Ανακοινώθηκε αργά μέσ’την ημέρα (ώρα Ελλάδος) προχθές, γρήγορα έφτασε στα χέρια χιλιάδων εγγεγραμμένων προγραμματιστών για iPhone. Το νεο λειτουργικό προσφέρει πολλά, τόσο σε χρήστες όσο και στους ανθρώπους που σχεδιάζουν και αναπτύσσουν εφαρμογές για τη συσκευή.
Για τη χώρα μας ιδιαίτερου ενδιαφέροντος φυσικά αποτελεί το ελληνικό πληκτρολόγιο, το οποίο περιλαμβάνει την ίδια τεχνολογία αυτόματης διόρθωσης που είχαμε δεί στα αγγλικά. Ακόμη πιο σημαντικό — για όσους δε νιώθουν άνετα με τα αγγλικά — είναι το πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον. Με δεδομένα τα παραπάνω, καθώς και τη φημολογία πως η Vodafone σύντομα δε θα αποτελεί μονόδρομο για την απόκτηση iPhone στην Ελλάδα, το iPhone ενδέχεται να έχει ένα λαμπρό μέλλον και στη χώρα μας.
Πέραν τις σημαντικές προσθήκες στο πεδίο των χρηστών (το copy-paste είναι ίσως από τις σημαντικότερες όμως υπάρχουν εκαντοντάδες άλλες — δε θα μπώ σε λεπτομέρειες: ο ιστός προσφέρει αρκετό υλικό για όσους ενδιαφέρονται), θεωρώ άκρως σημαντικότερες τις προσθήκες για developers. Μια σειρά από νεα APIs, φοβερές δυνατότητες χαρτογράφησης και επικοινωνίας εντός των εφαρμογών, η υπηρεσία push (επιτέλους) αλλά και οι νέες μέθοδοι πώλησης και διάθεσης σπονδυλωτών εφαρμογών μέσω του AppStore αλλά και των ίδιων των εφαρμογών προς πώληση καθιστούν το iPhoneOS μια σημαντική κίνηση από την Apple που διορθώνει αρκετά από τα ελλείματα των προηγούμενων εκδόσεων για τη συσκευή και προσδίδουν νεα λάμψη σε ένα ήδη εντυπωσιακό προϊόν.
Ατυχής, κατά τη γνώμη μου, η επιμονή στη κοστολόγηση της αναβάθμισης για iPod Touch. Βλάπτει τους χρήστες, βλάπτει όμως και τους προγραμματιστές που δεδομένου του εμποδίου αναβάθμισης πολλοί από τους χρήστες των εφαρμογών τους ίσως μείνουν σε παρωχημένες εκδόσεις λογισμικού, κάτι που σαφώς επηρεάζει τόσο τον κύκλο της ανάπτυξης γενικότερα, όσο — ίσως κυρίως — και τη φάση των δοκιμών.