Wifi Mesh: Μια λύση για τα νησιά

Διαβάζω από τον Παναγιώτη πως μια ομάδα παιδιών από το νησί του Αγίου Ευστρατίου (39.522°N,25.002°E) έχει φτιάξει blog όπου δηλώνει την επιθυμία της για ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Θα έλεγε κανείς πως στην Ελλάδα του 2008 θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχει μια σχετικά καλή τηλεπικοινωνιακή υποδομή μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών. Κι’όμως, ενώ η διείσδυση της ευρυζωνικότητος προχωρά στις μεγάλες μεγαλουπόλεις (έστω με αργά και άτσαλα βήματα) τα νησιά βρίσκονται σε μια σαφώς δυσχερέστερη κατάσταση απ’ότι βρισκόντουσαν προ τετραετίας: Σήμερα, τρισήμισι χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, τα δρομολόγια των πλοίων σε ακριτικά νησιά έχουν περιορισθεί αισθητά (ή διακοπεί) καθώς αρκετές κρατικές επιχορηγήσεις σταμάτησαν ή μειώθηκαν σε βαθμό οικονομικά ασύμφορο. Πως να σχολιαστεί ή απαιτηθεί η ευρυζωνική διασύνδεση των νησιών στο διαδίκτυο, όταν η φυσική διασύνδεσή τους — σαφώς κρισιμότερης σημασίας από την ψηφιακή — πάσχει σε τέτοιο βαθμό;

Προφανώς, παρ’ότι μη συγκρίσιμο με την φυσική συνδεσιμότητα των νησιών της Ελλάδος με την υπόλοιπή χώρα, το ζήτημα της διασύνδεσης των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας με το διαδίκτυο είναι μείζονας σημασίας. Αφ’ενός επιτρέπει αρχικά την εξοικείωση και μετέπειτα την εκμετάλλευση των υπηρεσιών που προσφέρει αυτό τόσο στα παιδιά όσο και σε ενήλικους. Αφ’ετέρου, βοηθά στη μόρφωση, την διασκέδαση, το επιχειρείν. Τέλος, αποτελεί μέσο που σε σημαντικό βαθμό ξεπερνά τα προβλήματα εφοδιασμού των ακριτικών περιοχών (βλ. αποστολή βιβλίων, ενημερωτικού/μορφωτικού υλικού).

Με φόντο τα απομονωμένα νησιά της χώρας, είναι βέβαιο πως το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων όσο και του ιδιωτικού τομέα για παροχή βιώσιμων ευρυζωνικών συνδέσεων στα νησιά αυτά είναι μηδαμινό. Μέχρις ότου η τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης (βλ. WiMax) καταστεί προσιτή και οικονομικά οφέλιμη για τους μεγάλους οργανισμούς που θα την αξιοποιήσουν η κατάστασή δε φαίνεται να μπορεί να βελτιωθεί, τουλάχιστον όχι από τους επίσημους, θεσμικούς φορείς.

Όμως φαίνεται πως ξεχνούμε πως δε χρειάζεται η συμμετοχή ούτε της κυβέρνησης ούτε μεγάλων εμπορικών οργανισμών για να επιτευχθεί η ζεύξη αρκετών από αυτών. Αρκεί ένα σχετικά μικρό κεφάλαιο (σίγουρα ελάχιστο σε σχέση με τα κεφάλαια που διαχειρίζονται οι δήμοι των περιοχών αυτών) και η τεχνογνωσία κάποιων εθελοντών ώστε να υπάρξει μια ασύρματη διασύνδεση αρκετών περιοχών εντός και μεταξύ των νησιών της Ελλάδος στη μπάντα των 2.4GHz και 5GHz και με τεχνολογία 802.11b ή 802.11a.

Μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή προσπάθεια που μου έμεινε είναι αυτή της ζεύξης Μαρόκου-Ισπανίας, μέσω 802.11b και grid parabolic κεραιών το καλοκαίρι του 2004, μια ζεύξη που διέσχισε τα στενά του Γιβραλτάρ, μια απόσταση 32.5χλμ. και αποτέλεσε τη πρώτη ασύρματη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική. Η προσπάθεια, που έγινε ιδιαίτερα γνωστή μετά τη δημοσιοποίησή της στο Slashdot την εποχή εκείνη, πραγματοποιήθηκε — στο μεγαλύτερο μέρος — από άτομα και όχι επιχειρήσεις, και κόστισε πολύ λίγο επιτρέπωντας τη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε ‘απομακρυσμένα’ σημεία στο Μαρόκο. Πολλές τεχνικές και μη πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο δικτυακό τόπο του έργου.


Παρ’ότι η γεωγραφία πολλών νησιών δεν προσφέρεται για εγκατάσταση και λειτουργία τέτοιας υποδομής (π.χ. υπάρχουν πολλά βουνά, δεν υπάρχει line of sight, οι αποστάσεις είναι αρκετά μεγάλες) σε πάρα πολλές περιπτώσεις απομακρυσμένα χωριά θα μπορούσαν να συνδεθούν με τις πρωτεύουσες των νησιών και σε κάποιες ολόκληρα νησιά θα μπορούσαν να συνδεθούν μεταξύ τους —- συνδέσεις WiFi με κατευθυντικές κεραίες έχουν επιτευχθεί σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 70 χιλιομέτρων χωρίς ενίσχυση του σήματος. Συγκριτικά, δεδομένης της ύπαρξης καταυλισμού (κάτι το οποίο δε γνωρίζω) πολλά νησιά — συμπεριλαμβανομένου του Αγ.Ευστρατιόυ — θα μπορούσαν πιθανόν να συνδεθούν με γειτονικά (π.χ. τη Λήμνο στη συγκεκριμένη περίπτωση) μέσω WiFi, με εμπορικό και άμεσα διαθέσιμο εξοπλισμό, το κόστος του οποίου δε ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 500-600 ευρώ (και για τις δύο πλευρές).

Ένα τεράστιο mesh δίκτυο εντός και μεταξύ των νησιών της Ελλάδος είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εγχείρημα και ίσως αποτελούσε καταλυτική προσπάθεια για τη διασύνδεση αρκετών δυσπρόσβατων, ακριτικών περιοχών της χώρας. Δυστυχώς, παρ’τι το κράτος αλλά και οι λιγοστοί τηλεπικοινωνιακοί φορείς της χώρας μας δεν έχουν ούτε τη διάθεση, την ικανότητα αλλά ούτε και κανένα κίνητρο ώστε να ασχοληθούν (παρ’ότι είναι υποχρέωση τους), φαντάζομαι πως υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος και από τα πανεπιστήμια αλλά και — τελικά — τους κατοίκους των περιοχών αυτών κάτι αρκετά θλιβερό όχι μόνον ως δείγμα τεχνολογικής και πολιτισμικής παιδείας αλλά και για τα (λιγόστά έστω) παιδιά αυτά στα ακριτικά νησιά της χώρας που παρά τη θέλησή τους αδυνατούν να έχουν τις υπηρεσίες που τους αξίζουν. Τις υπηρεσίες που αξίζουν σε όλους.

Creative Commons License

8 Responses to “Wifi Mesh: Μια λύση για τα νησιά”

 1. kyanos says:

  Επί τις πράξεις θα μπορούσε να στηθεί πολλή εύκολα ένα http://meraki.net mesh up wifi network με κόστος μόλις 100$ / wifi AP για το εξωτερική χρήση με Power over Ethernet και τουλάχιστον μια broadband σύνδεση. Adsl απο ότι καταλαβαίνω δεν έχει εκεί το νησί οπότε υποθέτουμε ότι έχουμε leased line ή δορυφορικό internet http://www.hellas-sat.net 653,31€*
  Όποτε αν υποθέσουμε ότι με 10wifi AP μπορούμε να καλύψουμε το χωρίο και θα χρησιμοποιήσουμε μια δορυφορική σύνδεση για το το internet Hellasat στα 2Μ

  Έχουμε και λέμε
  10* wifi AP meraki = 1000€
  Hellasat στα 2Μ = 653,31€ * 12 μήνες = 9700€
  Εξοπλισμός Hellasat (δεν το γνορίζω ας υποθέσουμε 1000€) = 1000€
  Εγκατάσταση Hellasat + wifi AP meraki (υποθέτουμε ) = 1500€
  Συνολικό κόστος για ένα έτος 13200€
  Δεν νομίζω να μην μπορεί να βγει ένα κονδύλι από το Υπουργείο εξωτερικών, Νομαρχίες, Δήμους ή ακόμα και από ιδιωτικές συνεισφορές (με σπόνσορες, αν δεν γίνετε αλλιώς καλοί είναι και σπόνσορες)

 2. cosmix says:

  Κυανέ, σ’ευχαριστώ για το σχόλιο. Προσεξέ όμως πως δεν αναφέρομαι σε λύσεις όπως αυτές που περιγράφεις: συγκεκριμένα δεν είχα υπ’όψην μου ούτε μισθωμένες γραμμές (το κόστος των οποίων μέχρι τον Αγ.Ευστράτιο ή οποιοδήποτε απομακρυσμένο νησί θα ήταν σαφώς μεγαλύτερο αυτού που παραθέτεις) ούτε σε δορυφορική σύνδεση. Δεν αναφέρομαι επίσης σε εμπορική mesh λύση τύπου μεράκι. Αυτές οι λύσεις απαιτούν σαφώς μεγαλύτερη πυκνότητα από τη διαθέσιμη.

  Αναφερόμουν σε κατευθυντική σύνδεση point-to-point μεταξύ των νήσων και από εκεί και πέρα διαμοιρασμό σε χωριά, καταυλισμούς κλπ. μέσω άλλων κατευθυντικών και omni interfaces. Το κόστος το όποίο συνεπάγεται η λύση αυτή είναι κατά πολύ χαμηλότερο άυτού που παραθέτεις — παρ’ότι, ομολογουμένως είναι και σαφώς μικρότερης απόδοσης: συγκεκριμένα αν πάρουμε το παράδειγμα του Αγ.Ευστρατίου και δεδομένου του ότι υπάρχει ευρυζωνική συνδεσιμότητα στην Λήμνο (το κοντινότερο νησί) — αν κάνω λάθος σχετικά με τη διαθεσιμότητα ευρυζωνικών συνδέσεων στη Λήμνο ας με διορθώσει κάποιος — χρειαζόμαστε μια ή περισσότερες ευρυζωνικές συνδέσεις ADSL εκεί (στη Λήμνο), μια/περισσότερες grid parabolic, και ικανά access points ενώ στην απέναντι όχθη χρειάζεται επίσης μια/περισσότερες grid parabolic και αντίστοιχα access points καθώς και τα παρελκόμενα (τροφοδοσία, προστασία κλπ.). Τίποτα παραπάνω και τίποτε λιγότερο και σε καμία περίπτωση κάτι της τάξης των 10Κ ευρώ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μιλούσαμε για ένα ‘Municipal WiFi’ το οποίο θα παρέχει ο δήμος ή άλλος σχετικός φορέας ο οποίος θα χρεώνεται το κόστος της ευρυζωνικής σύνδεσης με το διεθνές διαδίκτυο στη Λήμνο (βλ. κόστος ADSL) καθώς και το κόστος της εγκατάστασης (κεραίες, access points, τροφοδοσία, συντήρηση, επίβλεψη). Μια προσπάθεια πολύ εύκολα υλοποιήσιμη αλλά συνάμα και ρεαλιστική που όμως προϋποθέτει ένα σαφώς διαφορετικό (καλύτερο) κοινωνικό, πολιτισμικό και εν τέλει οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας.

  Σε ό,τι αφορά τη μακροσκοπική πλευρά της ιδέας, θαρρώ πως μια τέτοια λύση βασισμένη σε κατευθυντικά WiFi θα μπορούσε να παρέχει συνδεσιμότητα και σε άλλες περιπτώσεις όπου η ευρυζωνικότητα ναι μεν προσφέρεται τοπικά σε κάποια χωριά από τον ΟΤΕ, δε καλύπτει όμως το σύνολο ενός νησιού (σχετικό παράδειγμα αποτελούν τα πολυαγαπημένα μου Κύθηρα). Τέλος αντίστοιχα με προσπάθειες τύπου AWMN, νομίζω θα μπορούσε να καταστεί δυνατή η δημιουργία ενός mesh δικτύου σε περιοχές όπου οι αποστάσεις και η γεωγραφία το επιτρέπουν (βλ. Κυκλάδες) θεωρητικά αναβαθμίζωντας κατα πολύ το επίπεδο συνδεσιμότητας των περιοχών αυτών.

 3. Rodia says:

  Μια σχετικη διακρατικη συμφωνια με τη Τουρκια, θα ηταν χρησιμη κατα τη γνωμη σου; Μια και τα νησια μας απεχουν λιγα χλμ απο την απεναντι στερια και αφου το ΥΠΠΕ δεν ειναι ιδιαιτερα γαλαντομο σε τετοιου ειδους παροχες -ουτε που περνα απο το νου των αρμοδιων, δυστυχως. Δεν ξερω βεβαια, τι συμβαινει με το ιντερνετ στην τουρκικη επαρχια.

 4. cosmix says:

  @Ροδιά: Αν — όπως γράφω παραπάνω — θεωρώ την κρατική παρέμβαση απίθανη, φαντάσου πόσο απίθανη θα θεωρούσα την όποια διακρατική συμφωνία με τη Τουρκία. Όμως και να ήταν δυνατή αυτή, δεν είμαι βέβαιος πως θα ήταν φρόνιμη ή επιθυμητή: αφ’ενός η Τουρκία έχει ένα ιδιαίτερα βεβαρημένο παρελθόν λογοκρισίας, τόσο στον τύπο όσο και το διαδίκτυο και σε καμία περίπτωση δε θα επιθυμούσα την υλικοτεχνική εξάρτηση οποιασδήποτε περιοχής από αυτή. Αφ’ετέρου, όπως γράφεις, η Τουρκική επαρχία (σε αντίθεση με τις μεγάλες πόλεις, βλ. Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα) δε νομίζω πως έχει ιδιαίτερα καλή συνδεσιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, η προσωπική μου άποψη είναι πως το ζήτημα της δικτύωσης ολόκληρης της επικράτειας (και όχι μόνον των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης) είναι μείζωνος σημασίας για το μέλλον του τόπου. Αυτό που με τρομάζει περισσότερο δεν είναι η αδιαφορία/άγνοια της κυβέρνησης ή η κερδοσκοπική προσέγγιση των τηλεπικοινωνιακών φορέων. Είναι η αδιαφορία του ίδιου του κόσμου που δε φαίνεται να κατανοεί τη σημασία του δικτύου στη ζωή του αλλά κυρίως αυτή των παιδιών του. Με δεδομένα αυτά, θεωρώ πως μια διακρατική συμφωνία με τη Τουρκία σχετικά με τη δικτύωση των νησιών μας, μάλλον αποτελεί αμφίβολης αξίας, πλήν όμως απόλυτα ουτοπικό σενάριο.

 5. Rodia says:

  Εχεις δικιο. Μεσα στην αγωνια να βρεθει λυση, πεταω και μερικα ανεδαφικα. Οποτε, το μονο που μενει ειναι η ευαισθητοποιηση του πολιτη της υποβαθμισμενης επαρχιας. Να απαιτησει την ενταξη του στη σημερινη πραγματικοτητα. Μαχητικα.
  Το παραδειγμα των παιδιων του Αγ. Ευστρατιου νομιζω πως ειναι ενα δυναμικο πρωτο βημα. Το δευτερο βημα, να ειναι μια προβολη απο τα ΜΜΕ; Ποια ΜΜΕ ομως; Πως κεντριζεται το ενδιαφερον των καναλιων, του τυπου, του ραδιοφωνου; Μονο το διαδικτυο μενει λοιπον… Στο μετρο του δυνατου, κανουμε ο,τι μπορουμε οσον αφορα τη πληροφορηση, κι εσυ εκανες ενα βημα παραπανω και μπραβο. Keep walking.:-)

 6. ypatia says:

  στην αρχαιότητα υπήρχε το απίθανο δίκτυο με τις Φρυκτωρίες, που μπορείς να τις ανιχνεύσεις τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και σε πολλά ελληνικά νησιά.
  Αξιοποιώντας αυτά τα σημεία και μόνο, θα μπορούσε ίσως να στηθεί ένα δίκτυο σαν αυτό που περιγράφεις…

{Ping,Track}backs

Have your say.

Write in the language of the post. Comments are meant to encourage on-topic discussion. For general comments, observations, complaints (e.g. about the site), you can use the form found in the Contact page. Make sure you've read the Terms of Use before commenting.

Comments Feed for this post Comments Feed for this entry.

Linode. Affordable, Fast, SSD VPS