Rollercoaster.

Για την ομάδα του AthensBook οι τελευταίοι μήνες είναι ένα rollercoaster από πολλές πλευρές. Μια αέναη ακολουθία projects, χτίζοντας υποδομές, λογισμικό, συνεργασίες. Προχθές ανακοινώσαμε τον κύκλο Private Beta για το Android, μια έκδοση για την οποία πλέον λαμβάνουμε πολλαπλά email την εβδομάδα — και ήδη μέσα σε περίπου δυο ημέρες από την ανακοίνωση έχουμε δεκάδες ενδιαφερόμενους! Τις επόμενες ημέρες περιμένουμε να διατεθεί στην αγορά η επόμενη έκδοση της εφαρμογής για iOS μια μια ανακαινισμένη κατηγορία που θα ενθουσιάσει ελπίζουμε τους φίλους οδηγούς στην Αθήνα (όσοι ήσαστε στην — εξαιρετική — ομιλία του Γιώργου στο TEDx Academy πριν από μερικές ώρες ίσως προσέξατε το σχετικό sneak peek).

Ένα από τα σημεία που νομίζω πως ο μέσος χρήστης δεν ‘βλέπει’ όταν χρησιμοποιεί το AthensBook είναι πόση δουλειά υπάρχει από πίσω. Τις υποδομές, τους αλγόριθμους, την αποδοτικότητα του συστήματος, το server-side μέρος που εξασφαλίζει ενημερωμένη και ακριβή πληροφορία. Όταν ξεκίνησε η εφαρμογή είχε μόλις τρείς κατηγορίες· κατηγορίες ‘χρηστικές’ όπως τα ανοιχτά φαρμακεία, τα ανοιχτά πρατήρια με τιμές και τα νοσοκομεία. Κατηγορίες για τις οποίες τα δεδομένα ήταν ημι-‘δημόσια’ και των οποίων την ενημέρωση αυτοματοποιήσαμε γράφωντας δικό μας λογισμικό.

Βασική επιθυμία χρηστών μας ήταν οι κατηγορίες διασκέδασης. Προσθέσαμε πολλές κατηγορίες από την πρώτη εκείνη έκδοση του AthensBook. Τα μουσεία για παράδειγμα με την ένδειξη τιμής εισόδου (το AthensBook ξέρει ακόμη πότε είναι ελεύθερη η είσοδος!), τις δημόσιες υπηρεσίες με τα περίεργα και μη-ντερμινιστικά ωράριά τους (με δεκάδες τηλεφωνήματα και ελέγχους που κάναμε σε ΚΕΠ, δημαρχεία κλπ.), την κίνηση στους δρόμους και τα ΜΜΜ σταθερής τροχιάς (κατηγορία που έχει πάρει ήδη σειρά προτεραιότητας για ανακαίνιση). Προσθέσαμε Ζαχαροπλαστεία, Κάβες, Εστιατόρια και Κινηματογράφους, κατηγορίες διασκέδασης που βασίσαμε σε μεγάλο βαθμό σε user-generated content το οποίο επεξεργαστήκαμε και εμπλουτίσαμε καθώς και συνεργασίες με εταιρίες και συνεργάτες και που από τον Φεβρουάριο συμπεριλαμβάνουν την δυνατότητα εκδήλωσης προτιμήσεων από τους χρήστες (βλ. την καρδούλα στα αριστερά). Μέσα σε ελάχιστους μήνες από την πρώτη κυκλοφορία συλλέξαμε χιλιάδες καρδούλες. Καταστήματα που είχαν αρκετές άρχισαν να έχουν εικονιδιάκια ‘thumbs up’, πρώτα ένα και μετά δυο — μια γρήγορη απεικόνιση του πόσο δημοφιλή είναι.

Πιστεύω ειλικρινά πως παρά τη γερή δόση καινοτομίας και ποιότητας των υπηρεσιών μας, παρά το γεγονός πως οι χρήστες (και οι χρήσεις) της εφαρμογής ανεβαίνουν με τρομακτικούς ρυθμούς (μόνον η κυκλοφορία του iPhone4 τριπλασίασε τον ρυθμό registrations), είναι δύσκολο μια εφαρμογή όπως το AthensBook σήμερα να γίνει καθημερινή ‘συνήθεια’ για σημαντικό μέρος από τους δεκάδες χιλιάδες χρήστες μας. Γιατί;

Η απάντηση είναι πιο σύνθετη απ’ότι φάινεται. Εν μέρει διότι πολλά κομμάτια της υπηρεσίας μας δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένα και δεν αντικατοπτρίζουν επαρκώς το όραμα που έχουμε. Ίσως γιατί η αρχική εντύπωση (που προσπαθούμε σκληρά να ξεπεράσουμε) ήταν μιας εφαρμογής που είχε έξυπνη μεν αλλά μόνον ‘χρηστική’ δε πληροφορία και πολύς κόσμος δεν έχει ασχοληθεί με τις νεότερες (και εντυπωσιακότερες) κατηγορίες. Ίσως γιατί ο κόσμος δεν έχει ακόμη μάθει να ψάχνει για πληροφορίες εν κινήσει χρησιμοποιώντας το iPhone του.

Για παράδειγμα, σήμερα μπορεί κανείς να φιλτράρει πολύ γρήγορα και εύκολα όλα τα εστιατόρια/φαγάδικα που κάνουν delivery βάσει κουζίνας και να τα ταξινομήσει βάσει απόστασης, δημοτικότητας ή τιμής. Κι’όμως σε συζήτηση που είχα τις προάλλες με κάποιους γνωστούς και ενώ είχαν εγκατεστημένο και χρησιμοποιούσαν το AthensBook τακτικά δεν είχαν ποτέ αναρωτηθεί τι κάνει αυτό το κουμπάκι στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης. Δεν είχαν ποτέ δει πως μπορούν να δούν όλα τα σημεία στον χάρτη. Πως μπορούν να φιλτράρουν ή να ταξινομήσουν την πληροφορία με διάφορους τρόπους. Πως μπορούν να επιλέξουν να δούν μόνον ανοιχτά σημεία ή όλα τα σημεία κοντά τους.

Ίσως να αποτελώ εξαίρεση, λόγω τρέλας, λόγω επαγγέλματος, λόγω συνήθειας, ίσως να είμαι ‘μπροστά’ απο την εποχή μου ως προς αυτό, όμως το AthensBook με έχει ‘σώσει’ αρκετές φορές. Όχι επειδή χρειάστηκα φαρμακείο τα ξημερώματα (ευτυχώς), αλλά επειδή έψαχνα ένα νεο μέρος να φάω σε μια γειτονιά της Αθήνας που δεν γνώριζα και είχε να μου προτείνει μια καλή λύση. Έχω βρεί έτσι εξαιρετικά μέρη για φαγητό ή για γλυκό και φαντάζομαι πως αν σύχναζα ακόμη σε μπαρ, όπως έκανα μικρότερος θα έβρισκα και ένδιαφέροντα μέρη να βγώ.

Ειναι θεμα συνηθειας

Ως μηχανικός μαθαίνει κανείς να σκέφτεται πάντα λίγο παραπέρα. Σκέφτομαι — και ακούω από φίλους — πως, εντάξει, φοβερά όλα αυτά αλλά πόσο συχνά θα συμβουλευθώ το AthensBook για τα εστιατόρια ή ένα μπαρ; “Τελικά είναι μια εξαιρετική εφαρμογή για ‘τον δρόμο’ και σίγουρα κάποιες φορές θα με εξυπηρετήσει αλλά η ανάγκη της πληροφορίας αυτής — όπως παρουσιάζεται σήμερα — δεν είναι καθημερινή.”

Τα δεδομένα που αποκομίζουμε συμφωνούν με αυτό. Πολύς κόσμος δεν έχει στο μυαλό του το AthensBook όταν ψάχνει πληροφορία που σε δευτερόλεπτα μπορεί να αποκομίσει από την εφαρμογή. Και φυσικά, αντίθετα με τους παραδοασιακούς φορείς του χώρου (βλ. πενταψήφια “νούμερα”), εμείς βασιζόμαστε πρωτίστως στο word of mouth και το γεγονός πως μάλλον θα δώσουμε καλύτερη πληροφορία, δωρεάν.

Όταν, για παράδειγμα, δημοσιεύουμε τα τοπ καταστήματα στις ‘κοινωνικές’ κατηγορίες που έχουμε (ζαχαροπλαστεία, κάβες, μπαρ/κλάμπ και εστιατόρια) στο twitter, παρατηρούμε σημαντική αύξηση του αριθμού των ‘likes’ που καταγράφονται μέσω του AthensBook. Αυτό δείχνει πως οι χρήστες που αντιδρούν ‘ψηφίζοντας’ τα αγαπημένα τους σημεία μετά από την υπενθύμιση της λειτουργίας είχαν ενδεχομένως ξεχάσει πως υπάρχει.

Αντίθετα, για παράδειγμα, η κατηγορία των κινηματογράφων που παρουσιάσαμε λίγο πριν το καλοκαίρι γρήγορα έγινε — και παραμένει — μια από τις πλέον δημοφιλείς ίσως γιατί πάντα προσφέρει επίκαιρη πληροφορία με τρόπο που δύσκολα θα βρεί κανείς αλλού εν κινήσει. Τελικώς μια πετυχημένη εφαρμογή — του είδους ‘έξυπνου οδηγού πόλης’ όπως το AthensBook — είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα συνήθειας.

“Μια εξυπνη μηχανη προτασεων”

Η πλέον καινοτόμα — θαρρώ — λειτουργία είναι η μηχανή προτάσεων που ετοιμάζουμε για το AthensBook (και φυσικά το ThessBook). Χρησιμοποιώντας έναν αρκετά σύνθετο αλγόριθμο το AthensBook βρίσκεται σε θέση να κάνει εξατομικευμένες προτάσεις στους χρήστες της εφαρμογής, βασισμένες στις μέχρι στιγμής προτιμήσεις τους και μια σειρά άλλων παραμέτρων. Ο αρχικός αλγόριθμος και η υποδομή ολοκληρώθηκαν νωρίς το καλοκαίρι που μας πέρασε και η λειτουργία θα συμπεριληφθεί τους επόμενους μήνες σε προσεχή έκδοση του AthensBook.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αξιολογήσεις τις προτιμήσεις των χρηστών και εμείς χρησιμοποιήσαμε αρκετές από τις τυπικές πλέον προσεγγίσεις, τροποποιώντας τον αλγόριθμο για να διορθώσουμε outliers που προέκυπταν λόγω της διαφορετικής φύσης των δεδομένων αλλά και να τον κάνουμε περισσότερο ακριβή. Ο αλγόριθμος — βασισμένος κατά βάση σε k-nearest neighbours (k-NN) — λαμβάνει διάφορες επιπλέον παραμέτρους για να προτείνει σημεία που λογικά θα αρέσουν στον χρήστη και ανανεώνεται τακτικά.

Στο μέλλον λοιπόν θα μπορεί κανείς όχι μόνον να δεί τι είναι ‘δημοφιλές’ αλλά και τι του προτείνει η εφαρμογή, μια λειτουργία που νομίζω θα βρεί μεγάλη ανταπόκριση (κατά την διάρκεια των δοκιμών το καλοκαίρι, έμαθα αρκετά μέρη που δεν γνώριζα και που μάλλον δύσκολα θα μάθαινα χωρίς το AthensBook).

Προφανώς υπάρχουν πολλά επιπλέον πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε σε ότι αφορά την δομή και την σύνθεση των ‘προτάσεων’ — κάποια από αυτά είναι στο pipeline. Το πρώτο βήμα θα είναι να εξετάσουμε την αποδοτικότητα του αλγορίθμου μετά την γενική διάθεσή του και να κάνουμε fine tuning στις παραμέτρους του. Έπειτα, μια πρώτη διάσταση αλγοριθμικής βελτίωσης είναι τα μετα-κριτήρια που λαμβάνει ο αλγόριθμος υπόψη του (όπως π.χ. η επιλογή συγκεκριμένων σημείων από τον χρήστη κατά την διάρκεια της χρήσης, η σημαντική διάσταση της θέσης — τοποθεσία στην οποία ο χρήστης επιλέγει να μάθει πληροφορίες για την εκάστοτε κατηγορία και το δυναμικό ‘προφίλ’ της περιοχής, η στιγμή της αναζήτησης, κλπ) ενώ μια δεύτερη θα ήταν ο συνδυασμός κάποιων πιο πρόσφατων τεχνικών όπως π.χ. τα Restricted Boltzmann Machines (RBMs), διάφορα Regression Models και άλλες τεχνικές καθώς και τις πιο σύνθετες ιδέες στις οποίες εκτίθεται κανείς μελετώνας το έργο αρκετά πετυχημένων προσπαθειών — όπως π.χ. το Netflix Prize· βλ. την δημοσίευση της νικήτριας πρότασης για το Netflix Grand Prize το 2009, ‘Big Chaos’, εδώ.

Έγραψα εδώ — και όχι στο blog του AthensBook — γιατί ήθελα να μεταφέρω κάποια πιο προσωπικά σχόλια αλλά και να επεκταθώ, στον μικρό βαθμό που το έκανα, στην τεχνική διάσταση των ‘προτάσεων’. Παρ’ότι μόλις τελείωσε άλλος ένας κύκλος ανάπτυξης — περίοδος εξοντωτική όπως γνωρίζουν όσοι ασχολούνται — και ετοιμαζόμαστε για την ολοκλήρωση της πρώτης έκδοσης του AthensBook για το Android, είμαι ενθουσιασμένος με όσα ετοιμάζουμε για το μέλλον. Μέχρι σήμερα η αποδοχή του AthensBook από τους χρήστες του ήταν πέραν από κάθε προσδοκία μας· το ‘άνοιγμα’ σε μια νεα πλατφόρμα και η συνεχώς πλουσιότερη παλέττα πληροφορίας που προσφέρουμε, προφανώς επιφυλάσσει νέες προκλήσεις, νέες κοινότητες χρηστών και νέες απαιτήσεις, τόσο από τον χρόνο μας όσο και από το επίπεδο των υπηρεσιών μας. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και είμαι ευτυχής που μέχρι στιγμής χαίρουμε της εκτίμησης της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων που έχουν δεί το έργο μας.

Θα χαρώ πολύ να ακούσω τα δικά σας σχόλια και τις εμπειρίες σας, τόσο σε ό,τι αφορά τα παραπάνω όσο και γενικότερα από την εφαρμογή μέχρι σήμερα.

9 Responses to “Rollercoaster.”

 1. javapapo says:

  Εντυπωσιακό post για ένα και μοναδικό λόγο – γιατί έχει μια ειλικρινή θέση απέναντι στο ‘current status’ της εφαρμογής από την μεριά του χρήστη και όχι του δημιουργού. Όλοι αγαπάμε τα ‘παιδιά’ μας και τα υπερασπιζόμαστε.

  Στις πρώτες παραγράφους με περιέγραψες σαν χρήστη. Ήμουν απο τους πρώτους adopters και χρήστης αλλά για κάποιο λόγο μέσα στον χρόνο (όπως έγραψα και σε ένα σχόλιο με καλή διάθεση στο google reader) είδα ότι όλο και πιο λίγες φορές την χρησιμοποιούσα – μέχρι που σχεδόν σταμάτησα.

  Ένα απο τα πράγματα που με έκοψε (και ακούγεται λίγο υπερβολικό) είναι όταν πρωτήρθε το user sign in- ειχα ξεχάσει δεν θυμόμουν αν είχα κάνει λογαριασμό on the go – το παράτησα και αναζήτησα πληροφορία αλλού. (Θα μου πεις να μη βαριέσαι και να θυμηθείς να δημιουργήσεις λογαριασμό όπου και θα σωθεί αντίστοιχα- για την επόμενη φορά).

  Επίσης μια άλλη λειτουργία – αυτό της εύρεσης εστιατορίου εδω και ένα χρόνο για κάποιο λόγο (ίσως εξαιτίας του παιχνιδιού) ίσως του ωραίου UI την έχω μεταφέρει στο foursquare απο το οποίο διαβάζω και τα tip των πελατών.

  όπως και να έχει συνεχίζω να κατανοώ την μεγάλη προσπάθεια που κρύβεται πίσω από την εφαρμογή και ως ένας ακόμα χρήστης – ελπίζω να την δοκιμάσω ξανά σύντομα!

  ευχαριστώ,

 2. cosmix says:

  Γειά χαρά βρε Πάπο.

  Εκτιμώ πολύ το σχόλιο. Θίγεις ένα-δυο ζητήματα που θεωρώ σημαντικά και μου δίνεις την ευκαιρία να απαντήσω. Όπως και το 4sq, και πολλές εφαρμογές αυτού του είδους επιλέξαμε τον Ιανουάριο να θεσπίσουμε ένα επιπλέον authentication layer πάνω από το AthensBook για έναν βασικό λόγο: για να ‘συσχετίσουμε’ όλη τη ‘κοινωνική πληροφορία’ (likes, comments/reviews — έρχονται, έρχονται!) με ένα user account που ο/η χρήστης θα μπορεί να μεταφέρει αργότερα σε όποια πλατφόρμα υπάρχει AthensBook. Έτσι, όταν αύριο αγοράσει ένας χρήστης μας μια συσκευή με Android θα μπορεί να ‘μεταφέρει’ μαζί του όλα τα στοιχεία του λογαριασμού του που είχε μέσα σε μήνες χτίσει στο iPhone/iPod Touch/iPad.

  Το λάθος μας δεν ήταν ότι βάλαμε sign-up. Ήταν πως δεν το είχαμε κάνει από την αρχή. Κανείς δεν παραπονιέται για το sign up sto foursquare ή άλλες εφαρμογές γιατί απλά δεν είχε ποτέ διαφορετικές προσδοκίες. Αντίθετα πολλοί παραπονέθηκαν τον Φεβρουάριο όταν ‘ξαφνικά’ το αγαπημένο τους AthensBook ζήτησε ‘ψευδώνυμο’ και ‘password’ (η καταχώριση email ήταν προαιρετική και χρησιμοποιείται μόνον για password reset) πριν ξεκινήσει. Είδαμε το αντίκτυπο του registration/login ξεκάθαρα και λυπηθήκαμε. Λυπηθήκαμε γιατί δεν είχαμε άλλη επιλογή: θέλαμε (και θέλουμε) οι χρήστες μας να έχουν μια εξαιρετική εμπειρία και αυτό δε θα μπορούσαμε να το κάνουμε χωρίς λογαριασμούς χρηστών.

  Σχετικά τώρα με το foursquare. Ποτέ δεν το θεώρησα ανταγωνιστή γιατί καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες (και αρκετά καλά), όπως συγκεκριμένες ανάγκες καλύπτουν και οδηγοί τύπου ‘αθηνόραμα’. Στην μια άκρη η ‘αναρχία’ του foursquare, ένα μέσο όπου ο καθένας προτείνει σημεία, ένα ‘παιχνίδι’. Από την άλλη παραδοσιακοί οδηγοί πόλης που, με στόμφο, σου ανακοινώνουν το ‘καλό’ φαγητό, την ‘καλή’ διασκέδαση κλπ κλπ. Δεν θέλαμε να είμαστε τίποτα από τα δυο αλλά κάτι διαφορετικό που μοιράζεται χαρακτηριστικά και από τα δυο: Σε αντίθεση με το foursquare έχουμε ελεγμένη, ποιοτική και πλουσιότερη πληροφορία (αντικειμενικά εννοώντας). Σε αντίθεση με οδηγούς τύπου ‘αθηνόραμα’, οι χρήστες μας ορίζουν τι είναι ‘καλό’, τι είναι δημοφιλές (το υποκειμενικό). Η ‘κοινωνική’ διάσταση του AthensBook είναι προτεραιότητα για εμάς. Οι εξατομικευμένες ‘προτάσεις’ που περιγράφω παραπάνω, οι κριτικές, κλπ. είναι όλα στα σκαριά.

  Σ’ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου και ελπίζω να ξεκαθάρισα κάποια από τα θέματα που ανέφερες — να σε βοήθησα να δείς την δική μου οπτική. Ελπίζω επίσης να παραμείνεις χρήστης του AthensBook· αν μη τι άλλο σήμερα έχεις πολλούς περισσότερους λόγους να το κάνεις απ’ότι είχες πέρυσι =)

 3. javapapo says:

  true thanks για την απάντηση – will do! Πολυ σωστή η παρατήρηση περι της εισαγωγής – κάπου στην μέση του life time – του sign on και όχι στην αρχη.

 4. orestis says:

  Πολύ εύστοχη η τοποθέτηση μεταξύ 4sq και “Αθηνοράματος” – το σημείο αυτό αξίζει να το προβάλετε περισσότερο.
  Σας περιμένουμε κι εμείς με τα Android!

 5. chaca-khan says:

  Μόνο χαμόγελο και όμορφα συναισθήματα μου φέρνει όταν αξιόλογοι άνθρωποι με αξιόλογες ιδέες δουλεύουν με αξιόλογο τρόπο προσφέροντας ένα αξιόλογο προιόν. Με λίγα λόγια δε χαραμίζονται αλλά το ακριβώς αντίθετο. Ευχαριστιέμαι να ξέρω ότι είναι καλά και κάνουν καλό :-)

  Από εκεί και πέρα, θα έλεγα πως υπ΄αριθμόν 1 λόγος που το app δεν έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας των κατόχων των εν λόγω συσκευών (στο βαθμό που ισχύει) δεν είναι τόσο το app καθε αυτό. Πιστεύω πως η προσθήκη favoriting και contributing είναι κάτι με τρομερή δυναμική που θα δημιουργήσει τρομερό πλούτο και αξία χρήσης. Το ίδιο και τα tips κτλ. Ήδη η αξία χρήσης της εφαρμογής είναι τεράστια. Νομίζω πως το πάτε όσο καλύτερα γίνεται.

  Πιστεύω πως υπ΄αριθμόν 1 παράγοντας είναι ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό των κατόχων συσκευών έχουν 3G. Εγώ για παράδειγμα χρησιμοποιώ το athensbook μόνο από το σπίτι μου (σπουδαία εφαρμογή ακόμη και έτσι για φαρμακεία και βενζινάδικα). Μοιραία λοιπόν ένα τεράστιο φάσμα των λειτουργιών του app αδυνατεί να περάσει στη μηχανιστική καθημερινότητά μου. Βέβαια, όσο εστιατόρεια/μπαρ/ζαχαροπλαστεία προστίθονται από την κοινότητα και χαρακτηρίζονται, τόσο πιο χρήσιμο είναι ακόμη και από το σπίτι. Για να μη μιλήσω για τα cinema.
  Φαντάζομαι θα έχετε κάποια στοιχεία για το τί ποσοστό κατόχων συσκευών πληρώνει και έχει 3G. Νομίζω πως η τιμή του είναι ακόμα υψηλή για μεγάλη διείσδυση και λιγότερο biased κοινότητα.

  ΙΔΕΕΣ
  Μπορώ να αναζητήσω πληροφορίες σχετικές όχι με το σημείο που βρίσκομαι αλλά για το σημείο που ΘΑ βρίσκομαι;
  Γιατί η εφαρμογή ως έχει να μην περνούσε και στο web;
  tips/reviewing: το είπατε

 6. cosmix says:

  Chaca-khan, πρώτα απ’όλα σ’ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Μας τιμούν ιδιαίτερα =)

  Τώρα, τα δεδομένα που έχουμε δείχνουν πως η μεγάλη πλειοψηφία των χρήσεων της εφαρμογής γίνεται από δίκτυα GPRS/3G και όχι από WiFi. Το iPhone, περισσότερο από κάθε άλλη συσκευή, έρχεται συνήθως με data πρόγραμμα, οπότε — λαμβάνοντας υπόψη τις απαραίτητες εξαιρέσεις (άτομα που το έφεραν από το εξωτερικό, που το αγόρασαν χωρίς συμβόλαιο κλπ.) — δεν νομίζω πως υπάρχει θέμα με την συνδεσιμότητα. Προφανώς υπάρχουν πολλά άτομα με iPhone που δεν έχουν data σύνδεση και ενδεχομένως να μην έχουν και το AthensBook εγκατεστημένο. Τώρα που το σκέφτομαι υπάρχουν και αρκετά άτομα που δεν γνωρίζουν πως μπορούν να εγκαταστήσουν εφαρμογές στο iPhone τους — αλλά ευτυχώς αυτοί αποτελούν μειοψηφία.

  Σε ό,τι αφορά τις ιδέες που προτείνεις: Συνεισφορές σημείων από χρήστες αρχίσαμε να δεχόμαστε από την άνοιξη του 2009 μέσω του AthensBook Contribute! (και από σταθερό υπολογιστή αλλά και από το iPhone) που κάνει την διαδικασία παιχνίδι (ειδικά με το iPhone μάλλον κάναμε μια από τις πρώτες χρήσεις του geolocation API για να βρούμε και να γεωκωδικοποιήσουμε αυτόματα την θέση του χρήστη που καταθέτει σημείο — κάνωντας έτσι την προσθήκη ευκολότερη και γρηγορότερη).

  Για την επιλογή θέσης: το προσθέσαμε τον Φεβρουάριο. Από το κεντρικό μενού, επίλεξε τα γραναζάκια και ‘Change location’ (‘Αλλαγή θέσης’). To Web είναι μια μεγάλη συζήτηση και δεν θα επεκταθώ εδώ, όμως είναι κάτι που προφανώς έχουμε σκεφθεί.

 7. nikan says:

  Δημοσθένη, διαβάζοντας το ποστ σου αμέσως ξεπήδησε στο μυαλό μου μια αναλογία: είστε μια μικρή google που προσπαθείτε να γίνετε ένα μικρό facebook. Δες πόσες φορές αναφέρεσαι σε αλγορίθμους στο ποστ. Το background σας, το ψυχογραφικό προφίλ σας, οι δραστηριότητες σας (:ελάχιστα social) παραμπέμπουν σε google. Το social όμως δεν είναι ένα set of features. Δεν είναι κάτι που το χτίζεις μόνο στην εφαρμογή. Είναι κάτι που το χτίζεις πρώτα στην αδρή κοινότητα που σε περιβάλλει. Ύστερα, έρχονται τα game mechanics, τα stickiness factors κτλ.
  Δεν ξέρω αν σε φωτίζω καθόλου μ’ αυτό που λέω, κι αν θες το συζητάμε αναλυτικά και offline. Πάντως χαίρομαι για σας πολύ έτσι κι αλλιώς κι εύχομαι το καλύτερο ούτως ή άλλως.

 8. cosmix says:

  Νίκο σ’ευχαριστώ για το σχόλιο. Ομολογώ το βρήκα ‘ενδιαφέρον’ =)

  Δεν είμαστε ούτε google ούτε facebook, ούτε προσπαθούμε να γίνουμε αυτές οι εταιρίες. Είμαστε ο Γιώργος και ο Δημοσθένης και παρ’ότι πολύ ‘μικροί’ (συγκριτικά) νομίζω πως διατηρούμε την δυνατότητα να έχουμε την δική μας προσωπικότητα, την δική μας σκέψη και να ονειρευόμαστε και να πιστεύουμε πως μπορούμε να κάνουμε κάτι το ξεχωριστό χωρίς να κοιτάμε εκ του χαμηλού πετυχημένες εταιρίες του εξωτερικού και να προσπαθούμε να τις αντιγράψουμε. Αν ποτέ χάναμε αυτήν την αυθεντικότητα μάλλον θα ήταν δείγμα πως πρέπει να σταματήσουμε αυτό που κάνουμε.

  Το παραπάνω post είναι προσωπικό. Γραμμένο με γερή δόση τεχνικής πληροφορίας και γι’αυτό το ανάρτησα εδώ και όχι στο blog του AthensBook. Ίσως είναι περισσότερο τεχνικό απ’ότι θα περίμενες σε ένα ειλικρινές σχόλιο από ‘την ομάδα του AthensBook’. Δεν είναι όμως ένα σχόλιο από την ομάδα του AthensBook. Είναι ένα ειλικρινές σχόλιο από εμένα προσωπικά, ως μηχανικός και ως συνιδρυτής αυτής της προσπάθειας και νομίζω πως λίγη σχέση έχει με το προϊόν/υπηρεσία, όπως λίγη σχέση έχει με το Facebook το post περί του HipHop ή με το twitter η συνέντευξη που έδωσαν οι μηχανικοί του για την Scala. Γράφω λοιπόν εδώ, πέραν από συνιδρυτής, κυρίως ως μηχανικός που δουλεύει σε ένα προϊόν και μια υπηρεσία που έχει σαφέστατη κοινωνική διάσταση και — προφανώς — η ύπαρξη αυτής της διάστασης εξαρτάται άμεσα από το πλήθος των τεχνολογιών, των αλγορίθμων, των λειτουργιών που επιτρέπουν την ύπαρξη της.

  Πέραν αυτού, νομίζω πως η αναλογία που παραθέτεις είναι — ως παρενέργεια — κολακευτική πλήν όμως άστοχη: η Google δεν απέτυχε στο social επειδή δεν ασχολήθηκε με την ‘κοινότητα’ αλλά με αλγόριθμους, και το Facebook δεν ‘πέτυχε’ επειδή αφουγκράστηκε πρώτο τις ανάγκες των χρηστών. Και να συνέβαινε αυτό, τίποτα απ’όσα γράφεις δεν έχουν σχέση με εμάς ούτε θεωρώ πως έχει κάποια σχέση το ‘background’ μας (όπως κι αν το εννοείς), το ψυχογραφικό μας προφίλ ή οι δραστηριότητες μας με το παραπάνω post, το AthensBook και τα GEO|ADS· Άλλωστε, ελάχιστα άτομα μπορούν να έχουν ακριβή εικόνα για εμάς (προσωπικά), για τις δραστηριότητές μας, ένα ακριβές ψυχογραφικό προφίλ μας, οπότε δεν μπορώ να δω πως ακριβώς καταλήγεις στο συμπέρασμα σου.

  Αν ήταν τα πράγματα έτσι, η Google θα έπρεπε να είναι πολύ πιο πετυχημένη εταιρία στο ‘social’ απ’ότι το Facebook, απλά και μόνον επειδή ο Sergey και ο Brin είναι πολύ πιο κοινωνικά άτομα από τον ‘nerdy’ Zuckerberg — ένα άτομο που χάνει την ικανότητα συνοχικής ομιλίας μόλις βρίσκεται σε ακροατήριο με περισσότερους από δέκα, κλπ. =)

  Θα χαρώ πολύ να τα πούμε από κοντά κάποια στιγμη και να μου εξηγήσεις πως ακριβώς το σκέφτηκες αλλά μου φαίνεται πως η αναλογία σου είναι περισσότερο διασκεδαστική παρά ουσιώδης. =)

 9. nikan says:

  Ομολογώ δεν περίμενα διαφορετική απάντηση and this is part of my comment ;)

Have your say.

Write in the language of the post. Comments are meant to encourage on-topic discussion. For general comments, observations, complaints (e.g. about the site), you can use the form found in the Contact page. Make sure you've read the Terms of Use before commenting.

Comments Feed for this post Comments Feed for this entry.

DigitalOcean. Affordable, Fast, SSD VPS