Mason Sans ή αλλιώς το Χαος

Μετά από αρκετό καιρό αποφάσισα να κάνω κάποιες αισθητικές αλλαγές στο cosmix.org. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο ώστε να αξίζει αναφορά εδώ, όμως παρατήρησα κάτι που με προβλημάτισε.
Κοιτώντας στο Web για γραμματοσειρές πέτυχα την Mason Sans Greek Alternative. Τη γραμματοσειρά μπορείτε να τη δείτε στο νεο λογότυπο του cosmix.org. Ψάχνωντας λοιπόν τη βρήκα στο site της Cannibal. Όπως και στα περισσότερα site του είδους, στο site αυτό μπορείς να δείς διάφορες γραμματοσειρές, τιμες κλπ. Η Cannibal πρωτοπορεί μην έχοντας δικτυακό ‘κατάστημα’. Με άλλα λόγια, βλέπεις, απογοητεύεσαι με τις τιμές αλλά δε μπορείς να αγοράσεις, θες δε θες.

Τέλος πάντων, ας επιστρέψουμε στη Μason Sans. Η εν λόγω γραμματοσειρά είναι εξελληνισμένη από τον Πάνο Χαρατζόπουλο. Το ενδιαφέρον εδώ είναι το εξής: η γραμματοσειρά έχει κάποιες διαφορές από την αρχική λατινική, ακόμη και στους λατινικούς χαρακτήρες. Για παράδειγμα, όταν γράφεις με λατινικούς χαρακτήρες χρησιμοποιώντας τη Mason Sans Alternative Greek, το M είναι ιδιαίτερα διαφορετικό από την αρχική Mason Sans Alternative παρ’όλο που γράφεις τον ίδιο χαρακτήρα. Οι διαφορές αν και περιορισμένες είναι άμεσα εμφανείς αν συγκρίνει κανείς τις γραμματοσειρές όπως απεικονίζονται στον δικτυακό τόπο της Cannibal και τις αντίστοιχες λατινικές από τα sites των εταιριών MyFonts ή της Emigre η οποία έχει και τα δικαιώματα για την αρχική γραμματοσειρά. Είναι σύνηθες σε διεθνείς οίκους και μεταπωλητές γραμματοσειρών να υπάρχουν κάποιες σελίδες όπου μπορείς να δείς πως φαίνεται η κάθε γραμματοσειρά σε διαφορετικά μεγέθη κ.ο.κ.. Συχνά μπορείς να γράψεις το δικό σου κείμενο και να δείς πως φαίνεται. Το ίδιο — ευτυχώς — παρέχει και η Cannibal.
Μη μπορώντας να αγοράσω τη γραμματοσειρά από την Cannibal λοιπόν και έχωντας διαπιστώσει πως είναι διαφορετικοί οι χαρακτήρες άρχισα να ψάχνω στα διάφορα διεθνή site για την ελληνική έκδοση — η οποία παρεπιπτόντως μου αρέσει πολύ περισσότερο από την αυθεντική. Όλως περιέργως κανένα δεν είχε δείγμα των ελληνικών γραμματοσειρών, παρ’ότι τη πουλούσαν κανονικά μαζί με τις λατινικές. Κατέληξα πολύ διστακτικά να την αγοράσω από το MyFonts μαζί με τις υπόλοιπες ελληνικές Mason Sans και ευτυχώς ήταν αυτή που πουλούσε και η Cannibal και που ήθελα.
Γραμματοσειρές έχω αγοράσει άλλες δύο φορές στη ζωή μου και τις θεωρώ απίστευτα υπερτιμημένες εν γένει. Με τις λατινικές γραμματοσειρές, περαν του ότι οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες, σχεδόν πάντα μπορείς να δείς και να δοκιμάσεις τι παίρνεις. Με τις ελληνικές όμως επιβάλλεται να τραβιέσαι μεταξύ ελλήνων font houses (όταν τις έχουν) και ευρωπαϊκών ή αμερικάνικων μέχρις ότου να βεβαιωθείς πως αυτό που βλέπεις είναι αυτό που θέλεις, βρείς το σωστό format και τέλος μπορέσεις να την αγοράσεις άμεσα δικτυακώς. Sigh.