πρίσμα+

Ξεκίνησε εχθές το πρίσμα+, το πρώτο ψηφιακό κανάλι της ΕΡΤ, και το πρώτο επίγειο ψηφιακό κανάλι της Ελλάδος. Εντυπώσεις;

[poll=4]

Μέτριες. Περίμενα περισσότερα από την ΕΡΤ, όχι τόσο σε περιεχόμενο (είναι ούτως ή άλλως η πρώτη εβδομάδα!) αλλά σε χρήση βασικότατων υπηρεσιών του DVB-T. Συγκεκριμένα, οι υπότιτλοι (οι οποίοι δεν περιορίζονται στον διάλογο αλλά συμπεριλαμβάνουν και περιγραφές του ηχητικού σήματος, π.χ. *χαστούκι*, *βρέχει έξω*, *πόρτα κλέινει* κλπ. καθώς απευθύνονται και σε άτομα με ειδικές ανάγκες) δεν εκπέμπονται μέσω DVB-SUB ή έστω DVB-TXT αλλά είναι ‘καμμένοι’ πάνω στο video track. Ιδιαίτερα ενοχλητικό, όπως και το γεγονός πως οι (ευπρόσδεκτες!) ταινίες που προβάλλει το πρισμα+ δεν είναι σε 16:9 αλλά σε 4:3. Η χρήση επιλεγόμενων υποτίτλων μέσω DVB-SUB ή άλλου πρωτοκόλλου, θα επέτρεπε και στους θεατές δίχως προβλήματα ακοής να απολαύσουν πολλά από τα προγράμματα χωρίς να αποκλείουν τη χρήση των υποτίτλων από αυτούς που πραγματικά τους χρειάζονται.
Δε κατανοώ ποιός ο λόγος που η ΕΡΤ δε παρέχει DVB Programme Guide Data ώστε όσοι μπορούν να έχουν άμεσα πληροφορίες για το πρόγραμμα του πρίσμα+. Τέλος η ποιότητα εκπομπής είναι αρκετά χαμηλή (χαμηλό bitrate/ρυθμό συμβόλων) με εμφανή artifacts και κακής ποιότητας πηγαίο σήμα σε αρκετές εκπομπές, όπως είχα γράψει παλαιότερα. Σε σχέση με την αντίστοιχη βρετανική, ιταλική και γαλλική ψηφιακή η τεχνολογία (και τεχνογνωσία) που παρουσιάζει ΕΡΤ Ψηφιακή είναι ενα ανέκδοτο. Σίγουρα είναι ακόμη αρχή αλλά θεωρώ πως αρκετό χρόνο είχαν και αναφέρομαι κυρίως σε εκμετάλλευση της υπάρχουσας τεχνολογίας και όχι στη ποιότητα του προγράμματος.