Πως το ουράνιο τόξο σκοτώνει το μήλο

Η κατάσταση με την εμπορική παρουσία της Apple στην Ελλάδα είναι αποκαρδιωτική. Πριν από μερικά χρόνια μάθαμε πως οι τιμές προϊόντων Apple στην ΕΕ είχαν ομαλοποιηθεί, ώστε να μην υπάρχουν διακυμάνσεις. Προφανώς δεν υπολόγιζαν την Ελλάδα όταν έκαναν αυτή την ανακοίνωση.
Σαν να μην έφτανε η απόλυτη ανικανότης όσον αφορά στην προώθηση και πώληση προϊόντων της Αpple, η έλλειψη στοκ, οι αμαθείς, όχι ακριβώς ευφυείς αλλά ταυτόχρονα υπερόπτες πωλητές, το περιορισμένο και κακό δίκτυο πώλησης, η καθυστερημένες εισαγωγές προϊόντων και η παντελής απουσία προσφορών του τραγελαφικού αστείου ονόματι Rainbow Computer που προσπαθεί (ματαίως μέχρι σήμερα) να αντιπροσωπεύσει την Apple στην Ελλάδα (καθώς και οι υπόλοιποι ‘ανεξάρτητοι’ εισαγωγείς που μια από τα ίδια είναι, πλην της σφραγίδας του IMC που δεν έχουν), έχουμε και σεβαστές διαφορές στην τιμή των προϊόντων.

Πριν με προλάβετε: Δεν αναφέρομαι στο ‘πρωτοποριακό’ διαχωρισμό των μοντέλων μεταξύ ελληνικής και αγγλικής έκδοσης. Αναφέρομαι στη σύγκριση τιμής στο αγγλικό μοντέλο Mac Pro, με ακριβώς τις ίδιες επιλογές χαρακτηριστικών/περιφερειακών μεταξύ του Βρετανικού και του Γαλλικού Apple Store και του ελληνικού ανεκδότου που θα βρείτε στη σελίδα www.applestore.gr.
Ιδού τα αποτελέσματα (με ΦΠΑ):

Κατάστημα Τιμή
Apple Store UK € 2,486.254 (£1,689.00)
Apple Store France € 2,509.00
www.applestore.gr € 2,639.35

Aχεμ. Ναι. Οι Γάλλοι πληρώνουν ΦΠΑ 19.6% παρακαλώ. Οι Άγγλοι 17.5% αλλά το 1.5% έρχεται λίγο παραπάνω από 30 ευρώ. Τώρα θα μου πείτε ο Γάλλος και ο Άγγλος δεν πληρώνουν το φέσι του 6% που ζητά η Rainbow βάσει του Ν.3049/2002 ως πνευματικός δημιουργός/αντιπρόσωπος. (εδώ γελάμε)…
Η κατάσταση είναι επιεικώς απογοητευτική. Μόλις σήμερα ένας φίλος μου έλεγε πως πριν από μερικές εβδομάδες αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε κάποιον παράαλληλο εισαγωγέα για να βρεί Macbook Pro γιατί η rainbow + το δίκτυο της δεν είχε. Αφήνω στο πλαί το κλασσικό πλέον τροπάριο ‘την αγγλική έκδοση δεν την έχουμε, όμως έχουμε την ελληνική’, το οποίο το έχω ακούσει πολλάκις από διάφορους φίλος από τα χρόνια που ήμουν στο εξωτερικό. Όχι φίλε, δε θέλω να σε πληρώσω άλλα 200 ευρώ για προγράμματα που θα δούν τον κάδο των απορριμάτων μου γρηγορότερα από το αμπαλάζ της Apple και ελληνικά ‘λέτρασετ’ στο πληκτρολόγιο μου.
Για να μην ξεχνιόμαστε. Παλαιότερα στο ΗelMUG θυμάμαι περιπτώσεις διαφόρων χρηστών με χαλασμένα μακ στα οποία η Rainbow είτε αρνείτω να κάνει τις απαραίτητες επισκευές ή τα καθυστερούσε πάρα πολύ (βλ. > 1.5 μήνα). Mια βόλτα στο ‘παλιό’ τους φόρουμ (αν το έχουν ακόμη) αρκεί για να τα βρείτε. Θα ήθελα να μάθω τώρα που οι εγγυήσεις της Αpple είναι παγκόσμιες τι ακριβώς κάνει με όσους θέλουν επισκευές. Σταθείτε το βρήκα: χρεώνει. Πολλά.
Όσο είμαι στην Ελλάδα δεν είχα και δεν έχω καμία όρεξη να αγοράσω κάποιο προϊόν Apple. Όχι απλά επειδή είναι δύσκολο (λίγοι μεταπωλητές, περιορισμένο στοκ, περιορισμένες επιλογές, εντελώς ηλίθιο σύστημα εγγραφής και αγοράς από τον δικτυακό τόπο της αντιπροσωπείας) αλλά και επειδή δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να έχω οποιαδήποτε επαφή, πόσο μαλλον να υποστηρίξω μια τόσο κακή εταιρία. Ψέμματα. Πέρυσι αγόρασα το κιτ αντικατάστασης των λαστιχένιων ‘ποδιών’ για το Powerbook μου, καθώς είχαν ξεκολλήσει και χαθεί. Αυτά συνήθως, στο πολίτισμένο κομμάτι αυτού του πλανήτη, σου τα δίνουν ΔΩΡΕΑΝ σε οποιοδήποτε Genius Bar και αν πας. Η Rainbow τα χρεώνει 8 ευρώ και κάτι ψιλά. Έλεος.
Θα ήταν ίσως προτιμότερο να μην είχε παρουσία η Apple στην Ελλάδα και να είχαμε όλοι την δυνατότητα να παραγγείλουμε από την ίδια την Apple διαδικτυακά (και ας πληρώναμε μεταφορικά από καποια χώρα της ΕΕ, λιγότερο θα μας ερχόταν). Αστειεύομαι. Θα ήταν σαφώς προτιμότερο να υπήρχε επίσημη παρουσία της Apple στη χώρα μας.
Η Rainbow σκοτώνει την Apple στην Ελλάδα για τους λόγους που αναφέρω παραπάνω και για άλλους τόσους. Δεν είναι μόνη της· και άλλοι IMCs σε χώρες που η Apple δεν έχει ακόμη επίσημη παρουσία εμφανίζουν σαφώς χαμηλότερο επίπεδο από αυτό της ίδιας της Apple. Έχω ακούσει παρόμοια παράπονα με αυτά για την Rainbow (stock, προσφορές, τιμές, υποστήριξη, δίκτυο κλπ.) για τους IMCs της Αυστραλίας, της Πορτογαλίας και της Ρωσίας. Πότε θα αποκτήσει η Αpple επίσημη παρουσία στη χώρα μας; Μάλλον ποτέ, αν και ελπίζω, στα πλαίσια της όποιας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η ΄ανάγκη’ ύπαρξης εταιριών όπως η Rainbow θα εξαφανιστεί.
Αν έχετε καλές ή κακές εμπειρίες από την Rainbow, αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω. Γράψτε επίσης αν γνωρίζετε κάποιον καλό μεταπωλητή/παράλληλο εισαγωγέα καθώς και online retailers της Δυτικής Ευρώπης που αποστέλλουν στην Ελλάδα. Εγώ πάλι μέχρι το επόμενο μου ταξίδι στην Βρετανία θα περιμένώ.