Τι έγιναν τα κάλαντα;

Όταν ήμουν μικρό παιδί τις ‘παραμονές’ (και των Φώτων!) ξεχυνόμασταν παρέες στους δρόμους να πούμε τα κάλαντα. Όλοι το έκαναν. Όλοι το κάναμε. Κάποιοι επειδή ίσως τους πίεζαν οι γονείς τους, άλλοι για τη παράδοση αλλά και πολλοί για τα λεφτά κυρίως, ένα καλό συμπλήρωμα στο χαρτζιλίκι ή ένα ακόμη δώρο.

Τα πρωϊνά αυτά ξυπνούσαμε πολύ νωρίς, μαζευόμασταν και περνούσαμε τρείς ή τέσσερις ώρες στους δρόμους και στα σπίτια της γειτονιάς. Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι. Το ίδιο και οι πολυκατοικίες. Παντού παιδιά.

Σήμερα χτύπησαν τη πόρτα μου μόλις 4 παρέες παιδιών. Αυτό ήταν όλο; Τι απέγιναν τα κάλαντα; Δε με ενδιαφέρει το θρησκευτικό κομμάτι ούτε ιδιαίτερα η παράδοση, όμως μου φάνηκε πολύ περίεργο.

Γέρασα τόσο ώστε να μπορώ να γράφω πως τα κάλαντα έχουν πλέον αποκτήσει τη θέση τους στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και δε το πήρα χαμπάρι; Είναι όλα τα παιδιά τόσο εύπορα και αδιάφορα που δεν βρίσκουν (ούτε καν τον υλικό) λόγο να βγούν έξω; Η είναι τα κάλαντα αντίστοιχη πολιτική έκφραση του ‘Καλά Χριστούγεννα’ που σιγά σιγά πρέπει να αντικατασταθεί από το ‘Καλές Γιορτές’ για λόγους πολιτικής ορθότητος;

3 Responses to “Τι έγιναν τα κάλαντα;”

  1. bizwriter says:

    Μάλλον δεν είναι “cool” να βγαίνουν πλέον τα παιδάκια για τα κάλαντα. Πρόσθεσε σ’ αυτό ότι από την έλευση του ευρώ και δώθε οι περισσότεροι δεν ανοίγουν καν τις πόρτες τους and you get the picture.

  2. Azrai says:

    Φώτα ποτέ δεν είχα βγει. Είσαι alien νομίζω κόσμιξ. Αλλά κατά τα άλλα συμφωνώ. Σε μας δεν ξέρω πόσοι ήρθαν φέτος, γιατί δεν ήμουν σπίτι, πέρσι και πρόπερσι όμως ήρθαν κανα 2-3 το πολύ γκρουπάκια. Ίσως κάτι το uncool που είπε ο biz, κάτι το κρύο, η υπογεννητικότητα (lol). Ίσως πράγματι γεράσαμε και δεν το καταλάβαμε. Στα χρόνια μας ήταν όλα καλύτερα. :p

  3. Γιάννης Καρακατσάνης says:

    Και σε εμένα (Κυψέλη) πάνω από 2-3 φορές δε χτύπησαν.. Πάντως το απόγευμα που ήμουν για καφεδάκι Φωκίονος μπήκαν 2 φορές 2 πιτσιρίκια για κάλαντα!

Have your say.

Write in the language of the post. Comments are meant to encourage on-topic discussion. For general comments, observations, complaints (e.g. about the site), you can use the form found in the Contact page. Make sure you've read the Terms of Use before commenting.

Comments Feed for this post Comments Feed for this entry.

Linode. Affordable, Fast, SSD VPS