Από Triple σε Double και πίσω.

Έγραψα στις αρχές Ιανουαρίου για την θλιβερή εικόνα του ελληνικού διαδικτύου και τις αστείες διαφημίσεις των ελλήνων ISPs. Ως παράδειγμα χρησιμοποίησα, μεταξύ άλλων, και τις διαφημίσεις triple play της Forthnet με τη πλαστελίνη.
Ένα μήνα μετά, η Forthnet έχει σταματήσει κάθε λόγο για Triple Play και διαφημίζει/προωθεί αυτό που αποκαλούν 2play, ένα πακέτο LLU που συνδυάζει φθηνότερη τηλεφωνία με υψηλότερη (του ΑΡΥΣ) ταχύτητα πρόσβασης στο διαδίκτυο. Τουλάχιστον τώρα διαφημίζουν κάτι που προσφέρουν άμεσα.

Παράλληλα όμως, έκανε την εμφάνιση της η On Telecoms, αρκετά δυναμικά, με αρκετές διαφημίσεις και ιδιαίτερα ελκυστικές — θεωρητικά — υπηρεσίες. Στη πράξη η On Telecoms μέχρι στιγμής δεν παρέχει κάτι το εξαιρετικό και θα έφτανα στο σημείο να πω πως παρ’ότι σαφώς πιο ουσιαστικός απ’ότι ήταν στη περίπτωση της Forthnet τον Ιανουάριο, και εδώ ο όρος Triple Play τυγχάνει κατάχρησης.


Πρώτον, ο δικτυακός της τόπος δε θα μπορούσε να ήταν πιο ασαφής στα όσα αναφέρει σχετικά με τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Για να μάθεις περισσότερα πρέπει να τους πάρεις τηλέφωνο. Αν κι εγώ δεν ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες τους (η περιοχή που κατοικώ δε καλύπτεται από την εν λόγω εταιρία προς το παρόν) από πληροφορίες που έχω ισχύουν τα εξής: το triple play σε ό,τι αφορά το μέρος τηλεόραση/VoD θα μπορούσε να ήταν ανέκδοτο: τα κανάλια που εκπέμπουν μέσω της On Telecoms είναι αυτά που εκπέμπει η ΕΡΤ Ψηφιακή (γέλια και χειροκρότημα). Μόνον. Δηλαδή κοινώς πρισμα+, σινέ+, σπόρ+ και ίσως, για τους τρείς-τέσσερις από εσάς που σας ενδιαφέρει, το ΡΙΚ. Οι ταινίες on demand κοστίζουν 3.5€ έκαστη (!) και στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται τρεις ταινίες μηνιαίως, δωρεάν. Στο video club της γειτονίας μου μπορώ να ενοικιάζω ταινίες σε DVD (σαφώς ανώτερη ποιότητα) με λιγότερο από τα μισά χρήματα. Επίσης έχω επιφύλαξη για τις διαθέσιμες, από την On, ταινίες προς ‘ενοικίαση’ μέσω της υπηρεσίας της.
Επιπλέον 4 από τα 10Mbit είναι μονίμως δεσμευμένα για τις υπηρεσίες video. Ούτως ή άλλως θα είχα αρκετές επιφυλάξεις για το πόσο τα 10Mbit της On στη πράξη θα μπορούσαν να μεταφρασθούν σε αντίστοιχα υψηλή ταχύτητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, αν και χαίρομαι που επιτέλους ένας ISP προχωρά σε σχετικά υψηλής ταχύτητας διασυνδεσιμότητα των χρηστών ασχέτως της ταχύτητας διασύνδεσης στο διεθνές διαδίκτυο. Το γιατί δεν πήγαν κατ’ευθείαν στο μέγιστο που τους επιτρέπει η ADSL2+ είναι άξιον απορίας, αν και φαντάζομαι εκεί επεισέρχονται ζητήματα customer service, ομοιομορφίας της υπηρεσίας κλπ.
Μέχρι σήμερα δεν έχω γνωρίσει κάποιον που να έχει On ώστε να μπορέσω να μεταφέρω εμπειρίες τρίτων. Ούτως ή άλλως είναι νωρίς και φαντάζομαι με τον καιρό τόσο το εύρος ζώνης προς τον χρήστη, όσο και οι διαθέσιμες υπηρεσίες video θα βελτιωθούν. Παρα ταύτα βρισκόμαστε αντιμέτωποι, ξανά, με καμπάνιες μάρκετινγκ που επιμένουν να προσβάλλουν τους καταναλωτές με μεγαλειώδεις παραπλανητικούς ισχυρισμούς και ισχνά, εν συγκρίσει, προϊόντα. Εαν έχετε εμπειρία από την On, σε οποιοδήποτε επίπεδο, από ένα τηλεφώνημα στις γραμμές υποστήριξης, μέχρι εγκατάσταση της εν λόγω εταιρίας στο σπίτι ή το γραφείο σας, αφήστε ένα μήνυμα.
Τέλος ακούω/διαβάζω πως πολλές υπηρεσίες LLU, από τους διάφορους ανεξάρτητους παροχείς, είτε δεν έχουν δική τους αριθμοδότηση (δηλαδή είναι διαθέσιμες μόνον σε όσους έχουν ήδη γραμμή από τον ΟΤΕ) είτε είναι διαθέσιμες μόνον για γραμμές PSTN, το οποίο σημαίνει πως εαν έχετε γραμμή ISDN θα σας ζητηθεί να τη μετατρέψετε σε PSTN προτού αποκτήσετε υπηρεσίες αυτού του είδους. Δεδομένης της διάδοσης του ISDN στη χώρα μας μετά την προώθηση που έλαβαν οι υπηρεσίες αυτές στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας από τον ΟΤΕ καθώς και την δυνατότητα (και ανάγκη) για νέους αριθμούς θεωρώ τους περιορισμούς αυτούς απαράδεκτους. Όπως και να έχει βασικό εμπόδιο στη διάδοση των ανεξάρτητων παροχέων παραμένει η μικρή γεωγραφική κάλυψη. Οι περισσότεροι (Tellas, Vivodi, Forthnet, On) δηλώνουν πως μέσα στο 2007 θα έχουν καλύψει τουλάχιστον τις περισσότερες μητροπολιτικές περιοχές της χώρας και κάποιες μικρότερες πόλεις. Φαντάζομαι το 2008 ίσως σημάνει την αρχή του Triple Play και των πραγματικά ευρυζωνικών συνδέσεων στη χώρα μας.