Μέσα στο 2006 έγραψα πολλές φορές [βλ. εδώ, εδώ, εδώ και εδώ] σχετικά με τη ψηφιακή τηλεόραση, στα πλαίσια της έναρξης του ‘πιλοτικού’ προγράμματος της ΕΡΤ, των τριών καναλιών της ΕΡΤ Ψηφιακής.
Πάνω από ενάμιση χρόνο μετά η κατάσταση όχι απλώς δεν έχει βελτιωθεί, αλλά βρισκόμαστε πιο κοντά στην διορία τερματισμού των αναλογικών εκπομπών. Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο διαθέσιμο email [PDF] του κ. Φάνη Αναγνωστόπουλου (10η Νοεμβρίου 2005), υπαλλήλου της Γενικής Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών, ο τερματισμός των αναλογικών εκπομπών δε δύναται να ολοκληρωθεί πριν από το 2010 και ενδέχεται να καθυστερήσει μέχρι και το 2012, ημερομηνία που είναι καταληκτική για τη χώρα μας όπως και για τις υπόλοιπες 26 της ΕΕ. Ας σημειωθεί σε παλαιότερη επικοινωνία [DOC] της κυβέρνησης με την ΕΕ θα είχαμε έναρξη πιλοτικών ψηφιακών εκπομπών το 2004 (έγινε το 2006), έναρξη εμπορικών εκπομπών και αρχή της μετάβασης στη ψηφιακή τηλεόραση το 2005 (δεν έχει γίνει ακόμη) και λήξη των αναλογικών αδειών εκπομπής το 2009-2010. Μέχρί σήμερα το ελληνικό κράτος δε φαίνεται να έχει επιτύχει (είμαι επιεικής) στον έλεγχο της διάθεσης του φάσματος με πλήθος ‘πειρατικών’ καναλιών στην Ελλάδα και ιδιαίτερο κορεσμό στη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής. Κανένα εμπορικό κανάλι δεν έχει ανακοινώσει πρόθεση εκπομπής με ψηφιακό σήμα μέχρι σήμερα και τα τρία πιλοτικά κανάλια της ΕΡΤ Ψηφιακή πέραν από το τραγικό, ελλειπές πρόγραμμα τους καλύπτουν μόλις το 65% του πληθυσμού.
Αντίθετα, αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει τη μετάβαση στη ψηφιακή τηλεόραση δύο με τρία χρόνια νωρίτερα από την Ελλάδα. Αρκετές από αυτές έχουν ήδη μεγάλη εγκατεστημένη βάση είτε συνδρομητών καλωδιακής τηλεόρασης, είτε παροχής ψηφιακής τηλεόρασης μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων. Η έλευση ευρυζωνικών συνδέσεων που να επιτρέπει παροχή τηλεοπτικών εκπομπών SD ή HD και στη χώρα μας, η έλλειψη καλωδιακών τηλεοπτικών υπηρεσιών και η ολοένα μικρότερη σημασία της τηλεόρασης ως μέσο διασκέδασης και ενημέρωσης, δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το πότε θα γίνει τελικά η μετάβαση στο DVB-T και εαν θα έχει εμπορική απήχηση από τα ιδιωτικά κανάλια στη χώρα μας αλλά και τους ακροατές.