»

Ένα Σοβιετικό Ίντερνετ

Το BBC γράφει για τη προτεινόμενη νομοθεσία που ψηφίστηκε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο και που δύναται να μετατρέψει ίσως το σημαντικότερο τεχνολογικό και — ενδεχόμενως — πολιτισμικό δημιούργημα των τελευταίων σαράντα ετών σε ένα εφιαλτικό μέσο παρακολούθησης και ελέγχου της ελευθερίας της έκφρασης και επικοινωνίας. Για όσους επιθυμούν πιο πρακτικές εξηγήσεις του τι σημαίνει αυτό, σκεφθείτε ένα διαδίκτυο όπου εφαρμογές όπως το Skype ή ο Firefox απαγορεύονται από τον νόμο, εκτός κι αν έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί από κάποια αρμόδια αρχή. Ένα διαδίκτυο που όλες οι δραστηριότητες καταγράφωνται και οι επικοινωνίες παρακολουθούνται νόμιμα, που η έννοια της ιδιωτικότητας έχει καταλυθεί πλήρως.

Παρ’ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε σήμερα, δεν είναι αργά:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ευρωβουλευτή σας και να α) ζητήσετε να σας εξηγήσει πως εκλαμβάνει αυτός ή αυτή το νομοσχέδιο, εφ’όσον γνωρίζει το περιεχόμενο του, β) να σας δηλώσει την άποψή του και πως ψήφισε και τέλος να του δηλώσετε την αντίθεσή σας με αυτό και τους κινδύνους που εγκυμονεί η έγκρισή του.

Διαβάστε το άρθρο του BBC καθώς και το άρθρο στο FFII. Σχετικά είχε γράψει πρόσφατα και το Fist Full of Euros, το άρθρο του οποίου σχολιάσα εδώ.

4 Responses to “Ένα Σοβιετικό Ίντερνετ”

 1. yorgos says:

  “σκεφθείτε ένα διαδίκτυο όπου εφαρμογές όπως το Skype ή ο Firefox απαγορεύονται από τον νόμο, εκτός κι αν έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί από κάποια αρμόδια αρχή”

  Δεν τα πάω ιδιαίτερα καλά με τα legalese, αλλά διαβάζοντας τα επίμαχα amendments, το outrage μου φαίνεται τραβηγμένο. Ασαφές ως ύποπτο σε κάποια σημεία (lawful/unlawful content, “no mandatory [sniffers].. are imposed… which could impede.. placing.. on the market”) ναι, αλλά τα περί forced surveillance και άλλα ωραία που διαβάζω στο FFII και στην Quadrature* είναι και λίγο FUD. We assume the worst, και αν η προτεινόμενη νομοθεσία δεν τα αποκλείει explicitly, τα βλέπουμε επί θύραις.

  * άλλο παράδειγμα: “The “compromise” amendments open the door to contractual agreements between technical operators and content producers for massive emailing campaigns requiring the users to install surveillance and content filtering systems” (emphasis mine)

 2. cosmix says:

  @yorgos: Συμφωνώ απόλυτα ως προς τη κριτική σου για το άρθρο: Το κείμενο του FFII είναι τραβηγμένο από τα μαλλία (όπως συμβαίνει συχνά). Όμως, παρ’ότι αναγνωρίζω την υπερβολή, δε το χαρακτήριζα FUD καθ’ότι περιγράφει μια — δικαιολογημένα μελανή, βάσει των μέχρι σήμερα αντιδράσεων της βιομηχανίας ‘πολυμέσων’, πλήν όμως — πιθανή πραγματικότητα που είναι δυνατή μόνον όταν τον έλεγχο τον έχουν οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις περιεχόμενων και τηλεπικοινωνιών, χωρίς να περνούν οι όποιες αποφάσεις ληφθούν για τους χρήστες του διαδικτύου από τη Δικαιοσύνη.

  Νομίζω πως το πρόβλημα πρακτικά είναι ακριβώς αυτό που αναφέρεις: η νομοθεσία δίνει βάσεις για το παντελώς αδιαφανή έλεγχο που απομακρύνει τη Δικαιοσύνη (και τα θεσμικά όργανά της) από τη θέση τους ως αρχή κρίσης, αλλά επιπλέον αφήνει στη κρίση της εκάστοτε εμπορικής εταιρίας, σύνολο αυτών ή/και του κράτους το πότε, πως και εαν κάποιος πολίτης παρανομεί και εαν του/της ‘αξίζει’ η πρόσβαση στο διαδίκτυο. Με άλλα λόγια τα amendments, ενδέχεται να αφαιρέσουν μεγάλο μέρος του κοινωνικού ελέγχου από το διαδίκτυο, ακριβώς επειδή χρησιμοποιούν αμφίβολη γλώσσα και αόριστες έννοιες που σκοπό έχουν πρωτίστως να ικανοποιήσουν τη βιομηχανία χωρίς να καταστήσουν σαφές το τι συνεπάγεται η νομοθεσία αυτή.

  Το εφιαλτικό σενάριο που περιγράφει το FFII σίγουρα δεν είναι άμεση απόρροια της νομοθεσίας. Παρ’όλα — νομίζω θα συμφωνήσεις — είναι κάλλιστα μια (ίσως η πλέον απαισιόδοξη) εκδοχή της μεσοπρόθεσμης κατάστασης σε χώρες όπου οι θεσμοί στερούνται της αξιοπιστίας που απαιτείται ώστε το διαδίκτυο να μη καταντήσει ένα απόλυτα ελεγχόμενο, παρακολουθούμενο μέσο εμπορικής διανομής μουσικής και ταινιών και όχι ανεξάρτητο μέσο έκφρασης και επικοινωνίας. Θαρρώ πως σκοπός των άρθρων του FFII είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου, που μάλλον — σε μεγάλο βαθμό — δε συλλαμβάνει τη σημασία των αλλαγών ούτε παρακολουθεί την επικαιρότητα. Ως προς αυτό κατανοώ (παρ’ότι διαφωνώ με αυτή) την υπερβολή.

 3. Panagiotis Atmatzidis says:

  Είναι πραγματικά δυσσάρεστο το πόσο λίγοι κατανοούν τις καταστροφικές συνέπειες και την στέρηση ελευθερίας που φέρουν τέτοια νομοσχέδια.

{Ping,Track}backs

Have your say.

Write in the language of the post. Comments are meant to encourage on-topic discussion. For general comments, observations, complaints (e.g. about the site), you can use the form found in the Contact page. Make sure you've read the Terms of Use before commenting.

Comments Feed for this post Comments Feed for this entry.

Linode. Affordable, Fast, SSD VPS