Ceci n’est pas un trottoir

Le trottoir grec
Έάν μπορούσε κανείς να κατατάξει σε έναν κατάλογο τους λόγους για τους οποίους η Αθήνα πάσχει ως πόλη, είμαι βέβαιος πως τα πεζοδρόμια (ή μάλλον η έλλειψη αυτών), παρ’ότι φαινομενικά ελάσσων και κοσμητικός λόγος, είναι ίσως βασική έλλειψη της πόλης που συμπαρασύρει σειρά προβλημάτων, όπως το κυκλοφοριακό, η έλλειψη πρασίνου κλπ.

Είναι δύσκολο σε κάποιον εκτός της πολεοδομίας και των απανταχού Δήμων της Ελλάδος να κατανοήσει αφ’ενός γιατί τα πεζοδρόμια έχουν φάρδος που απ’ότι φαίνεται απευθύνεται σε μικρά τετράποδα και όχι σε ανθρώπους, και αφ’ετέρου γιατί συχνά συναντά κανείς μικρά σχετικά δέντρα ή άλλα φυτά φυτεμένα στο κέντρο αυτών και αφημένα στην τύχη τους, με ελάχιστο χώρο για να αναπτύξουν τις ρίζες τους και συχνά χωρίς νερό.

Παρατηρώντας τη κατάσταση των πεζοδρομίων στην Αθήνα, θα έλεγε κανείς πως η κατασκευή τους είναι τυπολατρική· τηρεί πιστά κάποιους καλοπροαίρετους πλήν όμως αποτυχημένους κανόνες που επιβάλλουν την ύπαρξη ίσως του πεζοδρομίου αυτού καθεαυτού, την ύπαρξη δέντρων και άλλων φυτών και ένα ίσως (αστείο) ελάχιστο φάρδος, αλλά αποτυγχάνουν στο ζητούμενο: να δημιουργήσουν ένα ποιοτικό, βιώσιμο δίκτυο πεζοδρομίων όπου πεζοί πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια ενώ παράληλλα θα περιτριγυρίζονται από χώρους πρασίνου.

Η εικόνα των πεζοδρομίων είναι ίσως χαρακτηριστική μιας ευρύτερης νοοτροπίας στη χώρα μας (και περισσότερο στον δημόσιο τομέα) που πασχίζει να τηρεί αυτολεξεί βλακώδεις κανόνες αγνοώντας την ουσία. Μιας νοοτροπίας που στη προκειμένη δεν σέβεται τον λόγο ύπαρξης των πεζοδρομίων αλλά και την ανάγκη της πόλης για ουσιαστικούς χώρους πρασίνου, σε αντίθεση με τα κωμικά πεζοδρόμια και τις σχεδόν μαραμένες λεμονιές κάθε δέκα μέτρα.

Εν διαμέσω των ελάχιστων λαμπρών εξαιρέσεων, στα λιγοστά σχετικά εύπορα προάστια, στις λιγοστές εμπορικές συνοικίες της Αθήνας και κάποια άλλα, ιστορικά σημεία της πόλης, παρατηρώ πως ακόμη και σήμερα, νέες περιοχές της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας εξακολουθούν να αγνοούν βασικούς κανόνες πολεοδομίας· κανόνες που θα έκαναν το ‘τέρας’ λιγότερο τρομακτικό, πιο πράσινο και σαφώς βιωσιμότερο, κι ας ήταν γεμάτο τσιμέντο, κι ας ήταν βρώμικο και απάνθρωπο. Εκεί που στο Λονδίνο ή το Βερολίνο, ακόμη και σε σχετικά κακόφημες περιοχές, με πλήθος εργατικών κατοικιών, τα πεζοδρόμια συχνά ανταγωνίζονται τους δρόμους σε φάρδος, ενώ παράλληλα φιλοξενούν μεγάλα δέντρα και λουλούδια, εκεί που τακτικά αποτελούν ‘οδούς’ σε μικρά και μεγάλα πάρκα και όχι απλώς αντιαισθητικά διαχωριστικά δρόμου και κτηρίου, δημιουργώντας έναν χώρο ευχάριστο για τους πεζούς, στην Ελλάδα εξακολουθούμε, εν έτει 2010, να δημιουργούμε πόλεις δίχως αύριο.

Creative Commons License

3 Responses to “Ceci n’est pas un trottoir”

  1. Rodia says:

    Υπαρχουν σχέδια, μελετες δλδ, στο ΥΠΕΧΩΔΕ απο την εποχή Τρίτση για δικτυο πεζοδρόμων στο ιστορικό κεντρο της Αθηνας. Ας τα αναζητησει η κα υπουργός, δεν χρειαζεται να δαπανησει χρονο και χρημα για νεες μελετες. Απο το 1982 -νομιζω.
    Μεχρι τωρα εφαρμοστηκαν αποσπασματικα (τμηματα του δικτύου) σε μερικες περιοχες, οπως π.χ. Πλακα. Καιρος ειναι να κατασκευαστουν και οι πεζοδρομοι (και πεζοδρομια πλατειά) ωστε να ενοποιηθει (να γινει ΕΝΑ) το δικτυο.

  2. cosmix says:

    Rodia, δε διαφωνώ ως προς την αξία των πεζόδρομων, όμως αφ’ενός υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ πεζοδρομίων και πεζόδρομων, αφ’ετέρου οι πεζόδρομοι δεν αποτελούν λύση για το θέμα που θίγω στο άρθρο γιατί είναι αδύνατο να υπάρχουν παντού.

    Πεζόδρομοι μπορούν να δημιουργηθούν αφού μια περιοχή έχει οικοδομηθεί — χρειάζονται μόνον κυκλοφοριακή μελέτη και ρύθμιση και κάποιο κεφάλαιο· αντίθετα τα πεζοδρόμια πολύ δύσκολα μπορούν να μεγεθυνθούν — ελλέιψει ιδιάιτερα μεγάλων οδών. Το τραγικό σ’όλη την υπόθεση είναι πως μαζί με την έλλειψη κήπων σε νέες οικοδομές, την έλλειψη μέριμνας για δημόσιους ανοιχτούς χώρους και πάρκων, η αποτυχία και στον χώρο των πεζοδρομίων είναι απόδειξη πως ακόμη και σήμερα δεν έχουμε τη παραμικρή ιδέα στον σχεδιασμό πόλης.

{Ping,Track}backs

Have your say.

Write in the language of the post. Comments are meant to encourage on-topic discussion. For general comments, observations, complaints (e.g. about the site), you can use the form found in the Contact page. Make sure you've read the Terms of Use before commenting.

Comments Feed for this post Comments Feed for this entry.