Red FM

Γυρίζωντας πέρυσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα αρκετά μεγάλο ώστε να ασχοληθώ με ο,τιδήποτε πέραν των διακοπών και όσων αυτές συνεπάγονται, άρχισα να ακούω — συνήθως στο αυτοκίνητο — ραδιόφωνο. Όντας μέγας φίλος της ρόκ μουσικής, γρήγορα ανακάλυψα τον Red FM. Παλαιότερα, δηλαδή πριν αφήσω πίσω μου την Ελλάδα, θυμάμαι ένα τόσο διαφορετικό τοπίο: ο Rock, ο Ρόδον (94.4 ήταν;) και ένας άλλος Skyκάτι, εντελώς ερασιτεχνικός σε ύφος και ποιότητα, που έπαιζε κυρίως μέταλ. Μετά από περίπου έναν χρόνο ακρόασης έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Σήμερα, ο Red, βάζει σαφώς πιο ευρέως εύπεπτη (και συχνά ευχάριστη) μουσική (ανελκυστήρα) από τον RockFM (που πλέον ακούγεται εντελώς σάπιος), με κάποιες αναφορές σε διαχρονικά/παλαιότερα κομμάτια και με ιδιαιτέρως πιο προσγειωμένο στύλ και χιούμορ. Τον βρίσκω γενικά ευχάριστο σταθμό με ένα όμως μεγάλο ελάττωμα:
Είναι ο σταθμός των 15 κομματιών. Είναι εντελώς πουλημένος.
Με εξαίρεση τα κάποια αφιερώματα και την περιοδική επιστροφή στο 1970-80-90, ο Red φαίνεται να επαναλαμβάνεται σε βαθμό ανάλωσης. Μεταξύ Orson, Shout Out Louds, Kè, Franz Ferdinard, The Zutons, Ivy, The Sunday Drivers, The Kooks, The Coral, Live, Coldplay, κανέναν έλληνα και μερικούς ακόμη, λίγος χρόνος μένει για άλλους, λιγότερο ή περισσότερο γνωστούς αλλά λίγο διαφορετικούς από το Pop-Rock τόνο και αισθητική των άνωθι, ιδιαίτερα αξιόλογους καλλιτέχνες. Δεν γνωρίζω αν φταίει το ότι συνήθως ακούω ραδιόφωνο μόνον στο αυτοκίνητο, πως συνήθως μοιράζω τον χρόνο μου μεταξύ Εν Λευκώ, Τρίτου Προγράμματος, Red και — σπανίως πλέον — RockFM οπότε δεν περνώ πολλή ώρα ακούγωντας τον, αλλά, πέραν των λίγων εξαιρέσεων που προανέφερα, δε διακρίνω την πολυφωνία που θα ήθελα.
Ίσως το δορυφορικό/ψηφιακό ραδιόφωνο να είναι η μόνη μας λύση — αφού από πλευράς διαδικτυακών υπηρεσιών δε προβλέπω ποτέ να σοβαρευτούμε.
Και μιας και αναφέρομαι στον Red και διαδίκτυο, παρατήρησα το εξής ενοχλητικό πρόσφατα που έρχεται να δέσει με παλαιότερες συζητήσεις εδώ αλλά και σε άλλους ιστοτόπους: Τρείς ραδιοφωνικοί σταθμοί, ιδίων οικονομικών συμφερόντων, ο Red, ο Μελωδία και ο Σκάι, περιόρισαν την δωρεάν διάθεση των stream τους από το internet, γεωγραφικά, σε ακροατές εντός ελλάδος. Αυτό έγινε λόγω κόστους και ‘διασφάλισης της υψηλής ποιότητας’, όπως αναφερόταν παλαιότερα στη σελίδα του myradios.gr.
Αχεμ, ναι. Κατανοητό ίσως, (αν και θα μπορούσαν να βρούν σαφώς καλύτερους τρόπους χρηματοδότησης), σίγουρα όχι ευχάριστο. Όμως για ποιά ποιότητα μιλάμε, όταν η ποιότητα του stream, τουλάχιστον εντός ελλάδος, είναι ένα χάλι και μισό;