Das Leben der Anderen (2006)

Das Leben der Anderen PosterΕίναι πολύ σπάνιο φαινόμενο η πρώτη ταινία ενός σκηνοθέτη να είναι τόσο καλή αισθητικά και τεχνικά και παράλληλα να καταπιάνεται με ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και σημαντικό ιστορικό θέμα όσο το Das Leben der Anderen. Το κάνει δε με καλλιτεχνικά άρτιο, ανθρώπινο και προσιτό τρόπο.

Το Das Leben der Anderen (Οι Ζωές των Άλλων) είναι μια ταινία που εστιάζει στην τρομακτική, τραγική πραγματικότητα της ζωής στην Ανατολική Γερμανία και συγκεκριμένα της σχέσης της Στάζι με τους πολίτες και τον τρόπο με τον οποίο η πρώτη παρακολουθεί και ελέγχει τον πληθυσμό. Επικεντρώνεται στη ζωή ενός πετυχημένου συγγραφέα-σεναριογράφου ο οποίος έχωντας κατακτήσει την καλλιτεχνική καταξίωση στον τόπο του αλλά και τη Δύση, έχει αποκτήσει ισχυρούς φίλους στο Κόμμα και καταφέρνει να απολαμβάνει — μαζί με την φιλενάδα του την δημοφιλή ηθοποιό Christa-Maria Sieland — μια καλύτερη ζωή. Όλα πρόκεται να αλλάξουν όταν ο Υπουργός Πολιτισμού ερωτεύεται την Christa και διατάζει τη Στάζι να παρακολουθήσει, με σκοπό την ενοχοποίηση, τον συγγραφέα. Όμως τα πράγματα δεν έρχονται ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς καθώς ο πράκτορας HGW XX/7 γοητεύεται από τις απόψεις και τη ζωή των καλλιτεχνών…

Η ταινία θυμίζει σε σημεία το σκηνοθετικό στύλ του Γαβρά — ιδιαίτερα το συνδυασμό αβίαστα ‘κωμικών’ στιγμών της πραγματικότητος σε τραγικό παρασκήνιο. Το θέμα — όμως όχι η ερμηνεία και η αισθητική — έχει επίσης κάποια κοινά στοιχεία με το L’aveu (1970) του Γαβρά στο ότι παρουσιάζει τις μυστικές υπηρεσίες/αστυνομία στις χώρες της ανατολικής ευρώπης. Η ταινία δεν έιναι η μοναδική του είδους καθώς ακολουθεί μια μεγάλη σειρά παλαιότερων γερμανικών ταινιών που αφορούν στη ζωή των γερμανών κάτω από το ‘σοσιαλιστικό’ καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας, όμως οι περισσότερες αφορούν στις προσπάθειες ανατολικογερμανών να περάσουν το Τείχος. Δεν έχω δεί άλλη ταινία που να καταπιάνεται, τόσο αρμονικά με τη τέχνη, χωρίς υπερβολές και δραματοποιήσεις, τόσο ανθρώπινα, με ένα τόσο τρομακτικό και σοβαρό θέμα, που να περιγράφει και να μεταφέρει το κλίμα, το πολιτικό παρασκήνιο και τη θέση των καλλιτεχνών και των διανοούμενων στην Ανατολική Γερμανία, όσο αυτή.

Και εαν το θέμα από μόνο του δεν είναι αρκετό να σε κάνει να εκτιμήσεις τη ταινία, εαν το ότι πρόκεται για τη πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια μεγάλου μήκους ενός ιδιαιτέρως νέου σκηνοθέτη δεν αρκεί, τότε οι ερμηνείες σίγουρα σε κερδίζουν. Η μετάνοια στο πρόσωπο της ‘Christa-Maria Sieland’ (Martina Gedeck, η αμφιβήτηση και μετέπειτα ο θαυμασμός — η μεταμόρφωση — στο πρόσωπο του “HGW XX/7” (Ulrich Mühe), η διαφθορά σε αυτό του ‘Anton Grubitz’ (Ulrich Tukur). Η αισθητική της ταινίας είναι επίσης εκπληκτική, τόσο εικαστικά όσο και μουσικά.

Εν ολίγοις, το Das Leben der Anderen είναι η καλύτερη Γερμανική δραματική ταινία που έχω δει εδώ και χρόνια και σίγουρα από τις καλύτερες — εαν όχι η καλύτερη — ταινία που είδα φέτος.

Creative Commons License

Some of the content/imagery/multimedia in this article is used in accordance with U.S. fair use doctrine or equivalent in other jurisdictions.

5 Responses to “Das Leben der Anderen (2006)”

 1. Azrai says:

  Επειδή δεν έχω και πολύ χρόνο να γράφω, απλά να πω ότι προσυπογράφω τα όσα αναφέρει ο κοσμιξ. Η ταινία είναι πολύ καλή, αρκετά σίγουρα πάει και για το ξενόγλωσσο όσκαρ. Εκτός από τον Γαβρά ενδιαφέρον είναι κανείς να την δει και παράλληλα με το Goodbye Lenin, σαν ένα πιο σοβαρό/δραματικό αντίβαρο.

 2. Azrai says:

  Σήμερα στον Ταχυδρόμο διάβαζα την απολογία του Δανίκα για τον κακό βαθμό που έβαλε στο Das Leben der anderen. Να και κάτι που δεν βλέπεις συχνά ε;

 3. cosmix says:

  Δεν ξέρω αν η απολογία του (δεν έχω διαβάσει ούτε την αρχική κριτική του — προφανώς — αλλά ούτε και την απολογία) είναι προτιμότερη — για το κύρος του ως κριτικός κινηματογράφου — από την απουσία της.

  Όπως και να έχει, φαντάζομαι πως μετά από το απόλυτο brainfuck που συνιστά η κατ’εξακολούθηση και δη πολύχρονη επαγγελματική κριτική της αφιλτράριστης σαβούρας του Χόλυγουντ και την παρελκόμενη ξυνίλα που — λογικά — θα επιφέρει κάτι τέτοιο, η κριτική του Δανίκα ή του οποιουδήποτε Δανίκα στερείται ιδιαίτερου βάρους.

{Ping,Track}backs

Have your say.

Write in the language of the post. Comments are meant to encourage on-topic discussion. For general comments, observations, complaints (e.g. about the site), you can use the form found in the Contact page. Make sure you've read the Terms of Use before commenting.

Comments Feed for this post Comments Feed for this entry.