Blood Diamond (2006)

Blood Diamond PosterΕίδα πριν από λιγο το Blood Diamond. Πολύ ευχάριστη έκπληξη, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπ’όψην του πόσο σπάνια μια αμερικάνικη ταινία αυτού του budget και με τέτοιο cast καταφέρνει να προσεγγίσει ένα τόσο σημαντικό θέμα — ή μάλλον μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την Αφρική.
Ένα Constant Gardener meets Hotel Rwanda με μια δόση Lord of War, η ταινία καταπιάνεται με το (λαθρ)εμπόριο διαμαντιών από τη Σιέρρα Λεόνε λίγο πριν και κατα τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, τη χρήση αυτών για χρηματοδότηση και εξοπλισμό επαναστατικών οργανώσεων/ανταρτών, την εκμετάλλευση, εξευτελισμό και σφαγή του πληθυσμού της χώρας αυτής στο όνομα του χρήματος και της εξουσίας. Ασχολείται με τον συμβιβασμό του κόσμου με το χάος που επικρατεί, τον πανικό που καταβάλλει τόσο τους δίχως-σκοπό επαναστάτες όσο και τον απλό λαό που πασχίζει να βρεί μια έξοδο από τη κόλαση που ζεί. Παρουσιάζει επίσης, όπως και οι προαναφερθείσες ταινίες, την αδιαφορία της Δύσης στα παραπάνω. Πολύ ενδιαφέρουσα, αν και δεν κατείχε κεντρική θέση στη ταινία, βρήκα τη παρουσίαση των ηθικά κενών Νοτιοαφρικανών πρώην στρατιωτών (και πλεόν μισθοφόρων-λαθρεμπόρων) οι οποίοι δραστηριοποιούνται όχι μόνον στο λαθρεμπόριο διαμαντιών και τη πώληση όπλων σε όποιον πληρώσει, αλλά και στην εκτέλεση ‘αποστολών’ για τρίτους σε ανταλλαγή την ‘εκμετάλλευση’ των τοπικών πόρων. Η εξέλιξη των Νοτιο αφρικανών στρατιωτών σε ‘μισθοφόρους’ και λαθρεμπόρους δεν είναι πολύ μακριά από την αλήθεια: εταιρίες όπως η Blackwater (Η.Π.Α.) φημίζονται για τη δράση τους σε πρόσφατες συρράξεις (Αφγανιστάν, Ιράκ κ.ο.κ.), συχνά στελεχώνονται και από πρώην μέλη των Νοτιοαφρικανικών Ενόπλων Δυνάμεων – SADF που μετά το 1994 βρέθηκαν χωρίς δουλειά.

Η ταινία τεχνικά (φωτογραφία, μουσική) ήταν αξιοπρεπής με εξαιρετικό ρυθμό που κρατά τον θεατή, παρά τις 2 ώρες και 23 λεπτά που διαρκεί. Οι ερμηνείες του DiCaprio και του Ηounsou ήταν αρκετά εως πολύ καλές, ενώ της Jennifer Connelly αδιάφορη. Η πλοκή έχει στο φόντο την ευρύτερη χαοτική κατάσταση στη χώρα καθώς επικεντρώνεται πρωτίστως στη προσπάθεια του Solomon Vandy (Djimon Hounsou) να ξαναβρεί την οικογένεια του με την οποία χωρίζεται όταν το χωριό του δέχεται επίθεση από τους επαναστάτες, την σχέση του Solomon με τον Danny Archer (Leonardo DiCaprio), έναν λαθρέμπορο διαμαντιών από τη Sierra Leone, ο οποίος μαθαίνει για (και προσπαθεί να βρεί) ένα τεράστιο διαμάντι που έχει βρεί και έχει θάψει ο πρώτος κατα τη διάρκεια της κράτησης του από τους επαναστάτες, και την συμμετοχή της Maddy Bowen (Jennifer Connelly), μιας αμερικανίδας δημοσιογράφου που επιζητά το δημοσίευμα που θα ξυπνήσει τη Δύση και θα αλλάξει τον κόσμο.
Θα έλεγα πως η ταινία αντιπροσωπευεί την καλογυαλισμένη, big-budget, high-profile ενασχόληση του Ηollywood με την Αφρική για το 2006. Και ασχέτως της άποψης σας για τις ταινίες που παράγονται σε αυτό, αξίζει να τη δείτε.
Τέλος, παρατήρησα πως έχουν έρθει αρκετές καλές ταινίες τις τελευταίες ημέρες: El Laberinto del Fauno, Zwartboek, Man of the Year.
Τις ταινίες τις βρήκαμε. Τώρα μένει να βρούμε τον χρόνο 🙂