκτος περιορισμός επιλογής λογισμικού (δε θα επέλεγα ποτέ το Destinator με τα χάλια που έχει σήμερα) με κάνουν να αναμένω Καλύτερες Ημέρες™ και να ελπίζω σε καλή υποστήριξη ελληνικών χαρτών από ξένους προμηθευτές αντί ελληνικών εταιριών. Με δεδομένη την ύπαρξη ελληνικών χαρτών καλύτερης ποιότητας σήμερα, με θλίβει το γεγονός πως οι κινήσεις της εν λόγω εταιρίας περιορίζουν τη δουλειά της στο, μέτριο εως κακό, Destinator και αποκλείουν την διάθεση των χαρτών της σε πληθώρα άλλων προϊόντων μέσω των οποίων ίσως παγίωνε τη θέση της ως προμηθευτής ελληνικών χαρτών διεθνώς. Αντί αυτού φροντίζουν να ‘παγιώσουν’ τη θέση τους πουλώντας κακοφτιαγμένο λογισμικό με χειροποίητους ελληνικούς χάρτες σε διπλές τιμές στους απανταχού ταξιτζήδες και άμοιρους έλληνες οδηγούς. Έλλας το μεγαλείο σου.