An Inconvenient Truth (2006)

An Inconvenient Truth original posterΤο An Inconvenient Truth είναι ένα ντοκυμαντέρ παραγωγής 2006 αφιερωμένο στην υπερθέρμανση του πλανήτη και βασισμένο εν πολλοίς σε μια, εκ των πολλών, διάλεξεων του Αl Gore, ενός πολιτικού που έχει αφιερώσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην διάδοση και ενημέρωση του κόσμου σε αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό και άκρως ενδιαφέρον θέμα.
Ο Gore προσπαθεί, μέσω του λόγου του, να πείσει — μεταξύ άλλων και — τον αμερικάνικο λαό, για την ανάγκη της συμμετοχής της χώρας του σε μια διεθνή προσπάθεια αρχικά ελαχιστοποίησης και μετέπειτα αντιστροφής του φαινομένου αυτού. Συγκρίνει την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα στις Η.Π.Α και τον υπόλοιπο κόσμο, παρουσιάζει τις εκτιμήσεις της άυξησης του CO2 τα επόμενα χρόνια λόγω της βιομηχανοποίησης πληθυσμιακών κολοσσών όπως η Κίνα και η Ινδία. Παρουσιάζει τα αποτελέσματα της ανάλυσης μεγάλων όγκων πάγου και καταρρίπτει τα επιχειρήματα αυτών που ισχυρίζονται πως η παρατηρούμενη αύξηση της θερμοκρασίας είναι φυσικό φαινόμενο, αποδεικνύοντας πως ήδη έχουμε ξεπεράσει κατα πολύ τα όρια των φυσικών κύκλων των τελευταίων 600,000 ετών.

Ιδιαίτερα κατατοπιστικό και ενημερωτικό ως ντοκυμαντέρ, που όμως πάσχει ακριβώς στα σημεία που χαρακτηρίζουν και τον Al Gore: κλινική/ψυχρή παρουσίαση των γεγονότων, πειστικός όμως όχι χαρισματικός ο λόγος του Gore — παρ’ότι προσπαθεί εμφανώς να ντύσει τη παρουσίαση με μια πιο ανθρώπινη εξιστόρηση προσωπικών εμπειριών, παραβολών και ευκολονόητους παραλληλισμούς με καθημερινά φαινόμενα και συνήθειες. Από πλευράς ύφους και ήθους βρήκα το φιλμ εξαιρετικό, με πραγματικά ελάχιστη πολιτική φλυαρία και άσκοπους χαρακτηρισμούς. Προσπαθώντας να φανταστώ αντίστοιχη προσπάθεια από έλληνα πολιτικό βρίσκω τον εαυτό μου μεταξύ γέλιου και κλάματος: αφ’ενός ο έλληνας πολιτικός δεν θα είχε ούτε το ένα τρίτο των γνώσεων που έχει ο Gore (πόσο μάλλον την ικανότητα μεταφοράς αυτής τόσο πετυχημένα σε ένα τόσο ευρύ κοινό), αφ’ετέρου το 90% του λόγου θα αποτελούσε τη κλασσική πολιτική λογοδιάρροια που χαρακτηρίζει τους πολιτικούς στη χώρα μας και λίγο θα είχε — εν τέλει — να κάνει με την υπερθέρμανση του πλανήτη, τις επιστημονικές θεωρίες και μετρήσεις και τους κινδύνους μας επιφυλάσσει αυτή.
Εαν και δεν θα το κατέτασσα στα καλύτερα ντοκυμαντέρ που έχω δεί, θίγει και περιγράφει κατατοπιστικά ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να απασχολεί πολύ κόσμο (και θα απασχολήσει σίγουρα πολύ περισσότερο στο προσεχές μέλλον) και παρουσιάζει συνοπτικά τα γεγονότα, τους κινδύνους και την σημασία του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, χωρίς να προσβάλλει τον θεατή. Και μόνον γι’αυτό αξίζει να το δείτε.