Οι Sergio και Odair Assad στην Ευρώπη

Sergio And Odair AssadΔύο από τους πιο ενδιαφέροντες ‘κλασσικούς’ κιθαρίστες που ξεφεύγουν από τα στερεότυπα της κλασσικής κιθάρας (στην οποία παρα ταύτα διαπρέπουν) συμπεριλαμβάνοντας στο ρεπερτόριο τους επιρροές της Λατινικής Αμερικής, τζάζ καθώς και κινούμενοι σε μεγάλο έυρος εποχών και υφών, παίζουν και φέτος στα ‘κλασσικά’ φεστιβάλ κιθάρας στην Ευρώπη.
Τα δύο αδέλφια από τη Βραζιλία, ίσως το διασημότερο ντουέτο βιρτουόζων κιθαριστών (η αδελφή τους Badi Assad, ίσως λιγότερο γνωστή στο ευρύτερο κοινό, είναι επίσης κιθαρίστρια), έχουν ιδιαίτερη τεχνική αλλά και μουσική ικανότητα, όπως διαφαίνεται και από τη εκτεταμένη δισκογραφική τους δουλειά αλλά και τα κονσέρτα τους — τα οποία θεωρούνται κορυφαία — δυστυχώς δεν έχω παρακολουθήσει κάποιο από αυτά μέχρι σήμερα. Πέραν από τη δουλειά τους ως ερμηνευτές, οι αδελφοί Αssad έχουν διασκευάσει έργα πολλών κλασσικών συνθετών (το ρεπερτόριο τους περιλαμβάνει Βach, Scarlatti, Rameau, Debussy, Ginastera, Gershwin μεταξύ άλλων) για δύο κιθάρες αλλά απολαμβάνουν και μεγάλο αριθμό έργων από σύγχρονους συνθέτες που έχουν γράψει ειδικά γι’αυτούς: Piazzolla, Riley, Gnatalli, Morel, Mignone και άλλους. O Sergio Αssad έχει αρκετά μεγάλο συνθετικό έργο για δύο κιθάρες ή δύο κιθάρες με ορχήστρα.

Αν είστε λάτρης της κλασσικής κιθάρας και σκοπεύετε να ταξιδέψετε στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι θα σας πρότεινα να μη τους χάσετε. Θα εμφανιστούν στις 29 του μηνός στο Όγδοο Φεστιβάλ Κιθάρας της Βαλένθια στην Ισπανία, στις 9 Ιουλίου στο Λινχενστάιν και τέλος πάλι στην Ισπανία στις 12-15 Ιουλίου στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κιθάρας της Κόρντομπα.
H Βadi Assad, θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Κιθάρας του Κώστα Κοτσιώλη, το οποίο φέτος θα λάβει χώρα στην Νάξο, από τις 7 εώς τις 11 Ιουλίου.