Το Τριπλό Παράδοξο

Στις αρχές του 2007 έγραφα για τις αστείες, τότε, διαφημίσεις της Forthnet που μιλούσαν για Triple Play όταν ούτε καν Double Play δεν ήταν διαθέσιμο, για τη τραγική κατάσταση της ευρυζωνικότητος στην Ελλάδα σε σχέση με προηγμένες — στον τομέα — χώρες και, εν ολίγοις, το γεγονός πως εταιρίες και κυβερνήσεις των οποίων η ρητορική αλλά και οι κατα συρροή καμπάνιες επαναπροσδιορίζουν τον όρο ‘θέατρο του παραλόγου’.
Σήμερα, δύο χρόνια αργότερα, αρκετά πράγματα έχουν ουσιαστικά αλλάξει, όμως με θλίψη παρακολουθώ πως κατά βάση η ίδια νοοτροπία, η ίδια τεμπελιά/απραξία/ανικανότητα αλλά και η ίδια προσβλητική ρητορική παραμένουν κύρια χαρακτηριστικά της Ελληνικής ‘Κοινωνίας της Πληροφορίας’, του κράτους και των εμπλεκόμενων εταιριών.

Η έλλειψη DSLAM καθιστά τα 24Mbit άπιαστο όνειρο για πολλές περιοχές της χώρας, ακόμη και σημαντικά προάστια των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Αδυναμία ουσιαστικής διαχείρησης του ‘τελευταίου μιλίου’ καθιστούν τον ΟΤΕ — ακόμη και σήμερα — κύριο εμπόδιο της δημιουργίας μιας υγείους ανταγωνιστικής βάσης, ενώ παράλληλα οι κάκιστοι επιχειρηματίες που έσπευσαν να εισέλθουν στην ‘απελευθερωμένη’ αγορά των τηλεπικοινωνιών συχνά αποτυγχάνουν παταγωδώς αφήνωντας χρήστες αλλά και αγορά σε ανησυχία.
Η HOL, λίγο μετά τον ΟΤΕ και αρκετά αργότερα από την On παρουσιάζει το Triple Play. Ένα Triple Play που ο (τότε) Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας είχε υποσχεθεί το φθινόπωρο του 2005 εντός ‘μερικών μηνών, το πολύ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2006’. Ένα Triple Play που κοστίζει χρυσάφι στον καταναλωτή, μέχρι σήμερα προσφέρει κακή υπηρεσία, για μια ακόμη φορά υπενθυμίζοντας μας πως εταιρίες όπως αυτές που έχουν καθορίσει νόρμες στην Ευρώπη (αγαπημένο μου παράδειγμα αποτελεί ίσως η free στην Γαλλία ή η Be στη Βρετανία) ακόμη λείπουν από τη χώρα μας.
Δε θα τολμήσω να προβλέψω πότε τελικώς θα έχουμε ουσιαστικά γρήγορες, ικανές συνδέσεις, υπηρεσίες προσιτές και χρήσιμες στον χώρο των τηλεπικοινωνιών κι εαν αυτό ποτέ θα γίνει όπως το περιγράφω. Θα έλεγα όμως πως ό,τι κι αν σας λένε οι ISPs, μάλλον θα πρέπει να μεταθέτετε τις ημερομηνίες δυο με τέσσερα χρόνια στο μέλλον προτού πέσετε — έστω — σχετικά κοντά. Το Triple Play σιγά σιγά φτάνει, αλλά αν μη τι άλλο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο μιας πανάκριβης Beta έκδοσης που ίσως μείνει μαζί μας για παραπάνω από έτος.