ΜΠΛΟΟΓΚΛ

Εχθές, μετά από την απροσδόκητη προβολή του ΜΠΛΟΟΓΚΛ από το Σπιτάκι (ευχαριστώ παρ’όλα αυτά!), αποφάσισα να το ετοιμάσω γρηγορότερα απ’ότι σχεδίαζα. Περι τίνος πρόκεται μπορείτε να διαβάσετε στην σχετική σελίδα αλλά με λίγα λόγια είναι μια Google Custom Search Engine που παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης των ελληνικών blogs με τους αλγόριθμους του Google.
Προς το παρόν χρησιμοποιώ κατα κόρον πηγές από το mpouligator.com καθώς και δικές μου από blogs που διαβάζω και των οποίων την ύπαρξη γνωρίζω. Κάποια στιγμή θα προσθέσω τη δυνατότητα (ημιαυτόματης) προσθήκης blogs από εσας, τους χρήστες — μπορείτε φυσικά να επικοινωνήσετε μαζί μου άμεσα εαν το blog σας δε βρίσκεται στον κατάλογο του ΜΠΛΟΟΓΚΛ. Επειδή κάποιοι ρώτησαν για ποιόν λόγο χρησιμοποιώ τα δεδομένα του mpouligator.com, ο λόγος είναι κατα κόρον πρακτικός: τα δεδομένα που παρέχει είναι αρκετά ποιοτικά και διαθέσιμα ελεύθερα στο κοινό.

Καθ’ότι η υλοποίηση του CSE είναι σχετικά νέα, υπάρχουν κάποιες ελλείψεις που αφορούν στον τρόπο με τον οποίο το Google παρέχει αποτελέσματα αναζητήσεων σε CSEs και συγκεκριμένα μηχανές με πολλές πηγές όπως το ΜΠΛΟΟΓΚΛ. Παρ’όλα αυτά, σε γενικές γραμμές η απόδοση της μηχανής φαίνεται κατα πολύ ανώτερη από αυτή των περισσότερων aggregators — όπως αναμενόταν άλλωστε. Υποθέτω πως δεδομένης της ανάπτυξης της υπηρεσίας από το Google η απόδοση θα βελτιωθεί κι άλλο τους ερχόμενους μήνες.
Σχετικά με την ικανότητα κλιμάκωσης: Το Google Linked CSE πρόγραμμα επιτρέπει κοντά στις 25K πηγές και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε γύρω στις 16Κ. Μετά από εκεί τα πράγματα ‘σοβαρεύουν’ και θα χρειαστεί να στήσω παραπάνω της μίας CSE, των οποίων τα δεδομένα θα αντλεί και συγκεντρώνει μια meta-CSE. Hours of fun 🙂
Επιπλέον, καθώς — προς το παρόν — εξαρτώμαστε από τη ποιότητα δεδομένων μόνον ενός aggregator πιθανόν κάποια blogs να μην βρίσκονται στις πηγές μας. Εαν διαπιστώσετε οποιοδήποτε πρόβλημα, π.χ. πως λείπουν κάποια αποτελέσματα που θα έπρεπε να δείτε ή δε συμπεριλαμβάνεται το blog σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε σχετικά. Επίσης μη ξεχνάτε πως το Google δεν διαθέτει την indexed πληροφορία άμεσα αλλά χρειάζονται μερικές ημέρες μέχρις ότου να φανεί στα αποτελέσματα.
Για τους χρήστες Firefox 2.x και Internet Explorer 7, ετοίμασα ένα OpenSearch plugin. Αυτό επιτρέπει την αναζήτηση στο ΜΠΛΟΟΓΚΛ από το πεδίο στα δεξιά της γραμμής διεύθυνσης στο πάνω μέρος του browser σας. Σε Firefox 2.x μπορείτε να το εγκαταστήσετε με δύο τρόπους:

Mέσω της λειτουργίας auto-discovery

Εγκατάσταση του ΜΠΛΟΟΓΚΛ με auto-discoveryΌταν επισκεφθείτε το ΜΠΛΟΟΓΚΛ επιλέξτε το drop-down μενού στα αριστερά της γραμμής αναζήτησης και επιλέξτε ‘Add “Blogle”‘ ή την αντίστοιχη επιλογή στη γλώσσα του browser σας. Η εγκατάσταση θα γίνει αυτόματα και μπορείτε να επιλέγετε το ΜΠΛΟΟΓΚΛ για τις αναζητήσεις σας σε ελληνικά μπλόγκς.

Μέσω της επιλογής από την ιστοσελίδα

Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε το plugin επιλέγωντας την σχετική επιλογή από την ιστοσελίδα. Η επιλογή αυτή προϋποθέτει ενεργοποιημένη Javascript.

Αφού γίνει η εγκατάσταση του plugin μπορείτε να ορίσετε τη θέση του στη κατάταξη των μηχανών αναζήτησης (Google, Yahoo, κλπ.) μέσω της επιλογής ‘Manage Search Engines…’.

Πολλά ευχαριστώ και πάλι στον Κωστή από το Σπιτάκι για τη προβολή και τα σχόλια και (υποθέτω) τον Γιώργο από το reality-tape που ανέβασε το banner στον τόπο αυτό.
Το ΜΠΛΟΟΓΚΛ είναι μια ιδέα που σίγουρα έχουν εξερευνήσει κι άλλοι και προφανώς δεν ισχυρίζομαι πως είναι μοναδικό ή το καλύτερο. Αν και μια προσπάθεια που σκοπό αρχικά είχε να με βοηθήσει να βρώ γρηγορότερα και ευκολότερα ποιοτική πληροφορία στα χιλιάδες ελληνικά blogs, ίσως εν τέλει αποτελέσει καλό εργαλείο και για πολλούς από εσας. Ελπίζω να το βρείτε χρήσιμο.
Εαν χρησιμοποιείτε το ΜΠΛΟΟΓΚΛ, μπορείτε να το διαδώσετε γράφωντας γι’αυτό στο μπλόγκ σας, ή/και βάζωντας ένα από τα γραφικά banners στη σελίδα σας. Σε όσους υποστηρίζουν το ΜΠΛΟΟΓΚΛ, προκαταβολικά τις ευχαριστίες μου.
Καλές αναζητήσεις!