Αδεσμοποίητος Βρογχος και Downtime.

Προ 40 περίπου ημερών δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (620/Β/25-4-2007) η απόφαση της ΕΕΤΤ σχετικά με την Προσφορά Αναφοράς (RUO) του ΟΤΕ για την διάθεση LLU γραμμών.
Ένα από τα σημαντικότερα σημεία του RUO, το οποίο έχω καλύψει και παλαιότερα είναι η ρύθμιση της διαδικασίας μετάβασης μεταξύ ΟΤΕ και άλλων παροχέων στις περιπτώσεις χονδρικής προς πλήρη ή μεριζόμενη πρόσβαση στον τοπικό βρόγχο καθώς και από μεριζόμενη σε πλήρη πρόσβαση στον τοπικό βρόγχο.
Δυστυχώς δε γίνεται καμία αναφορά για κάποια ρύθμιση στη μετάβαση από λιανική σε κάποιο πακέτο χονδρικής ΑΡΥΣ ή σε μεριζόμενη/πλήρη πρόσβαση στον τοπικό βρόγχο.
Λόγω της συνήθους σύγχυσης που επικρατεί, τόσο από πλευράς ΟΤΕ όσο και από τη πλευρά των παροχέων, εμφανίζονται ακραίες περιπτώσεις downtime σε διάφορα φόρα όπως π.χ. το δημοφιλές adslgr.com. Κάποιοι αναφέρουν ελάχιστο downtime (της τάξεως των 2 ωρών) άλλοι ταλαιπωρούνται για αρκετούς μήνες δίχως γραμμή.

‘Οντας κάτοχος γραμμής ADSL από τους πρώτους μήνες διάθεσης της στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2003, έχω ακόμη το κύκλωμα στο όνομά μου (η μόνη επιλογή που υπήρχε τότε) και πληρώνω επιπλέον συνδρομή σε κάποιον παροχέα. Η ιδέα ήταν (και ακόμη θα το επιθυμούσα εφ’όσον αυτό είναι δυνατόν) να μπορώ να αλλάζω παροχέα χωρίς downtime ή επιπλέον κόστος σύνδεσης/επανασύνδεσης όπως άλλωστε έκαναν και πολλοί άλλοι που απέκτησαν ADSL κύκλωμα εκείνη την εποχή. Απ’όσο γνωρίζω, τόσο από φίλους όσο και από γνωστους, ο ΟΤΕ διατηρεί (νομίμως ή παρανόμως) σαφές πλεονέκτημα επιτρέπωντας την άμεση, χωρίς διακοπή και κόστος μετάβαση από λιανική (ADSL στο όνομα του συνδρομητή, πληρωμή του κυκλώματος μαζί με τον λογαριασμό ΟΤΕ) σε χονδρική (ADSL στο όνομα του παροχέα, πληρωμή του κυκλώματος μαζί με τη συνδρομή στον παροχέα) και πίσω μόνον σε συνδρομητές του δικού του ISP. Mε άλλα λόγια, εξ’όσων γνωρίζω, ως συνδρομητής κάποιου παροχέα (πλην της Otenet), π.χ. Forthnet ή Ηellas On Line, και κάτοχος ADSL γραμμής λιανικής (στο όνομά σου) δε μπορείς να πάρεις κάποιο πακέτο που συμπεριλαμβάνει τη γραμμή σε τιμές χονδρικής (δηλαδη πολύ φθηνότερα) από κάποιο παροχέα. Εξαίρεση αποτελούν τα πακέτα Conn-X κλπ. που προσφέρονται από την Οtenet και τα οποία επιτρέπουν τη χρήση της υπάρχουσας γραμμής (κυκλώματος), για όσο διάστημα ο κάτοχος είναι συνδρομήτής της Otenet και αυτόματη μεταφορά της γραμμής στον ίδιο με το πέρας της συνδρομής του εαν επιλέξει να μην ανανεώσει. Υγιέστατος ανταγωνισμός, δε βρίσκετε;


Δυστυχώς, η διαφορά μεταξύ της λιανικής και της χονδρικής παραμένει σημαντική (πολλές φορές άνω του 100%) και με την έλευση ιδιαίτερα ελκυστικών (τουλάχιστον θεωρητικά) πακέτων shared LLU νομίζω πως σύντομα ίσως αφήσω τον ΟΤΕ (σε ότι αφορά τη γραμμή ADSL) και μεταπηδήσω σε κάποιον εναλλακτικό με κάποιο πακέτο shared LLU.
Εαν έχετε προσωπική εμπειρία στο θέμα, θα ήταν ιδιαίτερο χρήσιμο για πολλούς από εμας εαν απαντούσατε στις εξής ερωτήσεις:

  1. Έχετε ήδη μεταπηδήσει από λιανική σε χονδρική ΑΡΥΣ (ΟΤΕ) με υπηρεσία παροχέα εκτός της Οtenet;
    1. Εαν ναι, χρειάστηκε να διακόψετε τη γραμμή σας; Υπήρξε κόστος επανασύνδεσης κλπ.;
    2. Πόσο χρόνο βρεθήκατε χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο λόγω της μετάβασής σας;
  2. Έχετε μεταβεί από χονδρική(ΑΡΥΣ) ή λιανική σε shared ή full LLU με κάποιον εναλλατικό παροχέα (Forthnet, OnTelecoms, Tellas κλπ.);
    1. Για πόσο χρόνο δεν είχατε ADSL σύνδεση;
    2. Κάνατε νεα σύνδεση (νεα αριθμοδότηση) ή μεταφέρατε τη παλαιά σας γραμμή του ΟΤΕ στον νέο παροχέα;
    3. Επιλάξατε υπηρεσία shared LLU (τηλέφωνο από ΟΤΕ/διαδίκτυο από εναλλακτικό παροχέα) ή full LLU (τηλέφωνο και διαδίκτυο από εναλλακτικό παροχέα);
  3. Αν έχετε προσωπική εμπειρία λοιπόν παρακαλώ αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω. Πιστεύω πως είναι ένα θέμα που απασχολεί ολοένα και περισσότερους χρήστες του διαδικτύου στην Ελλάδα καθώς πέραν από εμάς που είχαμε ‘ευρυζωνικές’ συνδέσεις από νωρίς και δεν είχαμε άλλη επιλογή από αυτή της λιανικής ενοικίασης κυκλώματος ADSL από τον ΟΤΕ, σιγά σιγά εμφανίζονται και πολλοί που απέκτησαν κάποιο φθηνό ‘πακέτο’ για χρονικό διάστημα που πλέον πέρασε και που βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με τα ίδια διλήμματα. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχω βρεί πουθενά αρκετό όγκο απαντήσεων σχετικά με τα παραπάνω ερωτήματα και οι μέχρι τώρα πληροφορίες τόσο από τον ΟΤΕ όσο και από τους παροχείς είναι — τουλάχιστον — αντιφατικές. Σημαντικό είναι επίσης το θέμα της δυνατότητα (ή μάλλον έλλειψη αυτής) εναλλακτικών για αριθμοδότηση (νέες συνδέσεις) καθώς και για την υποστήριξη γραμμών ISDN για όσους από εμάς έχουν τέτοιες γραμμές.